Αναταράξεις στην παγκόσμια τουριστική οικονομία, απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ,  χαμένες δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίες και ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες είναι οι συνέπειες της κατάρρευσης του ταξιδιωτικού κολοσσού Thomas Cook που τα ξημερώματα της Δευτέρας ανακοίνωσε ότι χρεοκόπησε μετά από 178 χρόνια ιστορίας!

Το παγκόσμιο σοκ που έχει προκαλέσει η είδηση δεν αφορά μόνο τα οικονομικά μεγέθη αλλά και τις επιπτώσεις στις ζωές των χιλιάδων πελατών του παλαιότερου ταξιδιωτικού γραφείου στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι διακοπές χιλιάδες πελατών που τις σχεδίαζαν μήνες ακυρώθηκαν, γάμοι με προπληρωμένα πακέτα ματαιώνονται, ενώ σχεδόν 600.000 ταξιδιώτες περιμένουν να μάθουν τον τρόπο που θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Από την πρώτη στιγμή τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης επικεντρώθηκαν στις ιστορίες που βιώνουν εκατοντάδες πελάτες του ταξιδιωτικού γραφείου με κυριότερες τους γάμους που βρίσκονται στον αέρα προκαλώντας απόγνωση στα ζευγάρια που για μήνες σχεδίαζαν μια από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής τους.

Τα ελληνικά νησιά και η Κύπρος βρίσκονται στο επίκεντρο αφού δεν είναι λίγοι οι Βρετανοί που τα επιλέγουν για να παντρευτούν.

Διαβάστε επίσης: Thomas Cook : Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη, ποια μέτρα εξετάζονται

Εισιτήρια δύο ώρες πριν την πτώχευση

Βρετανοί δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι η Thomas Cook εξακολουθούσε να κάνει κρατήσεις, λίγες ώρες πριν να ανακοινωθεί το κλείσιμό της, μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Μάλιστα δοκίμασαν να αγοράσουν με επιτυχία πακέτο φθηνών διακοπών στην Ελλάδα, δύο ώρες πριν την κατάρρευση, αξίας 187 λιρών το άτομο, τιμή στην οποία συμπεριλαμβάνονταν πτήση από το αεροδρόμιο του Στάνστεντ, μεταφορές και κατάλυμα.

Το σύστημα κρατήσεων της εταιρίας έστειλε επιβεβαίωση στις 08.12 το πρωί, μαζί με τα ταξιδιωτικά έγγραφα, στην οποία μάλιστα αναγράφονταν «Ελπίζουμε να έχετε ένα υπέροχο ταξίδι και περιμένουμε νέα σας κατά την επιστροφή».

Διαβάστε επίσης: Thomas Cook: Χάος στον τουρισμό – Κραυγή αγωνίας από ξενοδόχους, στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενοι και τουρίστες

Στον αέρα γάμοι χιλιάδων ευρώ στην Κύπρο

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι με την ανακοίνωση της πτώχευσης δεκάδες ζευγάρια που είχαν προγραμματίσει μεταξύ άλλων τους γάμους τους στην Κύπρο, βρίσκονται σε απόγνωση.

Όπως αναφέρει ζευγάρι στη Sun, ο γάμος τους είναι σε δύο εβδομάδες. Εξηγούν ότι οι 26 καλεσμένοι τους έχουν ήδη πληρώσει τα εισιτήρια τους για να έρθουν στην Κύπρο.

Προγραμμάτιζαν αυτόν τον γάμο για πάνω από δύο χρόνια. Πλέον υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να καλύψουν τα έξοδα του γάμου λόγω της κατάρρευσης της εταιρείας. Μάλιστα, πλέον δεν υπάρχει απευθείας πτήση από το Belfast στην Λάρνακα, αφήνοντάς τους χωρίς επιλογές.

Ένα άλλο ζευγάρι, η Chloe Sharpe και ο Paul Kerfoot, παντρεύονται τον άλλο μήνα στον Πρωταρά. Περιμένουν 50 καλεσμένους. Όμως, η εξέλιξη με την Thomas Cook τους αφήνει στο σκοτάδι, ενώ καταγγέλλουν ότι ο τουριστικός πράκτορας της Thomas Cook δεν απαντά στα μηνύματά τους.

«Όπως όλα δείχνουν, νιώθουμε τελικά ότι δεν θα καταφέρουμε να παντρευτούμε. Θα πρέπει να προγραμματίσουμε άλλο γάμο, αλλά η Κύπρος ήταν πολύ σημαντική για εμάς». Όπως αναφέρουν στο ίδιο δημοσίευμα, όσοι έκλεισαν γάμο θα χάσουν πολλά λεφτά, αφού θα πρέπει να βρουν άλλο πακέτο γάμου.

Η Sun αναφέρει ότι ο 50.000 λιρών γάμος της Katy Williams στην Αγία Νάπα έχει καταστραφεί. Πλέον πρέπει να αρχίσει τις προετοιμασίες από την αρχή. Ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η άρρωστη μητέρα της να μην προλάβει να δει την κόρη της νύφη. Η 33χρονη θα παντρευόταν τον αρραβωνιαστικό της στις 2 Οκτωβρίου και είχε καλέσει 48 άτομα.

O γάμος του κ. Cook στη Ρόδο

Η Nottingham Post, διηγείται την ειρωνεία της τύχης για έναν πελάτη που έχει το ίδιο όνομα με την εταιρία. Ο κ. Τόμας Κουκ δήλωσε «συντετριμμένος» καθώς ο γάμος που ονειρευόταν να κάνει στη Ρόδο, στις 27 Σεπτεμβρίου, για τον οποίο ξόδεψε σχεδόν 10.000 λίρες, μαζί με την σύντροφό του Αμέλια Μπιντς, μάλλον θα πρέπει να ακυρωθεί, μετά το κλείσιμο της εταιρίας.

«Η Thomas Cook μας είχε υποσχεθεί μία έκπληξη την ημέρα του γάμου, εξαιτίας της σύμπτωσης του ονόματός μου με αυτό της εταιρίας, αλλά σίγουρα δεν ήταν αυτή η έκπληξη που περιμέναμε», δήλωσε ο χαρακτηριστικά.

Η νύφη στο Μάντσεστερ και ο πεθερός στην Κω

Ένα άλλο ζευγάρι, ο Λέιτον Ρος και η Νάταλι Γουέλς, αντιμετώπισαν εξίσου πικρά νέα, όταν έφτασαν στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ για να πετάξουν στην Κω, όπου την Παρασκευή είναι προγραμματισμένος ο γάμος τους, τον οποίο σχεδίαζαν χρόνια πριν.

Κάποια από τα μέλη της οικογένειας, όπως ο πατέρας του γαμπρού και ένα από τα παιδιά τους, βρίσκονται ήδη στο νησί και τους περιμένουν, ενόσω το ζευγάρι προσπαθεί να βρει εισιτήρια με πτήσεις της τελευταίας στιγμής, που μπορεί να κοστίσουν μέχρι και 4.000 λίρες, για να εξασφαλίσει ότι θα βρίσκεται εκεί την ημέρα του γάμου.

Όσο για τους 50 καλεσμένους τους, μάλλον θα πρέπει να ακυρώσουν τα σχέδια, καθώς μαρτυρίες επιβατών στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, αναφέρουν ότι ακόμη και εάν βρεθούν εναλλακτικές πτήσεις, οι τιμές τους έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.

Διαβάστε επίσης: Σεισμός από το «κανόνι» της Thomas Cook: Ανυπολόγιστες ζημιές και στην Ελλάδα, ποια ξενοδοχεία πλήττονται

Ξενοδόχος στην Κρήτη  έχασε 650.000 ευρώ!

Την ίδια ώρα οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μετρούν τις ζημιές που προκάλεσε η χρεοκοπία του Διεθνούς Οργανωτή Ταξιδίων (Tour Operator) Τhomas Cook, η οποία διακινεί χιλιάδες τουρίστες στην χώρα μας και συνεργάζεται με 48 ξενοδοχεία.

Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη είναι 15.000 πελάτες του Thomas Cook από την Αγγλία, ωστόσο ζήτημα παραμένει τι θα γίνει με τους 60.000 Γερμανούς που κι αυτοί βρίσκονται στην Κρήτη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης κάνει λόγο για τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό του νησιού την φετινή περίοδο, αλλά και ακόμα μεγαλύτερο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Κρήτης…

Με μια πρώτη εκτίμηση η οικονομική ζημιά στα ξενοδοχεία της Κρήτης εκτιμάται σε δεκάδες εκατομμύρια, σύμφωνα με όσα τονίζει ο κ. Χαλκιαδάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, με την ανακοίνωση της χρεοκοπίας, ξενοδόχος του Ηρακλείου, απώλεσε 650.000 ευρώ….

Κανόνι στην τουριστική βιομηχανία

Δεν χωρά αμφιβολία ότι το κανόνι της Thomas Cook προκαλεί τεράστιο πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, μιας και η παρουσία της Thomas Cook στη χώρα μας είναι ισχυρή, διακινώντας εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες στην Ελλάδα και συνεργαζόμενη με πάνω από 40 ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, περί τους 50.000 τουρίστες που έχουν έρθει μέσω της Thomas Cook είναι αυτή την στιγμή εγκλωβισμένοι σε προορισμούς ανά την Ελλάδα.

Σε μια πρώτη εκτίμησή του o Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) υπολογίζει τη ζημιά για τον ελληνικό τουρισμό μεταξύ 250 και 500 εκατ. ευρώ και προτείνει μέτρα για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων τα οποία, όπως τονίζει, πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Άμεση ήταν πάντως η κινητοποίηση του κυβερνητικού μηχανισμού, με τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε να προκρίνει ως πρώτο μέτρο αντίδρασης την απαλλαγή τουριστικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την υποχρέωση καταβολής τέλους διαμονής για συγκεκριμένη περίοδο. Δεν απέκλεισαν δε και πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως σε θέματα καταβολής ΦΠΑ, οι οποίες ωστόσο – όπως ειπώθηκε – πρέπει να αξιολογηθούν περαιτέρω.