Εντονο φαίνεται πως είναι το παρασκήνιο γύρω από την πιθανότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό καθώς υπάρχουν πληροφορίες για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Πριν την έκθεση για το Κυπριακό

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η συνάντηση είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στο Παρίσι ή τη Γενεύη.

Οπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος, η Γαλλία και η Ελβετία είναι δύο από τις τρεις χώρες στις οποίες θα βρίσκεται ο ΓΓ του ΟΗΕ την περίοδο εκείνη. Η τρίτη χώρα που θα περιοδεύει ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι η Τουρκία, η οποία ωστόσο αποκλείεται εκ των πραγμάτων για την πραγματοποίηση τέτοιας συνάντησης.

Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν ότι έχει κλείσει το ραντεβού, ωστόσο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πιθανό σενάριο στο πλαίσιο της παρουσίας του Αντόνιο Γκουτέρες λίγο πριν την ετοιμασία της έκθεσής του για το Κυπριακό.

Οι πληροφορίες του Σίγμα από την άλλη επιμένουν ότι αν θα γίνει τριμερής, αυτή θα γίνει στο Παρίσι.

Στο περιθώριο του Φόρουμ για την Ειρήνη

Η τριμερής κλειδώνει για να διεξαχθεί στο περιθώριο του Φόρουμ για την Ειρήνη το οποίο θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη το γραφείο του ΓΓ έχει βολιδοσκοπήσει τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη και έχει πάρει το πράσινο φως.

Εντός της μέρας αναμένεται να απευθυνθεί η ίδια πρόσκληση και στον κατοχικό ηγέτη.

Εξαρτάται από τον Ακιντζί

Σε περίπτωση που ο Ακιντζί ανταποκριθεί θετικά, η συνάντηση θα γίνει είτε την προηγούμενη μέρα είτε την επόμενη μέρα λήξης του φόρουμ στο Παρίσι.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πραγματοποίησης της τριμερούς στη Γενεύη, εκτιμάται πως αυτό δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Η Γενεύη υπάρχει στο πρόγραμμα του ΓΓ το αμέσως επόμενο διάστημα ως ταξίδι, ωστόσο ο ίδιος βολιδοσκοπεί τα δυο μέρη για τριμερή στο Παρίσι, σημειώνει η κυπριακή ιστοσελίδα.

Γράψτε το σχόλιό σας