Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Suzuki: Η γοητεία του συνδυασμού ρετρό και ηλεκτροκίνησης

Suzuki: Η γοητεία του συνδυασμού ρετρό και ηλεκτροκίνησης

H ιαπωνική φίρμα θα επιχειρήσει να δώσει από την έκθεση του Τόκυο μια γεύση από τα απώτερα μελλοντικά της σχέδια, παρουσιάζοντας κατ΄αρχάς ένα δίδυμο concept cars με επιρροές από το παρελθόν και το βλέμμα στο μέλλον.

Με αφορμή την επικείμενη έκθεση του Τόκυο η οποία ανοίγει αυλαία στα τέλη Οκτωβρίου αλλά και την, επίσης επερχόμενη, 100ή επέτειο από την ίδρυσή της την οποία θα γιορτάσει το 2020, η ιαπωνική φίρμα δίνει τα διαπιστευτήρια δύο πρωτότυπων που στοχεύουν να αποτυπώσουν το όραμά της για την επόμενη εκατονταετία.

Το πρώτο concept car, ένα διθέσιο, plug-in υβριδικό coupe «ακούει» στην αρκούντως ιαπωνική ονομασία Waku SPO.

Σε ό,τι αφορά την ιδιάζουσα αισθητική του, αντλεί τις επιρροές της από το Suzuki Fronte του 1967 από όπου και προκύπτουν οι χαρακτηριστικές ρετρό αναλογίες του.

Στις λεπτομέρειες που ξεχωρίζουν συγκαταλέγεται η γρίλια η οποία μιμείται αυτή του Fronte σε μια… μεταρετρό επαναπροσέγγιση ενώ το ίδιο ισχύει και για τους εξωτερικούς καθρέφτες  που έχουν διατηρηθεί στα φτερά, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, αντικαθίστανται από κάμερες.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Suzuki, το Waku SPO concept σχεδιάστηκε υπό το σκεπτικό να προσφέρει να αποτελέσει τη διαχρονική επιτομή του δίπτυχου διασκέδασης και χρηστικότητας ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια A-Segment πρόταση  με διαστάσεις ανάλογες του Honda e.

To δεύτερο πρωτότυπο που ετοιμάζει για το Τόκυο εν είδει απολογισμού αλλά και… αναλογισμού του μέλλοντος της ονομάζεται Hanare και αποτελεί ένα «αυτόνομο κινητό κατάλυμα».

Το Hanare παραπέμπει με τη σειρά του στο Suzuki Carry, ένα επαγγελματικό μοντέλο που η ιαπωνική φίρμα κατασκεύαζε μεταξύ 1969 και 1972 και εντάσσεται στην κατηγορία των kei cars, των μικροσκοπικών, ιαπωνικής συνήθως προέλευσης, αυτοκίνητων που έχουν σχεδιαστεί για τους πολυπληθείς ασιατικούς δρόμους και αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχέτυπο Carry έφερε την υπογραφή του θρυλικού σχεδιαστή Giorgetto Giugiaro στην τέταρτη γενιά του από όπου και έχουν προκύψει πολλά από τα στοιχεία της σύγχρονης αυτής επαναπροσέγγισης, μεταξύ των οποίων η γρίλια και η χαρακτηριστική γραμμή παραθύρων.

Η Suzuki αναφέρει ότι τo πλήρως αυτόνομο Hanare έχει σχεδιαστεί υπό το σκεπτικό να αποτυπώσει την ιδέα της διασκέδασης και της χρηστικότητας ενός αυτοκινήτου πέρα από τα στενά όρια θεώρησής του ως απλού μέσου μεταφοράς.

Με δεδομένο ωστόσο ότι οι διαδικασίες, νομικές όσο και τεχνολογικής εξέλιξης που θα επιτρέψουν την κυκλοφορία πλήρως αυτόνομων οχημάτων αναμένεται να πάρουν αρκετά χρόνια ακόμα το Hanare έχει μάλλον ελάχιστες πιθανότητες να κατασκευαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Αντιθέτως με δεδομένη τη δημοτικότητα αυτοκινήτων με ρετρό επιρροές όπως αποδεικνύουν παραδείγματα όπως το ΜΙΝΙ ή ακόμα και τα Honda e και Suzuki Jimny, το Waku SPO δεν δείχνει καθόλου κακή ιδέα ως μοντέλο παραγωγής.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024