Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παραπομπή Τραμπ : Καταγγελία - κόλαφος μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος

Παραπομπή Τραμπ : Καταγγελία – κόλαφος μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος

«Κόλαφος» κατά του Ντόναλντ Τραμπ είναι η καταγγελία του μάρτυρα δημόσιου συμφέροντος, που δημοσιοποίησε η επιτροπή πληροφοριών της αμερικανικής βουλής - Αναφέρει ότι ο Τραμπ «πίεσε» τον ουκρανό ομόλογό του να διεξάγει έρευνα κατά του Μπάιντεν

Ο Λευκός Οίκος επιχείρησε να περιορίσει την πρόσβαση στις σημειώσεις σχετικά με το τηλεφώνημα ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε αυτή την καταγγελία προχώρησε μάρτυρας δημόσιου συμφέροντος.

Η καταγγελία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Κογκρέσο, το οποίο άνοιξε έρευνα για ενδεχόμενη παραπομπή του προέδρου.

«Στο πλαίσιο των επίσημων καθηκόντων μου, πληροφορήθηκα από πολλούς υπευθύνους της αμερικανικής κυβέρνησης πως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιούσε τις δυνατότητες του λειτουργήματός του για να ζητήσει την ανάμιξη μιας ξένης χώρας στις εκλογές του 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες», εξηγεί σ’ αυτό το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 12 Αυγούστου 2019.

«Κλειδώθηκαν» τα αρχεία

«Στη διάρκεια των ημερών που ακολούθησαν το τηλεφώνημα, έμαθα από πολλούς αμερικανούς υπευθύνους πως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου παρενέβησαν για να »κλειδώσουν» όλα τα αρχεία που συνδέονται με το τηλεφώνημα», συνεχίζει.

Η καταγγελία αυτή αφορά μια τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ και του ουκρανού ομολόγου του που έγινε στις 25 Ιουλίου.

Στη διάρκεια αυτής της συνδιάλεξης, ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε κυρίως από τον Ζελένσκι να ερευνήσει σχετικά με τον πολιτικό του αντίπαλο Τζο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν ηταν τότε υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Η ίδια έρευνα αφορούσε και τον γιό του, τον Χάντερ, ο οποίος εργάσθηκε από το 2014 σε έναν ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου.

Το τηλεφώνημα αυτό, το περιεχόμενο του οποίου δόθηκε χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα, προκάλεσε την έναρξη μιας διαδικασίας παραπομπής από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

Διαβάστε επίσης: Ο επίμαχος διάλογος Τραμπ – Ζιλένσκι 

«Υπεύθυνοι του Λευκού Οίκου μου αφηγήθηκαν πως ‘διατάχθηκαν’ από τους δικηγόρους του Λευκού Οίκου να αποσύρουν την ηλεκτρονική καταγραφή του τηλεφωνήματος από το σύστημα πληροφορικής στο οποίο τέτοιες καταγραφές διατηρούνται συνήθως», υποστηρίζει ο μάρτυρας δημόσιου συμφέροντος.

«Η καταγραφή μεταφέρθηκε σ’ ένα ξεχωριστό ηλεκτρονικό σύστημα που συνήθως χρησιμοποιείται για να διατηρηθούν και να χειραγωγηθούν διαβαθμισμένες πληροφορίες ιδιαίτερα ευαίσθητης φύσης», συνεχίζει.

«Αυτές οι πράξεις κατέδειξαν, κατ’ εμέ, ότι οι υπεύθυνοι του Λευκού Οίκου αντιλαμβάνονταν τη σοβαρότητα αυτού που συνέβη στη διάρκεια αυτού του τηλεφωνήματος», υπογραμμίζει ο μάρτυρας δημόσιου συμφέροντος.

«Ο Λευκός Οίκος αντιλαμβάνονταν τη σοβαρότητα του τι συνέβη»

Ο πράκτορας αυτός, ο οποίος ήταν υπάλληλος των υπηρεσιών πληροφοριών, είχε αποσπασθεί ή εργαζόταν με σύμβαση σ’ αυτές.

Διευκρινίζει επίσης πως δεν είναι άμεσος μάρτυρας των πράξεων αυτών, όμως τις έκρινε «αξιόπιστες» επειδή «σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις πολλοί υπεύθυνοι ανέφεραν γεγονότα που συνέπιπταν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, γύρω στους δώδεκα υπεύθυνους του Λευκού Οίκου έχουν ακούσει τη διάσημη πλέον συνομιλία ανάμεσα στον Τραμπ και τον Ζελένσκι.

Ο μάρτυρας δημόσιου συμφέροντος κρίθηκε «αξιόπιστος» από τον γενικό επιθεωρητή των υπηρεσιών πληροφοριών.

Η πολυαναμενόμενη ακρόαση στο Κογκρέσο του προσωρινού διευθυντή των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών Τζόζεφ Μαγκουάιρ άρχισε σήμερα το πρωί (ώρα Ουάσινγκτον).

Λίγο μετά δηλαδή τη δημοσιοποίηση αυτής της καταγγελίας από την Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024