Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δένδιας : Εκπληρώνουμε τον ρόλο μας ως παράγοντας σταθερότητας - Πομπέο : Σύμμαχός μας η Ελλάδα

Δένδιας : Εκπληρώνουμε τον ρόλο μας ως παράγοντας σταθερότητας – Πομπέο : Σύμμαχός μας η Ελλάδα

Παρακολουθήστε live τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια με τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο

Με την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών ολοκληρώθηκε ο κύκλος συναντήσεων του αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα.

Οι κοινές δηλώσεις των δυο ΥΠΕΞ πραγματοποιήθηκε μετά την υπογραφή της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα τις ΗΠΑ.

Δένδιας: Η Ελλάδα εκπληρώνει τον ρόλο της ως παράγοντας σταθερότητας

«Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής για την υπογραφή της νέας συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

«Αναβαθμίζει σημαντικά τη στρατηγική συνεργασία των χωρών μας. Δίνει νέα δυναμική σχέσεων Ελλάδας ΗΠΑ. Η Ελλάδα επανέρχεται μετά την κρίση και είναι σε θέση να εκπληρώσει το ρόλο της ως παράγοντας σταθερότητας. Μια περιοχή που ταλανίζεται από παραβατικές συμπεριφορές. Αναφέρομαι στην πρόθεση Τουρκίας να διενεργήσει έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου. Παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα και διεθνές δίκαιο» συμπλήρωσε.

«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα στο ιστορικό τους απόγειο με επιστέγασμα το στρατηγικό διάλογο» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «η συνεργασία μας από περιφερειακά ζητήματα άμυνα και ασφάλεια ως τρομοκρατία, οικονομία και ενέργεια».

Πομπέο: Η Ελλάδα σύμμαχός μας σε Ευρώπη και Αν. Μεσόγειο

«Είναι η Τρίτη μας συνάντηση σε τρεις μήνες. Όλες έχουν υπάρξει παραγωγικές. Οι χώρες μας είναι πάντα συνδεδεμένες» τόνισε από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο.

Στη συνέχεια ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ συμφώνησε με τον έλληνα ομόλογό τους πως οι σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα βρίσκονται στο απόγειό τους. «Είναι μια ευκαιρία» συμπλήρωσε «να προχωρήσουμε σε διμερή θέματα και να έχουμε μια νέα μέρα στις σχέσεις μας και ελπίζουμε η Ελλάδα θα είναι σύμμαχος στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι κινήσεις νέας κυβέρνησης θα βοηθήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Η Ελλάδα υιοθετεί ένα νέο θετικό επιχειρηματικό πλαίσιο. Μόλις υπογράψαμε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και θα οδηγηθούμε και σε κάποιες επενδύσεις. Οι ΗΠΑ θέλουν συμμαχία με την Ελλάδα σε διάφορους τομείς. Υπάρχουν πολλές χώρες που θέλουν να συνεργασία στην ενέργεια και κανείς να μην κρατά την Ευρώπη όμηρο αυτών» κατέληξε.

Σε ερώτηση του Άγγελου Αθανασόπουλου από την εφημερίδα «Το Βήμα» αναφορικά με την επιθετική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Πομπέο απάντησε πως «στη διπλωματία ποτέ δεν λέμε κάτι πριν το κάνουμε, πριν πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Αυτό θα ισχύσει και εδώ».

«Κατανοούμε τους κινδύνους. Γνωρίζουμε τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα και δουλεύουμε πολύ στενά για να επιτύχουμε κάποια αποτελέσματα. Να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων και να πετύχουμε αποκλιμάκωση» τόνισε και συμπλήρωσε πως «πρέπει να πετύχουμε αποτελέσματα που είναι αμοιβαία αποδεκτά. Υπάρχουν κάποια όρια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε οποιονδήποτε να έχει κάνει παράνομες γεωτρήσεις. Δεν μπορεί να επιτραπεί αυτό».

Υπεγράφη η συμφωνία

Νωρίτερα, πριν ξεκινήσουν οι δηλώσεις οι δύο ΥΠΕΞ προχώρησαν στην υπογραφή της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, ως είθισται ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο αμερικανός ομόλογός του, Μάικ Πομπέο αντάλλαξαν τα στιλό με τα οποία υπέγραψαν.

Η υπογραφή του σημαντικού Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), η οποία πετυχαίνει τον βηματισμό της συμμαχικής σχέσης Αθήνας – Ουάσινγκτον, θα πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, σε συνέχεια της κατ’ιδίαν συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών και πριν από τις κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024