Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τελεσίγραφο Βρυξελλών στον Τζόνσον: Εχεις 12 ημέρες για να βρεις συμφωνία για το Brexit

Τελεσίγραφο Βρυξελλών στον Τζόνσον: Εχεις 12 ημέρες για να βρεις συμφωνία για το Brexit

Άρση του αδιεξόδου επιχειρούν οι Βρυξέλλες δίνοντας προθεσμία 12 ημερών στον Μπόρις Τζόνσον ώστε να παρουσιάσει νέα συμφωνία για το «διαζύγιο» με την ΕΕ. Εάν, ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν συνάψει κάποια συμφωνία, τότε θα έρθει αντιμέτωπος με το άτακτο Brexit, όπως προβλέπει το τελεσίγραφο των Βρυξελλών.

Άρση του αδιεξόδου επιχειρούν οι Βρυξέλλες δίνοντας προθεσμία 12 ημερών στον Μπόρις Τζόνσον ώστε να παρουσιάσει νέα συμφωνία για το «διαζύγιο» με την ΕΕ. Εάν, ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν συνάψει κάποια συμφωνία, τότε θα έρθει αντιμέτωπος με το άτακτο Brexit, όπως προβλέπει το τελεσίγραφο των Βρυξελλών.

Η προθεσμία συμφωνήθηκε ύστερα από σειρά διαβουλεύσεων στο Παρίσι, όπου ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ είπε με αυστηρό τόνο απευθυνόμενος στον Μπόρις Τζόνσον: «σταμάτα να παριστάνεις ότι διαπραγματεύεσαι».

«Προτάσεις, αλλιώς τέλος»

«Εάν δεν παρουσιαστούν προτάσεις, τότε τέλος. Τώρα είναι η στιγμή που θα εργαστούμε πάνω σε καθαρές λύσεις», τόνισε από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άντι Ρίνε.

Ο Τζόνσον έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει νέες προτάσεις που θα αντικαστήσουν το ιράνδικό backstop. Οι Βρυξέλλες έκλειναν, αρχικά, την πόρτα σε οποιαδήποτε συζήτηση αντικατάστασης του backstop.

Από την ΕΕ, πάντως, εκφράζεται – εμμέσως πλην σαφώς – η πεποίθηση ότι ο Τζόνσον «τρώει» τον χρόνο τους χωρίς να παρουσιάζει σοβαρές προτάσεις για το Brexit.

Brexit: Πώς πρέπει να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα | in.gr

Μπαρνιέ: Να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα

Νωρίτερα, ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit, δεν θα «έπρεπε να παριστάνουμε ότι διαπραγματευόμαστε. Θα πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διεμήνυαν, μιλώντας στον βρετανικό Independent, ότι άρχισαν να χάνουν την υπομονή τους, με τον Γάλλο πρωθυπουργό Εμανουέλ Μακρόν να διατηρεί την πιο σκληρή στάση απέναντι στη Βρετανία.

Συνάντηση Τζονσον – Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να έχουν διμερείς συνομιλίες για το Brexit, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι δύο άνδρες αναμένεται να παραστούν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όμως προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί ο ακριβής χρόνος της συνάντησής τους.

Τουσκ: Είμαστε κοντά σε συμφωνία για τις ηγετικές θέσεις της ΕΕ | in.gr

Δεύτερο δημοψήφισμα στηρίζει ο Κόρμπιν

Μία πιο ήπια συμφωνία για το Brexit με τις Βρυξέλλες, την οποία θα θέσει στο Βρετανικό λαό για να αποφασίσει σε δημοψήφισμα, με δεύτερη επιλογή την παραμονή στην ΕΕ, υποστηρίζει ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian και επισημαίνει ότι ο ίδιος θα μείνει «ουδέτερος», αφήνοντας τους πολίτες να αποφασίσουν το αποτέλεσμα.

Brexit: Απόφαση – χαστούκι στον Τζόνσον από τους Σκωτσέζους για το κλείσιμο της Βουλής | in.gr

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι μία κυβέρνηση των Εργατικών θα εξασφαλίσει μία λογική συμφωνία με την ΕΕ, που θα στηρίζεται στα τέσσερα βασικά σημεία που έχει ήδη παρουσιάσει το παρελθόν – τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, στενές σχέσεις με την ενιαία αγορά, διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και προστασία του περιβάλλοντος. Η πρόταση αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα με δεύτερη επιλογή την παραμονή. «Δεσμεύομαι να εκτελέσω αυτό που θα αποφασίσουν οι πολίτες, ως πρωθυπουργός των Εργατικών» γράφει.

Με τη θέση αυτή επιβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει και στις αναμενόμενες γενικές εκλογές, προκαταλαμβάνοντας προσπάθειες στελεχών του κόμματος (όπως ο αντιπρόεδρος Τομ Γουότσον και οι σκιώδεις υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών Τζον ΜακΝτόνελ και Έμιλι Θόρνμπερι) που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ότι το κόμμα των Εργατικών θα υποστηρίξει μία καμπάνια για την παραμονή στην ΕΕ.

Γιούνκερ: «Υπαρκτός ο κίνδυνος σκληρού Brexit»

Σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρος της Κομισιόν, στη συνάντηση της Δευτέρας με τον Μπόρις Τζόνσον στο Λουξεμβούργο «ο Βρετανός πρωθυπουργός μας είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να επιθυμεί μία συμφωνία, αλλά θα φύγει οπωσδήποτε στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία.

Brexit: Θέατρο του παραλόγου από τον Μπόρις Τζόνσον | in.gr

»Τί σημαίνει αυτό; Ότι ο κίνδυνος του No Deal παραμένει υπαρκτός».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου δηλώνει ότι «η αβεβαιότητα δεν μειώνεται, αλλά μάλλον αυξάνεται».

«Βάσιμους λόγους» για παράταση του Brexit ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Οι ευρωβουλευτές απαίτησαν με μεγάλη πλειοψηφία να υπάρξουν «βάσιμοι λόγοι και βάσιμος σκοπός» προκειμένου να αποδεχθούν μια μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας του Brexit, που προβλέπεται προσώρας στις 31 Οκτωβρίου.

Σε κείμενο που εγκρίθηκε με 544 ψήφους υπέρ (126 ψήφους κατά, 38 αποχές), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συνήλθε σε ολομέλεια στο Στρασβούργο, αποφάσισε ποια θα είναι η θέση του για το διαζύγιο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά από την έναρξη της θητείας του νέου Ευρωκοινοβουλίου που προήλθε από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Το Κοινοβούλιο στο Λονδίνο ενέκρινε νόμο στις αρχές Σεπτεμβρίου αναγκάζοντας τη βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση της καθυστέρησης του Brexit προκειμένου να αποφευχθεί ένα άτακτο διαζύγιο χωρίς συμφωνία, κάτι το οποίο προσώρας ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρνείται να κάνει.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024