Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Σατζίντ Τζαβίντ, επιβεβαίωσε σήμερα στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι δεν πιστεύει πως «κάποιος γνωρίζει πραγματικά» πόσο θα στοίχιζε στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ένα άτακτο Brexit, κάτι που παραμένει για εκείνον «μια πιθανότητα».

Ένα τέτοιο σενάριο «δεν είναι το αγαπημένο σενάριό μας» και «εργαζόμαστε για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας» υποστήριξε ο Τζαβίντ.

Παρά τον νόμο που ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο με τον οποίο απαγορεύεται στη Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία και προβλέπει πως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε, σε αυτήν την περίπτωση, να ζητήσει μια αναβολή από τις Βρυξέλλες, o Τζαβίντ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, επανέλαβε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε άλλη αναβολή» του Brexit.

«Η πρόθεση του νόμου είναι σαφής και κατέστησε δυσκολότερο για την κυβέρνηση να πετύχει τη συμφωνία που επιθυμούμε» διαβεβαιώνει ο Βρετανός υπουργός, προσθέτοντας: «η κυβέρνηση θα σεβαστεί τον νόμο».

Οι επιχειρήσεις «θέλουν να γνωρίζουν εάν η αβεβαιότητα θα τερματιστεί» συνέχισε ο Σατζίντ Τζαβίντ.

«Προετοιμαζόμαστε με γρήγορους ρυθμούς»

«Υπάρχει μια πιθανότητα για το «no deal», για αυτό ακριβώς συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε με γρήγορους ρυθμούς» για αυτό το ενδεχόμενο, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας.

Ερωτηθείς από το BBC σχετικά με τον αντίκτυπο που αναμένουν οι βρετανικές αρχές και θα μπορούσε να ανέλθει στις 30 δισεκατομμύρια λίρες στα δημοσιονομικά της Βρετανίας κάθε χρόνο, ο Τζαβίντ απάντησε:

«Δεν πιστεύω ότι κάποιος έχει μια πραγματική, ολοκληρωμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, (όμως) δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι μια έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία δεν θα ήταν δύσκολη».

Συγκεκριμένα, «εάν έχετε εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ, θα υπάρχει αντίκτυπος» συνέχισε, εκτιμώντας, εντούτοις, ότι θα υπάρξει σε αυτήν την περίπτωση «μια σημαντική οικονομική απάντηση».

«Με συμφωνία ή χωρίς συμφωνία, θα είμαστε έτοιμοι» υπογράμμισε ο Τζαβίντ.

«Όχι σε πρόταση μομφής» από την αντιπολίτευση

Δεν θα υπάρξει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αυτή την εβδομάδα, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά θα συνεχιστούν οι συνομιλίες τους γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, που θα έχει στόχο να σταματήσει το Brexit χωρίς συμφωνία και στη συνέχεια να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης – του Εργατικού κόμματος, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, του Κόμματος της Ουαλίας και των Πρασίνων – συναντήθηκαν σήμερα στο Ουέστιμνστερ για να εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο όσα εξασφαλίζει ο νόμος Μπεν, σύμφωνα με τον οποίο ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να φέρει μία συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου για το Brexit, διαφορετικά θα πρέπει να ζητήσει άλλη μία παράταση της αποχώρησης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, μετά τη συνάντηση, η επικεφαλής των Φιλελεύθερων, Τζο Σουίνσον, τα κόμματα δεν θα επιλέξουν μία πρόταση μομφής αυτή την εβδομάδα, αλλά θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους γύρω από το ποιος θα μπορούσε να ηγηθεί μίας πιθανής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Επανέλαβε, δε, τη θέση του κόμματος ότι μία τέτοια κυβέρνηση δεν θα πρέπει να έχει επικεφαλής τον Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών.

Στις επόμενες συναντήσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων θα διερευνηθούν διαφορετικά σενάρια και επιλογές, προς την κατεύθυνση μίας προσωρινής κυβέρνησης ενότητας και του προσώπου που θα μπορέσει να τεθεί επικεφαλής. Η βασική ιδέα είναι μία τέτοια κυβέρνηση να σχηματιστεί αμέσως μετά από μία πρόταση μομφής, σε περίπτωση που ο Μπόρις Τζόνσον επιχειρήσει να αγνοήσει το νόμο Μπεν για την παράταση.

Η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων, Κάρολαϊν Λούκας, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να του χαρίσει (στον Μπόρις Τζόνσον) τις εκλογές που επιθυμεί, μέχρι να διασφαλιστεί πλήρως ότι έχει αποκλειστεί η πιθανότητα της εξόδου χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.

«Να μην αυξηθεί ο κίνδυνος μιας μη συμφωνίας»

«Είναι σημαντικό αυτή την εβδομάδα να μην προχωρήσουμε σε μία εσπευσμένη ψηφοφορία σε πρόταση μομφής, γιατί αντίθετα, κάτι τέτοιο θα αυξήσει τον κίνδυνο για μία μη συμφωνία στα χέρια του Μπόρις Τζόνσον» είπε από την πλευρά της η Τζο Σουίνσον.

Πρόσθεσε ότι, η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να ελέγξει την κυβέρνηση, μέσω κάποιων μηχανισμών που θα της δώσουν πρόσβαση σε εκθέσεις της κυβέρνησης για το Brexit, παρόμοιες με αυτήν για την ετοιμότητα του κράτους να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του Brexit, που το κοινοβούλιο αποφάσισε ότι θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν. Οι υπόλοιπες, παρόμοιες εκθέσεις, αφορούν την αντίδραση των αστυνομικών αρχών στο Brexit, τις συνέπειες στις επιχειρήσεις, και τους σχεδιασμούς για το χειρότερο σενάριο.

Διαφωνίες για το πρόσωπο που θα ηγηθεί μίας προσωρινής κυβέρνησης

Σε ότι αφορά την ανάληψη της διακυβέρνησης από υπηρεσιακό πρωθυπουργό, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εξακολουθούν να έχουν αντίρρηση στο πρόσωπο του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Προτιμούν την ανάληψη ηγεσίας από ένα πιο «ουδέτερο» πρόσωπο, που δεν φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός και μετά την μεταβατική περίοδο, όπως οι δύο από τους παλαιότερους σε θητεία βουλευτές του κοινοβουλίου, ο πρώην βουλευτής των Συντηρητικών Κένεθ Κλαρκ και η βουλευτής των Εργατικών, Χάριετ Χέρμαν, ή ακόμη η πρώην αντιπρόεδρος των Εργατικών και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μάργκαρετ Μπέκετ.

Αντίθετοι στο πρόσωπο του Τζέρεμι Κόρμπιν είναι και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που σχημάτισαν το κόμμα Αλλαγή στη Βρετανία. Όπως έχουν δηλώσει, μία κυβέρνηση ενότητας θα έπρεπε να έχει ένα υπουργικό συμβούλιο με ηλικιωμένες πολιτικές προσωπικότητες και ανθρώπους που δεν έχουν πολιτικές φιλοδοξίες και ότι θα πρέπει να διαρκέσει έξι μήνες ώστε να υπάρχει ο χρόνος για την διοργάνωση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Κατά τους Φιλελεύθερους, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν μπορεί να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών που θα τον στηρίζουν ως εντολοδόχο πρωθυπουργό, αφού επιπλέον δεν θα υποστηριχθεί ούτε από τους 21 απομακρυθέντες Συντηρητικούς βουλευτές.

Το μοναδικό αντιπολιτευόμενο κόμμα που έχει υποστηρίξει τον Τζέρεμι Κόρμπιν ως εντολοδόχο πρωθυπουργό, μέχρι την διεξαγωγή γενικών εκλογών, είναι το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας, μόνο και μόνο για να ανατραπεί ο Μπόρις Τζόνσον και να αποφευχθεί το Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, ισχυρίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Κόρμπιν θα μπορούσε να διασφαλίσει την παράταση και αμέσως μετά να ζητήσει εκλογές.

Πάντως, η περίπτωση σχηματισμού μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης θεωρείται ιδιαίτερα περίπλοκη υπόθεση σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, όχι μόνο γιατί υπάρχει η δυσκολία συναίνεσης γύρω από το πρόσωπο που θα ηγηθεί, αλλά και για τον τρόπο διακυβέρνησης, έστω και για το περιορισμένο διάστημα που τυχόν βρεθεί στην εξουσία, αφού οι διαφορές των κομμάτων που θα την στηρίζουν είναι σημαντικές, κυρίως σε ότι αφορά το δεύτερο δημοψήφισμα, όπως επίσης ερωτήματα για το ποιοι θα την αποτελούν και σε ποιες θέσεις, ποιες θα είναι οι προτεραιότητες και ο σκοπός κ.α.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο