Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Γάλλοι αποχαιρετούν τον Ζακ Σιράκ

Οι Γάλλοι αποχαιρετούν τον Ζακ Σιράκ

Οι Γάλλοι στέκονται από τα χαράματα υπομονετικά σε ουρά για να πουν το στερνό αντίο στον πρώην Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ. Αύριο η επίσημη νεκρώσιμη τελετή με την παρουσία δεκάδων προέδρων και πρωθυπουργών

Λαϊκό προσκύνημα για τον Ζακ Σιράκ. Από νωρίς το πρωί σχηματίσθηκε ουρά όσων θέλουν να του πουν το τελευταίο αντίο, έξω από τον κατεξοχήν συμβολικό χώρο απόδοσης τιμών,στους Invalides. Εκεί, κάτω από το χρυσό τρούλο του καθεδρικού ναού St Louis εκτίθεται η σορός του υπό τους ήχους ψαλμωδιών. Οι πόρτες της εκκλησίας άνοιξαν στο κοινό από τις 3. 00 τα χαράματα, ώρα Ελλάδας.

Η οικογένεια θέλησε μια τελετή όχι μόνο επίσημη, αντάξια ενός προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, αλλά μια τελετή που να απευθύνεται και να αγγίζει τους απλούς ανθρώπους, «ανοιχτή και προσβάσιμη στο λαό». Χειρόγραφες σημειώσεις και σκέψεις που βρέθηκαν σε σημειωματάριο, τυπώθηκαν από την οικογένεια του εκλιπόντος και μοιράζονται στο κοινό, μικρή ανάμνηση από τον πρώην πρόεδρο.

Αύριο η επίσημη νεκρώσιμη ακολουθία

Η αυριανή ημέρα,που θεωρείται «Ημέρα Εθνικού πένθους», θα ξεκινήσει το πρωί με μια οικογενειακή τελετή, πριν την απόδοση στρατιωτικών τιμών παρουσία του Εμμανουέλ Μακρόν στην «Αυλή Τιμών» των Invalides. Θα ακολουθήσει η επίσημη νεκρώσιμη τελετή στην εκκλησία St Sulpice παρουσία τριών πρώην Γάλλων προέδρων (Ζισκάρ ντ Εσταίν, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ) και σχεδόν 30 αρχηγών κρατών, ανάμεσα στους οποίους ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Σέρτζιο Ματαρέλα, ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αλλά και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ύστερα από επιθυμία του Εμμανουέλ Μακρόν ο αρχιμουσικός και πιανίστας Ντάνιελ Μπαρενμπόϊμ, θα παίξει έργο για πιάνο του Σούμπερτ στο τέλος της τελετής, ενώ η οικογένεια αποδέχθηκε να γίνει μια στάση της πομπής με το φέρετρο στην εκκλησία, πριν οδηγηθεί η σορός στο κοιμητήριο Μονπαρνάς για να ταφεί δίπλα στην κόρη του Λοράνς που έχασε τη ζωή της από ανορεξία το 2016. Η φράση «το σπίτι μας καίγεται και κοιτάμε αλλού» από την ομιλία του για το κλίμα το 2002 στη Νότιο Αφρική, και το «όχι» στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, έχουν μείνει στη μνήμη των Γάλλων χαρακτηρίζοντας έναν «οραματιστή» Σιράκ.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024