Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας απειλεί με βέτο την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας απειλεί με βέτο την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για τη διαμόρφωση νέας εθνικής θέσης, εάν δεν αποδώσει το έργο της Κοινής Επιτροπής με τη Βόρεια Μακεδονία για τα ιστορικά θέματα, σύμφωνα με τον βούλγαρο πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ.

Ο επόμενος μήνας μπορεί να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, καθώς το Συμβούλιο της ΕΕ μπορεί να αποφασίσει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι λόγοι για το βέτο

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, κατά την έναρξη της συνάντησής του με βούλγαρους εκπροσώπους της Κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις Εκπαιδευτικές και Ιστορικές Υποθέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως σημειώνει δημοσίευμα της βουλγαρικής ιστοσελίδας dnes.dir.bg.

Ο πρόεδρος Ράντεφ πρόσθεσε ότι εάν μέσα σε ένα μήνα τα μέλη της Επιτροπής βεβαιώσουν ότι θα επιλυθούν όλα τα αμφιλεγόμενα θέματα- ιστορικά γεγονότα, προσωπικότητες, διόρθωση σχολικών βιβλίων, επιγραφές σε μουσεία, μνημεία, αναφορές στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, τότε η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει την πολιτικής της άνευ όρων στήριξης για τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Νέα εθνική θέση

Ωστόσο, εάν αυτό δεν συμβεί, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για τη διαμόρφωση νέας εθνικής θέσης με σαφείς απαιτήσεις και κριτήρια για την υποστήριξη του εθνικού συμφέροντος της Βουλγαρίας, και αυτό θα πρέπει να συμπεριληφθεί ρητά στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ως προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ.

Το νέο κοινοβούλιο θα πρέπει να γνωρίζει και αυτήν τη νέα θέση, πρόσθεσε ο Ράντεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τελευταία συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Ιστορικών και Εκπαιδευτικών Υποθέσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας προκάλεσε ανησυχίες.

Ο Ράντεφ εκτιμά ότι ο ρυθμός προόδου της Επιτροπής υστερεί πολύ σε σχέση με την εξέλιξη της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας.

Πηγή: echedoros-a.gr

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024