Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εφιάλτης στη Συρία : Εικόνες νεκρών παιδιών - Άπραγη η διεθνής κοινότητα

Εφιάλτης στη Συρία : Εικόνες νεκρών παιδιών – Άπραγη η διεθνής κοινότητα

Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στη Συρία, ενώ οι Κούρδοι ανταποδίδουν τα πυρά εναντίον τουρκικών στόχων - Άμαχοι, μεταξύ αυτών βρέφη και μικρά παιδιά, ανάμεσα στους νεκρούς - «Εμπλοκή» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ο Τραμπ «πουλά τρέλα»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επέλαση των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία, με την υφήλιο να εκφράζει φόβους για επικείμενη γενοκτονία κατά των Κούρδων.

Η προώθηση του τουρκικού στρατού συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, τη στιγμή που οι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται, εξαναγκάζονται σε βίαιη και μαζική φυγή από τις εστίες τους.

Όσοι από αυτούς δεν καταφέρνουν να εγκαταλείψουν την περιοχή κινδυνεύουν άμεσα από τις εκατέρωθεν εχθροπραξίες, οι οποίες φαίνεται να συνεχίζονται το επόμενο διάστημα δεδομένου και του ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τελείωσε χωρίς κοινό ανακοινωθέν.

Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες που ζήτησαν -ασφαλώς καθυστερημένα- τη σύγκλησή του κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση της στη Συρία, ωστόσο η αντίθετη στάση ΗΠΑ και Ρωσίας ανέτρεψε τα σχέδια για μια πιο ηχηρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Κι ενώ, η αμφιθυμία του Ντόναλντ Τραμπ «χτύπησε» για ακόμη μια φορά.

Στο μεταξύ, ο εφιάλτης συνεχίζεται. Νεκροί, τραυματίες και εικόνες απόλυτου χάους συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί στα εδάφη της Συρίας. Σε αυτό μάλιστα, περιλαμβάνονται και νεκρά παιδιά, εικόνες των οποίων οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν προκειμένου να πείσουν για τα κίνητρά τους. Υπάρχει, ωστόσο, το ενδεχόμενο κάποιες από αυτές να αποτελούν προϊόν προπαγάνδας.

Η Συρία, λοιπόν, αποτελεί «κρανίου τόπο» με τη φρίκη να αποτυπώνεται παντού. Υπό τα δεδομένα αυτά, επικρατεί παγκόσμια ανησυχία -όπως και στη χώρα μας- για ενδεχόμενα καραβάνια τζιχαντιστών που βρίσκονται φυλακισμένοι στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Η ιστορία των Κούρδων και γιατί τους πολεμάει ο Ερντογάν 

Εχουμε ευθύνη μόνο για τους κρατούμενους τζιχαντιστές στη «ζώνη ασφαλείας»

Η Τουρκία θα έχει ευθύνη μόνο για τους κρατούμενους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται εντός της «ζώνης ασφαλείας» που σκοπεύει να εγκαθιδρύσει η Άγκυρα στη Συρία, με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής της εισβολής, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Με τον τρόπο αυτό, η Αγκυρα απαντά στη δήλωση του Τραμπ ότι η Τουρκία πρέπει να διασφαλίσει ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτος που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Συρία, θα εξακολουθήσουν να κρατούνται αιχμάλωτοι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι η Τουρκία θα ζητήσει από τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι φυλακισμένοι τζιχαντιστές, να τους επαναπατρίσει. «Αν όχι, η Αγκυρα θα είναι υπεύθυνη να τις κάνει να λογοδοτήσουν» τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον ελεγχόμενο από τους Κούρδους Συριακό Δημοκρατικό Στρατό (SDF), περίπου 12.000 ύποπτοι ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους είναι φυλακισμένοι σε επτά φυλακές και 4.000 από αυτούς είναι από τρίτες εθνικότητες.

Οι ακριβείς τοποθεσίες δεν έχουν αποκαλυφθεί, ωστόσο οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι βρίσκονται κοντά στην τουρκική παραμεθόριο.

Οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας κατηγόρησαν στο μεταξύ την Τουρκία ότι βομβάρδισε φυλακή στην οποία κρατούνταν μαχητές περισσότερων από 60 εθνικοτήτων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), καταγγέλλοντας ότι αυτό συνιστά σαφή απόπειρα από την πλευρά της Άγκυρας να τους βοηθήσει να δραπετεύσουν.

«Οι επιθέσεις αυτές σε φυλακές στις οποίες κρατούνται τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους θα οδηγήσουν σε καταστροφή, τις συνέπειες από την οποία ενδέχεται ο κόσμος να μην μπορεί να χειριστεί αργότερα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στα 30 χιλιόμετρα η ζώνη ασφαλείας στη Συρία

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο Τσαβούσογλου, η εισβολή της Τουρκίας δεν θα επεκταθεί πέραν των 30 χλμ στη βορειοανατολική Συρία.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Τσαβούσογλου επισήμανε πως η απειλή ασφαλείας, την οποία η Τουρκία λέει ότι αντιμετωπίζει από την παρουσία των Κούρδων μαχητών στα σύνορά της, θα εξαλειφθεί, εάν η περιοχή εκκαθαριστεί από τους αντάρτες.

«Όταν φθάσουμε σε βάθος 30 χλμ στη ζώνη ασφαλείας, η τρομοκρατία θα έχει εξαλειφθεί» υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο πάνω από τη Συρία στο πλαίσιο της επιχείρησής της. «Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τον εναέριο χώρο» επισήμανε.

Σύγχυση με τον αριθμό των νεκρών

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, τα χωριά στα συριακά εδάφη «εκκαθαρίστηκαν από τρομοκράτες», ενώ έκανε λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς, ανάμεσά τους ένα μωρό σε τουρκικό έδαφος, από τις συριακές ρουκέτες.

Μάλιστα, τα μέσα της γείτονος μετέδωσαν νωρίς το απόγευμα μια αρκετά σκληρή φωτογραφία με νεκρό μωρό. Η εικόνα του νεκρού παιδιού -την οποία για λόγους δεοντολογίας δεν μπορούμε να αναπαράγουμε- κάνει το γύρο των τουρκικών ΜΜΕ. Ανακοίνωση, δε, για το περιστατικό εξέδωσε και του τουρκικό υπουργείο Αμυνας.

Από την πλευρά τους οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, υπό την ηγεσία των Κούρδων, γνωστοποίησαν πως εννιά άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις τουρκικές επιδρομές. Μέσα από τον λογαριασμό τους στο Twitter οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες όπου φαίνεται ένας νεκρός πολίτης και τραυματισμένα παιδιά.

Πάντως, όλες οι πλευρές συμφωνούν πως κατά την πρώτη ημέρα των εχθροπραξιών ήδη έχουν εκτοπιστεί τουλάχιστον 60.000 άμαχοι που σπεύδουν να βρουν ασφαλές καταφύγιο.

174 οι νεκροί «τρομοκράτες»

Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, αργά το βράδυ της Πέμπτης, σε 174 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των «τρομοκρατών» που έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης.

«Δεκαεννέα τρομοκράτες του PKK/PYD-YPG έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον ενός καταφυγίου στην Ρας αλ Αϊν στο πλαίσιο της επιχείρησης ‘Πηγή Ειρήνης’. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των τρομοκρατών που έχουν εξουδετερωθεί από την έναρξη της επιχείρησης είναι 174» ανέφερε το υπουργείο με ανάρτηση στο twitter.

Αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξε σε κοινή δήλωση για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, καθώς ΗΠΑ και Ρωσία έθεσαν βέτο στη δήλωση των πέντε ευρωπαϊκών κρατών – μελών του Συμβουλίου.

Τα πέντε μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ζήτησαν τη συνάντηση της Πέμπτης, στη δήλωσή τους προτρέπουν την Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση στη ΒΑ Συρία.

Τονίζουν, δε, ότι η τουρκική επιχείρηση απειλεί την επιτευχθείσα πρόοδο στη σύγκρουση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η αξίωση για τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης εξηγείται από το γεγονός ότι «δεν πιστεύουμε ότι θα επιλύσει τις ανησυχίες περί ασφάλειας της Τουρκίας» διευκρινίζεται στην κοινή δήλωση. Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι «ανησυχούν βαθύτατα» για την τουρκική επιχείρηση, χωρίς ωστόσο να την καταδικάζουν.

Στο ανακοινωθέν τους, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η τουρκική στρατιωτική δράση ενέχει τον κίνδυνο να «ευνοήσει μια ανασύνταξη του Ντάες (ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) που παραμένει σημαντική απειλή για την περιφερειακή, διεθνή και ευρωπαϊκή ασφάλεια».

«Είναι απίθανο η αυτοαποκαλούμενη «ζώνη ασφαλείας» που η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει στη βορειοανατολική Συρία να ανταποκριθεί στα διεθνή κριτήρια για μια επιστροφή των προσφύγων» με τρόπο εθελούσιο και ασφαλή, υπογραμμίζουν οι πέντε ευρωπαϊκές δυνάμεις.

«Κάθε απόπειρα για μια δημογραφική αλλαγή θα είναι απαράδεκτη» καταλήγουν.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οποιαδήποτε δήλωση του Συμβουλίου σχετικά με τη Συρία «πρέπει να αντιμετωπίζει ευρύτερα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας ξένων δυνάμεων στη χώρα».

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα ΗΕ, Κέλι Κραφτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστήριξαν με κανέναν τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε στρατιωτική εισβολή στη ΒΑ Συρία».

Πουλάει… τρέλα ο Τραμπ

Στο μεταξύ, ήρθε νέο «χτύπημα» του Τραμπ στο Twitter που δείχνει να ζει στον κόσμο του!

Νωρίτερα, ως άλλη… Μητέρα Τερέζα δήλωνε πως δεν θέλει τους πολέμους, «ξεχνώντας» ήδη πως εκείνος είναι που έδωσε το «πράσινο φως» στον Ερντογάν για να «μπουκάρει» στην Συρία.

Αυτή τη φορά, ο αμερικανός πρόεδρος όχι μόνο επιχαίρει, αλλά… δίνει και διαθέσιμες επιλογές, τώρα που ο πόλεμος ξεκίνησε και άμαχοι σκοτώνονται.

«Νικήσαμε 100% τον ISIS και πλέον δεν έχουμε καθόλου στρατεύματα στην περιοχή στην οποία επιτίθεται η Τουρκία, στην Συρία. Κάναμε την δουλειά μας τέλεια! Τώρα η Τουρκία επιτίθεται στους Κούρδους, με τους οποίους πολεμούν εδώ και 200 χρόνια. Έχουμε μία από τις τρεις επιλογές: Να στείλουμε χιλιάδες στρατιώτες και να νικήσουμε με πόλεμο, να χτυπήσουμε την Τουρκία πολύ σκληρά με οικονομικά μέσα και κυρώσεις, ή να μεσολαβήσουμε για μια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων» είπε χαρακτηριστικά.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024