Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κ. Φίλης στο One Channel: Δεν αξιοποιήθηκαν σωστά κεφάλαια για το προσφυγικό

Κ. Φίλης στο One Channel: Δεν αξιοποιήθηκαν σωστά κεφάλαια για το προσφυγικό

Για το προσφυγικό, ο κ. Φίλης έκρουσε το κώδωνα ώστε να υπάρξει απαραίτητη προσοχή στο θέμα από ελληνικής πλευράς

Για τη σημασία της συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο, για το προσφυγικό αλλά και σημαντικές πτυχές του μίλησε στην εκπομπή One Line ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

«Το να συναντιέσαι με τον τούρκο πρόεδρο και μάλιστα όταν η Τουρκία έχει ένα τόσο προσωποκεντρικό σύστημα είναι επιτακτικό. Όσο μεγαλύτερη η ένταση, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη για δίαυλο σε επίπεδο αρχηγών. Υπήρξε μια συμφωνία επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών. Πρόκειται για μία τακτική συζήτηση μεταξύ τεχνικών επιτροπών. Όποτε οι διαβουλεύσεις είχαν σάρκα και οστά, υπήρχε εκτόνωση της έντασης μεταξύ Ελλάδος –Τουρκίας στο Αιγαίο» είπε ο κ Φίλης.

«Να υπενθυμίσουμε ότι οι διαβουλεύσεις αυτές πάγωσαν πριν περίπου τρία χρόνια» σημείωσε ο κ. Φίλης αναφορικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. «Παρόλα αυτά, οι διαφωνίες, οι διαφορές και τα προβλήματά μας με την Τουρκία είναι δομικά» εξήγησε.

Κυπριακό

Για το Κυπριακό επεσήμανε πως «είναι δύσκολο να αποσυνδεθεί από τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Δεν γίνεται δηλαδή οι Τούρκοι να έχουν προκλητική συμπεριφορά προς την Κύπρο κι εμείς να είμαστε αδιάφοροι. Πάντως, αυτό το διάστημα, φαίνεται πως για την επίλυση του Κυπριακού ενδιαφέρεται ο διεθνής παράγοντας».

Προσφυγικό

Για το προσφυγικό, ο κ. Φίλης έκρουσε το κώδωνα ώστε να υπάρξει απαραίτητη προσοχή στο θέμα από ελληνικής πλευράς. «Πρέπει να δούμε την εθνικότητα αυτών που έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι Αφγανοί και Αφρικανοί κυρίως. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Είναι συγκεκριμένος ο λόγος που έρχονται εδώ και ταυτόχρονα εξυπηρετούνται και άλλες επιδιώξεις» τόνισε.

Σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας στο ζήτημα, υποστήριξε πως «δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά ευρωτουρκικό ζήτημα. Η Τουρκία το έχει εργαλειοποιήσει γιατί θέλει περισσότερα λεφτά από την ΕΕ, απευθείας στην τουρκική κυβέρνηση και όχι στις ΜΚΟ. Επίσης, η Άγκυρα λέει το εξής: ‘Βοηθήστε με να εγκαταστήσω ένα εκατομμύριο Σύρους Ανατολικά του Ευφράτη’. Έτσι και η Τουρκία θα αποσυμφορηθεί και θα είναι λιγότεροι αυτοί που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη. Και με αυτό τον τρόπο εξυπηρετεί τις ευρύτερες επιδιώξεις του. Δηλαδή να αλλοιώσει τη δημογραφική σύνθεση στην περιοχή, η οποία κατοικείται κυρίως από Κούρδους».

Αναφορικά με τα λάθη της Ελλάδας στη διαχείριση του προσφυγικού, σταχυολόγησε το ότι «δεν αξιοποιήθηκαν σωστά τα κεφάλαια που διατέθηκαν για την διαχείρισή του. Επιπλέον υπάρχει μια ασύδοτη λειτουργία των ΜΚΟ. Διάφοροι επιτήδειοι πάνε στα hot spots και βοηθούν στο να εξεγείρονται οι άνθρωποι εκεί. Κάνουν πολιτικά παιχνίδια και εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες».

«Παρόλα αυτά η ΕΕ δεν έχει δώσει την δέουσα σκοπιμότητα. Δημιούργησε την Frontex, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό» συμπλήρωσε.

Για τον τρόπο που η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα σημείωσε πως «υπάρχει η βούληση σε επίπεδο αρμόδιου υπουργείου. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος. Ωστόσο, θα κριθεί στην πράξη η αποτελεσματικότητά της».

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024