Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συρία : Έτοιμες να συνδράμουν στην κατάσταση Μόσχα και Βαγδάτη

Συρία : Έτοιμες να συνδράμουν στην κατάσταση Μόσχα και Βαγδάτη

Αντιδράσεις για την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο πρόεδρος του Ιράκ Μπαρχάμ Σαλέχ εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνδράμουν τις επαφές για την διευθέτηση στην κατάστασης στη βορειοανατολική Συρία.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία εκδόθηκε μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο πλευρές.

Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας τους «εκφράσθηκε η κοινή άποψη ότι είναι αναγκαίο να επιτευχθεί μια στιβαρή και μακροχρόνια σταθεροποίηση της κατάστασης στην ανατολική όχθη του Ευφράτη στην βάση του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας μέσω της έναρξης διαλόγου μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας καθώς και μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των Κούρδων της Συρίας».

Επίσης «υπογραμμίστηκε ότι η Ρωσία και το Ιράκ είναι σε έτοιμες να συνδράμουν τέτοιου είδους επαφές».

Nετανιάχου: Το Ισραήλ καταδικάζει την τουρκική εισβολή στις κουρδικές περιοχές στη Συρία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε σήμερα την τουρκική στρατιωτική επίθεση κατά κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία και προειδοποίησε για την πιθανότητα εθνικών εκκαθαρίσεων σε βάρος των Κούρδων.

«Το Ισραήλ καταδικάζει απερίφραστα την τουρκική εισβολή στις κουρδικές περιοχές στη Συρία και προειδοποιεί κατά των εθνικών εκκαθαρίσεων σε βάρος των Κούρδων από την Τουρκία και τους πληρεξούσιούς της», τονίζει ο Νετανιάχου σε μήνυμά του στο Twitter. «Το Ισραήλ είναι έτοιμο να δώσει ανθρωπιστική βοήθεια στον γενναίο κουρδικό λαό», υπογραμμίζει.

Η Βρετανία ζητεί αυτοσυγκράτηση

Την ίδια ώρα η Βρετανία απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση μετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή εγκυμονεί τον κίνδυνο πρόκλησης μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης και μπορεί να υπονομεύσει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι μίλησε με την Άγκυρα «για να εκφράσει την απογοήτευση της Βρετανίας και την ανησυχία της για την στρατιωτική εισβολή στην βορειοανατολική Συρία και για να απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση».

«Η επέμβαση δημιουργεί τον κίνδυνο για μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση και υπονομεύει την προσήλωση στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους», πρόσθεσε.

H Γαλλία καλεί στο υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρεσβευτή

O Τούρκος πρεσβευτής στο Παρίσι εκλήθη σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, εν μέσω της θύελλας αντιδράσεων που προκαλεί διεθνώς η απόφαση της Άγκυρας να στείλει στρατεύματα στη βόρεια Συρία για να επιτεθούν σε κουρδική πολιτοφυλακή.

«Κλήθηκε σήμερα το απόγευμα μετά την επίθεση στη Συρία», διευκρίνισε η διπλωματική πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Πράγματι, θα μεταβώ σύντομα», επιβεβαίωσε ο πρεσβευτής Ισμαήλ Χακί Μουσά σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το AFP.

Η επίθεση της Τουρκίας έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, καθώς πολλές χώρες φοβούνται μια αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους. Εξάλλου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο για σήμερα το βράδυ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024