Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό : 570 αιτούντες άσυλο φεύγουν από τη Μόρια

Προσφυγικό : 570 αιτούντες άσυλο φεύγουν από τη Μόρια

Άλλοι 570 αιτούντες άσυλο αναχωρούν σήμερα το απόγευμα από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η Δομή στη Μυτιλήνη

Άλλοι 570 αιτούντες άσυλο που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες κατηγορίες αναχωρούν σήμερα το απόγευμα από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η Δομή στη Μυτιλήνη.

Οι πρόσφυγες θα επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής προς Πειραιά και από εκεί σε δομή στο Βγαιοχώρι κοντά στη λίμνη Βόλβη στην Κεντρική Μακεδονία.

Σήμερα στο ΚΥΤ της Μόριας φιλοξενούνται 13.300 άτομα, από τα οποία περίπου 1.000 είναι ασυνόδευτα ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες.

Διαβάστε επίσης: Μπόνους στους δήμους που θα δέχονται αιτούντες άσυλο σχεδιάζει η κυβέρνηση

Κουμουτσάκος: Τέλος στην αναρχία στο στάδιο υποδοχής

«Είναι υποκρισία, οι δημιουργοί της Μόριας και της Ειδομένης να επικαλούνται τον ανθρωπισμό, όταν στις ημέρες τους τόσο πολύ υπέφερε», δηλώνει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι «η εφαρμογή του νόμου, στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής, δεν αποτελεί αυταρχισμό. Αποτελεί αυτονόητο δημοκρατικό καθήκον μιας ευνομούμενης πολιτείας».

Ο κ. Κουμουτσάκος, δηλώνει ακόμη ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που θα έλθει στο επόμενο διάστημα στη Βουλή θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων ένα «νέο συμπαγές αλλά και δίκαιο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται.

Με επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης που αποτελεί βασική τροχοπέδη στις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο».

Παράλληλα, σημειώνει ότι θα «ενισχύει την υποχρέωση συνεργασίας των αιτούμενων ασύλου στο πλαίσιο των δεδομένων εγγυήσεων που παρέχει η Πολιτεία» ενώ τονίζει ότι «μπαίνει τέλος στην αναρχία και στην παραβατικότητα στο στάδιο υποδοχής».

Ο αν. υπουργός Μετανάστευσης στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφερόμενος στο ρόλο των ΜΚΟ δηλώνει ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια συστηματική καταγραφή και κυρίως αξιολόγηση».

Σχετικά με το περιεχόμενο των συναντήσεων του στην Άγκυρα σημειώνει: «Ήταν συναντήσεις που έγιναν σε καλό κλίμα. Ήταν ειλικρινείς και άγγιξαν όλες τις πτυχές του θέματος. Επανέλαβα τις θέσεις της χώρας μας τονίζοντας τη σημασία που έχει η αποτελεσματική εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος, καθώς μεταβαίνει αύριο στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων, τονίζει: «Την ώρα που δημιουργούνται νέα πολιτικά δεδομένα, με νέο Κοινοβούλιο και νέα σύνθεση της Επιτροπής, η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη συνδιαμόρφωση μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής».

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024