Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χάος στους δρόμους του Παρισιού στην πορεία για το κλίμα - 123 συλλήψεις

Χάος στους δρόμους του Παρισιού στην πορεία για το κλίμα – 123 συλλήψεις

Περίπου 15.000 άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στην πορεία για το κλίμα στο Παρίσι, όμως η κινητοποίηση αυτή σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια, όταν διαδηλωτές παρείσφρυσαν από την πρώτη στιγμή και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας

Περίπου 15.000 άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στην πορεία για το κλίμα στο Παρίσι, όμως η κινητοποίηση αυτή σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια, όταν διαδηλωτές παρείσφρυσαν από την πρώτη στιγμή και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Η σημερινή ημέρα ήταν τεταμένη στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου ήταν προγραμματισμένες σχεδόν ταυτόχρονα πολλές διαφορετικές διαδηλώσεις: εκτός από την πορεία για το κλίμα, μια συγκέντρωση των «κίτρινων γιλέκων» και άλλη μία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Σπασμένες βιτρίνες, ζημιές σε τράπεζες, φλεγόμενα αυτοσχέδια οδοφράγματα… Περίπου 1.000 «ριζοσπάστες» διαδηλωτές μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης την πορεία για το κλίμα νωρίς το απόγευμα.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της αστυνομίας, προσήχθησαν 164 άνθρωποι εκ των οποίων τέθηκαν υπό κράτηση οι 111. Αστυνομικοί απηύθυναν προφορικές προειδοποιήσεις ή έκοψαν πρόστιμα σε 395 πρόσωπα επειδή βρίσκονταν σε ζώνη όπου απαγορεύονται οι διαδηλώσεις.

Οι οργανωτές εκτιμούν ότι 50.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία. Η περιφέρεια κατεβάζει τον αριθμό αυτό στις 16.000, ενώ η εταιρεία Occurrence, που έκανε έναν υπολογισμό για λογαριασμό γαλλικών μέσων ενημέρωσης, έκανε λόγο για λίγο περισσότερους από 15.000.

Το κέντρο των επεισοδίων σήμερα ήταν η λεωφόρος Σεν-Μισέλ, όπου μέλη του ακροαριστερού κινήματος Black Blocs και «κίτρινα γιλέκα» –κάποιοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους– εκτόξευαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων της τάξης. Στη συνέχεια προκάλεσαν φθορές σε μια τράπεζα και πυρπόλησαν κάδους απορριμάτων.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων αλλά και των αμυντικών όπλων LBD που εκτοξεύουν πλαστικές σφαίρες αλλά είναι αμφιλεγόμενα στη Γαλλία, επειδή στο πρόσφατα παρελθόν έχουν προκαλέσει τραυματισμούς διαδηλωτών.

Η Greenpeace κάλεσε μέσω του Twitter τα μέλη της να απομακρυνθούν, υπογραμμίζοντας ότι δεν πληρούνται οι συνθήκες για μια ειρηνική πορεία. Άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις ωστόσο προτίμησαν να παραμείνουν στη διαδήλωση.

Μετά τη στιγμιαία σύγχυση, λόγω των επεισοδίων, η πορεία έφτασε τελικά στο Μπερσί, στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα, όπου λίγο αργότερα διαλύθηκε.

«Ρυπαντής της Γης»

Οικολόγοι ακτιβιστές κατέλαβαν μια γέφυρα και μια πεζογέφυρα, απλώνοντας πανό. Σε ένα από αυτά, έγραφαν, στα αγγλικά: «Μακρόν, ο ρυπαντής της Γης».

«Η νομαρχία έκανε τα πάντα για να παρεμποδίσει τη διαδήλωση», κατηγόρησε η Greenpeace τις αρχές, ενώ νωρίτερα είχε καταγγείλει τη ρίψη δακρυγόνων «σε μη βίαιους διαδηλωτές και σε οικογένειες».

Σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, οι κινητοποιήσεις ήταν σε γενικές γραμμές ειρηνικές. Στη Λιόν συγκεντρώθηκαν περίπου 5.000 άνθρωποι ενώ στο Στρασβούργο συμμετείχαν στην πορεία για το κλίμα 3.600, σύμρφωνα με την αστυνομία.

Στο Μπορντό, περίπου 750 «κίτρινα γιλέκα» ξεκίνησαν μαζί με την πορεία για το κλίμα αλλά λίγο αργότερα τα δύο μπλοκ χωρίστηκαν.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις υπολογίζουν ότι σε όλη τη Γαλλία συμμετείχαν στις πορείες αυτές περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024