Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι θα συζητήσει ο Μητσοτάκης με Τραμπ και Ερντογάν - Κρίσιμες επαφές Δένδια

Τι θα συζητήσει ο Μητσοτάκης με Τραμπ και Ερντογάν – Κρίσιμες επαφές Δένδια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σειρά συναντήσεων «βαρύνουσας σημασίας»

Με «βαριά» διπλωματική ατζέντα αναχωρεί η ελληνική αποστολή για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, εν μέσω όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας τόσο απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στο Αιγαίο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σειρά συναντήσεων «βαρύνουσας σημασίας» όπως τις χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές και στις οποίες περιλαμβάνονται αυτή με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Αντίστοιχα στοχευμένες επαφές θα πραγματοποιήσει από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Συναντήσεις στις οποίες τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο ΥΠΕΞ αναμένεται να αναφερθούν εκτενώς στην τουρκική προκλητικότητα, ενώ παράλληλα η Αθήνα θα επιχειρήσει να αναδείξει το ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο, στοχεύοντας σταθερά και μεθοδικά, μέσα από το πλέγμα των διμερών σχέσεων και των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, την ανάπτυξη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της συνεχιζόμενης παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο, η ελληνική διπλωματία, σε πλήρη συντονισμό με την Κύπρο, σκοπεύει να αξιοποιήσει τη Γενική Συνέλευση για τη μεταφορά συγκεκριμένων μηνυμάτων προς τους συνομιλητές της.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ χαρακτηρίζεται ως μία εξαιρετική ευκαιρία προβολής των προτεραιοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και για μια ευκαιρία πραγματοποίησης επαφών με υψηλούς αξιωματούχους χωρών όπως οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Επιπλέον, θα αποτελέσει μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία για την αποτελεσματική προώθηση της υποψηφιότητας της Ελλάδας να καταστεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, την περίοδο 2025-26.

Οι συναντήσεις

Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί με τον Κρατικό Σύμβουλο και Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, συναντήσεις με τους ομολόγους του Βουλγαρίας-Κροατίας-Ρουμανίας στο πλαίσιο του 4μερούς σχήματος συνεργασίας, καθώς και 3μερείς, μαζί με την Κύπρο, με την Αίγυπτο και την Αρμενία. Περαιτέρω, θα ανταλλάξει απόψεις, μεταξύ άλλων, με τους Γενικούς Γραμματείς του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, καθώς και με τους ΥΠΕΞ Ιορδανίας, Λιβύης, Κατάρ, ΗΑΕ, Βραζιλίας και Νορβηγίας. Κατά τις εκεί επαφές του, αναμένεται να υπογράψει μνημόνιo οικονομικής συνεργασίας και πολιτικών διαβουλεύσεων με την Ινδονησία, τη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο και αναδυόμενη οικονομία.
Εξαιρετικά σημαντική χαρακτηρίζεται η ευκαιρία που θα έχει ο έλληνας ΥΠΕΞ να ανταλλάξει απόψεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο του Διατλαντικού Δείπνου που διοργανώνει ο τελευταίος, μόλις λίγες ημέρες πριν τον υποδεχθεί στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου.

Θα προεδρεύσει επίσης άτυπης συνάντησης εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), καθώς η Ελλάδα ασκεί την Προεδρία του Οργανισμού για το τρέχον εξάμηνο.

Εκδηλώσεις

Παράλληλα, η Ελλάδα θα είναι παρούσα σε μια σειρά από εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης ή επ’ ευκαιρία αυτής, συμβάλλοντας ενεργά στη συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα και προκλήσεις τις εποχής μας. Ξεχωρίζει ιδιαίτερα η ελληνική πρωτοβουλία για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς τα αποτελέσματα της Διεθνούς Διάσκεψης που διοργανώθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα, θα παρουσιαστούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης.

Η ελληνική αποστολή θα έχει επίσης ενεργή συμμετοχή σε συναντήσεις και εκδηλώσεις σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων, τη βιώσιμη ανάπτυξη κ.α.

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024