Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοστίζει το λάθος του Ερντογάν στη Συρία: «Σκεφτήκαμε αντίποινα» λένε οι ΗΠΑ

Κοστίζει το λάθος του Ερντογάν στη Συρία: «Σκεφτήκαμε αντίποινα» λένε οι ΗΠΑ

Από την έκρηξη κοντά σε στρατιωτικό φυλάκιο στη Συρία δεν υπάρχουν τραυματισμοί Αμερικανών, ωστόσο η «γκάφα» των Τούρκων δεν πέρασε απαρατήρητη από την αμερικανική πλευρά, η οποία προς στιγμήν σκέφτηκε να απαντήσει στα πυρά - Διαψεύδει η Αγκυρα

Ισχυρή έκρηξη, η οποία παρ’ ολίγον να στοιχίσει τη ζωή σε αμερικανούς στρατιώτες και να δώσει νέες διαστάσεις στο πολεμικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη βορειοανατολική Συρία, σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής κοντά σε στρατιωτικό φυλάκιο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, από την έκρηξη δεν υπάρχουν τραυματισμοί Αμερικανών, ωστόσο η «γκάφα» των Τούρκων δεν πέρασε απαρατήρητη από την αμερικανική πλευρά, η οποία προς στιγμήν σκέφτηκε να απαντήσει στα πυρά.

Ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι ήταν τόσο ισχυρές οι βολές του τουρκικού πυροβολικού που οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων σκέφτηκαν προς στιγμή να ανταποδώσουν τα πυρά ως μία στάση αυτοάμυνας.

Στο μεταξύ, οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ που επιχειρούν στη συγκεκριμένη περιοχή της βόρειας Συρίας έχουν μετακινηθεί από τη θέση τους, μετά την επίθεση από το τουρκικό πυροβολικό, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Ο ίδιος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε πως δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα αίτια της έκρηξης. Πρόσθεσε, δε, πως οι αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονταν στο φυλάκιο τη στιγμή της έκρηξης.

Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το σημείο που βομβάρδισε Αμερικανούς ο Ερντογάν

Ενήμερη η Αγκυρα για τις αμερικανικές θέσεις

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, είπε σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο πως η Τουρκία έχει ενημερωθεί για τις αμερικανικές θέσεις στη Συρία.

«Ο τουρκικός στρατός είναι πλήρως ενήμερος… των σημείων που βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις» επισήμανε.

«Όλοι είναι πλήρως ενήμεροι ότι είμαστε ο αμερικανικός στρατός. Διατηρούμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας» σημείωσε ο Αμερικανός στρατηγός.

Διαψεύδει το τουρκικό υπουργείο Αμυνας

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, σε δήλωση του, δικαιολογήθηκε για τις βολές του τουρκικού πυροβολικού εναντίον των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων.

Διαβεβαίωσε πως το φυλάκιο του αμερικανικού στρατού δεν στοχοθετήθηκε και πως ελήφθησαν όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι καμία αμερικανική βάση δεν θα πληγεί, κατά την ανταπόδοση των πυρών που προέρχονταν από περιοχή πλησίον του αμερικανικού στρατιωτικού φυλακίου στη Συρία.

Πιέζεται ο Ερντογάν

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το λάθος αυτό του Ερντογάν αναμένεται να τον φέρει σε ακόμη πιο δεινή θέση, την ώρα που οι ΗΠΑ βρίσκονται στο τελικό στάδιο για την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία, και ενώ ο Τραμπ έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο πως θα διαλύσει την Τουρκία αν συμβεί οτιδήποτε στους αμερικανικούς στόχους, οι τουρκικές δυνάμεις κάνουν το πρώτο τους στρατηγικό λάθος στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, είπε στον τούρκο ομόλογό του πως πρέπει να βρει έναν τρόπο να αποκλιμακώσει την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία πριν γίνει «ανεπανόρθωτη» και υπογράμμισε πως η εισβολή της Τουρκίας υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές συνέπειες για την Άγκυρα, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

«Ενώ ο υπουργός επανέλαβε ότι εκτιμάμε τη διμερή στρατηγική σχέση μας, αυτή η εισβολή υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία», αναφέρεται σε δήλωση του Πενταγώνου σχετικά με τη συνομιλία του Έσπερ με τον τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και προστίθεται ότι ο αμερικανός υπουργός τόνισε πως οι ενέργειες της Τουρκίας μπορεί να βλάψουν αμερικανικό προσωπικό στη Συρία.

«Στο πλαίσιο του τηλεφωνήματος, ο υπουργός Έσπερ ενθάρρυνε έντονα την Τουρκία να διακόψει τις δράσεις στη βορειοανατολική Συρία για να αυξήσει την πιθανότητα οι ΗΠΑ, η Τουρκία και οι εταίροι μας να μπορέσουν να βρουν κοινό δρόμο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης πριν αυτή γίνει ανεπανόρθωτη» δήλωσε ο Έσπερ.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024