Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Aston Martin DBZ Centenary Collection: Επετειακό δίδυμο δια χειρός Zagato

Aston Martin DBZ Centenary Collection: Επετειακό δίδυμο δια χειρός Zagato

Ο ιταλικός οίκος παρουσιάζει, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του ένα δίδυμο ειδικών και εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής εκδόσεων που αποτελείται από την σύγχρονη DBS Superleggera και την κλασική DB4, αμφότερες με τη σχεδιαστική σφραγίδα του Zagato.

Ο οίκος Zagato γιορτάζει έναν αιώνα πορείας και, όπως είχε υποσχεθεί, παρουσιάζει μια σειρά ειδικών εκδόσεων μοντέλων της Aston Martin με την οποία συνεργάζεται από τη δεκαετία του ‘60 από το παρόν αλλά και το απώτερο παρελθόν.

Ο λόγος φυσικά για την DBZ Centenary Collection η οποία αποτελείται από την DBS Superleggera by Zagato και την κλασική DB4 GT Zagato από το μακρινό  1960 η οποία επιστρέφει στο σήμερα για χρήση αποκλειστικά σε πίστα. Ανεξαρτήτως του πεδίου χρήσης, η παραγωγή, του διδύμου των βρετανικών τετράτροχων θα περιοριστεί αυστηρά σε 19 αντίτυπα με κάθε σετ να αξιώνει τιμή έξι εκατομμυρίων στερλινών.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, η DBS αντλεί τις επιρροές από την εμβληματική DB4 GT Zagato, μιμούμενη την χαρακτηριστική «οπισθοβαρή» σιλουέτα σε ότι αφορά την θέση της καμπίνας.

Η οροφή ακολουθεί το χαρακτηριστικό μοτίβο της διπλής καμπύλης το οποίο αποτελεί σήμα κατατεθέν του οίκου Zagato και στην προκειμένη περίπτωση κατασκευάζεται από ένα ενιαίο πάνελ ανθρακονήματος. Επίσης, για λόγους που προφανώς συνδέονται με την εικαστική αρτιότητα του αποτελέσματος, η DBS δεν διαθέτει πίσω παρμπρίζ το οποίο υποκαθιστά μια κάμερα.

Στα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν, συγκαταλέγονται οι επίχρυσες λεπτομέρειες που βάφουν τις ζάντες, τα χαρακτηριστικά μοτίβα στα πλευρά της DBS και τα σήματα τα οποία αποτελούνται από ατόφιο χρυσάφι 18 καρατίων. Νέου σχεδιασμού είναι το μπροστινό splitter, ο αεροδυναμικός διαχύτης από ανθρακόνημα, ο πίσω προφυλακτήρας ενώ η DBS επωφελείται από νέο σύστημα εξαγωγής. Την εικόνα του πίσω τμήματος συμπληρώνουν νέου σχεδιασμού φωτιστικά σώματα.

Στους σχεδιαστικούς νεολογισμούς ανήκουν επίσης η χαρακτηριστική γρίλια η οποία αποτελεί αποκλειστικότητα της συγκεκριμένης έκδοσης και αποτελείται από 108 διαφορετικά ενεργά στοιχεία από ανθρακόνημα που ανοίγουν με την εκκίνηση και κλείνουν όταν ο κινητήρας είναι απενεργοποιημένος.

Η DBS GT Zagato εφοδιάζεται από ένα διπλά υπερτροφοδοτούμενο V12 των 5,2 λίτρων ο οποίος της εξασφαλίζει 760 ίππους και 900 Nm ροπής. Η ισχύς μεταδίδεται στους πίσω τροχούς με τη συνδρομή ενός αυτόματου κιβωτίου οκτώ σχέσεων. Σύμφωνα με τις συστάσεις η μέγιστη ταχύτητα ξεπερνά τα 320 χλμ./ώρα.

Στο εσωτερικό της, ξεχωρίζει επίσης η σφραγίδα του ιταλού κατασκευαστή ο οποίος έχει επιμεληθεί τις χαρακτηριστικά κόκκινες επενδύσεις, τις λεπτομέρειες από ανθρακόνημα που παρεπιδημούν στο τιμόνι. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα στοιχεία του ταμπλό και της κεντρικής κονσόλας προέρχονται από τρισδιάστατο εκτυπωτή και διατίθενται σε τρεις διαφορετικές επιλογές φινιρίσματος από, ανθρκόνημα, αλουμίνιο ή επιχρυσωμένο ατσάλι.

Σε ό,τι αφορά τώρα το ρετρό alter ego της, την αναβίωση της DB4 GT, πρόκειται για μια σύγχρονη εκδοχή η οποία ωστόσο μένει πιστή στο ύφος της αρχέτυπης και η οποία πωλείται αποκλειστικά σε συνδυασμό με την παραπάνω  DBS.

Η δε κατασκευή της αποτελεί ένα μείγμα χειροποίητης δεξιοτεχνίας αλλά και τεχνολογίας αιχμής καθώς το αμάξωμα έχει κατασκευαστεί στο χέρι, αφού όμως πρώτα τα σχέδια προέκυψαν από το σκανάρισμα της πρωταρχικής, κλασικής εκδοχής της. Προς όφελος περισσότερης άνεσης και πολιτισμού, η Aston Martin έχει εκσυγχρονίσει το πλαίσιο, αντικαθιστώντας την αρχική κατασκευή με ένα σωληνωτό πλαίσιο το οποίο συνδυάζει με μια απολύτως σύγχρονη ανάρτηση.

H DB4 GT Zagato εξοπλίζεται με μια αναβαθμισμένη εκδοχή του επίπεδου εξακύλινδρου κινητήρα Tadek Mareκ που εφοδιάζει και την αντίστοιχη απλή, χωρίς την υπογραφή του ιταλικού οίκου εκδοχή της. Ο κινητήρας των 4,2 λίτρων υπόσχεται 380 ίππους οι οποίοι μεταδίδονται αποκλειστικά στους πίσω τροχούς μέσω ενός μηχανικού κιβωτίου τεσσάρων σχέσεων και τη συνδρομή διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης.

Τα 19 συνολικά αντίτυπα της DB4 GT Zagato τα οποία θα κατασκευαστούν, θα προέλθουν από το τμήμα ιστορικών αυτοκινήτων της Aston Martin στο Newport Pagnell.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, οι πρώτες παραδόσεις στην ελίτ των 19 αγοραστών για αμφότερες τις ειδικές εκδόσεις  αναμένεται να γίνουν στις αρχές του 2020.

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024