Μπορεί η βιομηχανία του αθλητισμού να ανοίξει το δρόμο για ανάπτυξη και ευημερία; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που απαντήθηκαν στο συνέδριο «The Economist Sports Business Summit for Southeast Europe» (διοργανώθηκε από το Economist στην Αθήνα) παρουσία και του Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού ήταν μάλιστα μεταξύ των ομιλητών.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

«Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της διάσκεψης με ένα θέμα τόσο ενδιαφέρον και σύγχρονο. Μια διάσκεψη που συνδέει τον αθλητισμό με την ανάπτυξη και την ευημερία.

O αθλητισμός αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολιτισμού της Ελλάδας, της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων και του ολυμπιακού ιδεώδους. Είναι μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. Ο αθλητισμός, πέρα από την τεράστια πολιτιστική του αξία, είναι και μια μεγάλη και ισχυρή οικονομική βιομηχανία με πολλές σημαντικές πτυχές και προοπτικές.

Κυρίες και κύριοι, στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον αθλητισμό. Οι πολιτικές μας για τον αθλητισμό είναι σχεδιασμένες σε συνδυασμό με τις πολιτικές μας για τον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία και την οικονομία ως πυλώνα ανάπτυξης. Θέλουμε έναν αθλητισμό για τους πολλούς και κυρίως για τις επόμενες γενιές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αθλητισμός αποτελεί μια ισχυρή βιομηχανία και έχει εξαιρετική δυναμική για την οικονομία, τον τουρισμό και την ανάπτυξη. Και φυσικά, λέμε όχι στη λογική του κρατικοδίαιτου μοντέλου στον αθλητισμό.

Η Ελλάδα με την σπουδαία πολιτιστική και αθλητική της κληρονομιά, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της, αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη της βιομηχανίας του αθλητισμού για τα περισσότερα αθλήματα.

Η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, ακόμη και μικρής ή μεσαίας εμβέλειας, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, αφενός προώθησης του αθλητικού πνεύματος και αφετέρου προβολής ενός τόπου και ενίσχυσης του αθλητικού τουρισμού.

Ο αθλητικός τουρισμός είναι μία αναπτυσσόμενη δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει σημαντικά στην ενίσχυση του αθλητισμού και στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας, αφού μπορεί να συνδυάσει όλες σχεδόν τις μορφές αθλητικού τουρισμού.

Οι δυνατότητες και οι προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας είναι αξιόλογες. Ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους:

-για την αξιοποίηση των πολυδύναμων αθλητικών κέντρων σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ

-την διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με τον αθλητισμό.

Δεν αναφέρομαι μόνο σε χορηγίες για την διενέργεια αθλητικών εκδηλώσεων. Προφανώς και οι χορηγίες είναι εξαιρετικά σημαντικές και απαραίτητες. Κυρίως, όμως, αναφέρομαι στην προσπάθεια αλλαγής κουλτούρας και στον αθλητικό κόσμο και στον επιχειρηματικό, ώστε να αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες του αθλητισμού στην οικονομική ανάπτυξη.

Ήδη, σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις διεθνούς βεληνεκούς, όπως αυτές που διοργανώνονται στο Costa Navarino, στο Spetses Mini Marathon και στην Ελούντα το Golfαποτελούν επιτυχημένα παραδείγματα αθλητικού τουρισμού.

Όπως επίσης, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, αποτελεί ένα πολύ ισχυρό μοχλό ανάπτυξης, όχι μόνο του αθλητικού τουρισμού. Κι αυτό διότι στον κλάδο της αυτοκίνησης εμπλέκονται ισχυροί παράγοντες του χώρου. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο μηχανοκίνητος αθλητισμός αποτελεί μια δραστηριότητα με φιλάθλους σε όλο τον κόσμο και μάλιστα προσελκύει τουρίστες υψηλής μέσης δαπάνης. Πρόθεση μας άλλωστε είναι η αναβίωση του θεσμού με πολύ ισχυρή προβολή του διεθνώς αναγνωρισμένου brandname Ράλλυ Ακρόπολις. Και αυτό θα αποδώσει.

Ο αθλητικός τουρισμός αναπτύσσεται και μετατρέπεται σε δημοφιλή δραστηριότητα, καταλαμβάνοντας σημαντικό κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας και συνοδεύεται από μια σειρά επιδράσεων στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα του αθλητικού τουριστικού προϊόντος είναι η δημιουργία πλούτου και αγοραστικής δύναμης, λόγω αύξησης των επενδύσεων και του ΑΕΠ, η αύξηση θέσεων εργασίας και τα ταμειακά αποτελέσματα.

Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να μεγιστοποιήσει τα έσοδα από τις επενδύσεις στα αθλητικά γεγονότα και να ενισχύσει την ανάπτυξη βελτιώνοντας:

-την απόδοση από τα υπάρχοντα αθλητικά γεγονότα και την οργάνωση περισσότερων αθλητικών γεγονότων,

-την στοχοθέτηση και ενίσχυση αθλητικών εκδηλώσεων που προσφέρουν υψηλότερα πιθανά έσοδα για τον τουρισμό,

-τη διάδοση των ωφελειών των αθλητικών γεγονότων (νέων και υπαρχόντων) σε περισσότερες περιοχές και όχι μόνο στα κύρια μητροπολιτικά κέντρα

-και τέλος, τον συντονισμό των αθλητικών γεγονότων με άλλες σχετικές με τον τουρισμό δραστηριότητες, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο χρόνος παραμονής των αθλητικών τουριστών, καθώς και τα έσοδα που δημιουργούν στην τοπική κοινωνία.

Και, σας διαβεβαιώνω, προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

Κλείνοντας, επισημαίνω ότι δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες μεγιστοποιείται η ωφέλεια που επιφέρει ο αθλητισμός στον τουρισμό ως μοχλός οικονομικής, πολιτισμικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Στην προσπάθεια της απαγκίστρωσης από τον κρατικοδίαιτο αθλητισμό, ζητούμε και τη δική σας συμβολή. Να συμβάλετε στην περαιτέρω ανάπτυξη του υπέρτατου αγαθού του αθλητισμού».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο