Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο διεύρυνσης της πάγιας ρύθμισης των 12 μηνιαίων δόσεων για χρέη προς την εφορία.

Οι συζητήσεις για την αλλαγή της ισχύουσας ρύθμισης έχουν ήδη ξεκινήσει με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα.

Οι εμπειρογνώμονες των θεσμών άκουσαν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για τα σχέδια αύξησης του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης και ζήτησαν λεπτομερή στοιχεία αναφορικά με το πώς πηγαίνει η πάγια ρύθμιση.

Η αύξηση δόσεων για χρέη

Με τη σημερινή της μορφή η ρύθμιση επιτρέπει έως 12 μηνιαίες δόσεις για τακτικές φορολογικές οφειλές και έως 24 δόσεις για έκτακτες οφειλές, όπως είναι για παράδειγμα τα φορολογικά πρόστιμα και ο φόρος κληρονομιάς.

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει τον διπλασιασμό του αριθμού των δόσεων προκειμένου για τακτικές οφειλές να αυξηθεί στις 24 και για έκτακτες οφειλές στις 48. Ωστόσο, η δυνατότητα για περισσότερες από τις υφιστάμενες δόσεις θα δίνεται μόνο με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Θα πρέπει δηλαδή ο οφειλέτης να αποδεικνύει ότι πράγματι δεν μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του σε έως 12 ή 24 δόσεις.

Οι 120 δόσεις

Στο τραπέζι κυβέρνησης και θεσμών έπεσαν και τα στοιχεία για την πορεία της ρύθμισης που αφορά στις  120 δόσεις.

Οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση θα προκαλέσει απώλεια εσόδων της τάξης των περίπου 200 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών επιχειρηματολογεί υπέρ της ρύθμισης εκτιμώντας ότι θα φέρει μια καθαρή βελτίωση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου το ίδιο ποσό.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αίτησης ένταξης στη ρύθμιση λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η αυξημένη προσέλευση των φορολογούμενων για ένταξη στη ρύθμιση από τη μια και η ύπαρξη λιγότερων από 15 ημέρες από την άλλη για την εκπνοή της προθεσμίας, αποτελούν δυο χαρακτηριστικά που καθιστούν, σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, την παράταση μονόδρομο.

Πώς να κάνετε την αίτηση για τις 120 δόσεις

Για την υποβολή των αιτήσεων επαναρρύθμισης των οφειλών, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εισέλθουν, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet, στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ «Αίτηση Ρύθμισης Οφειλών», στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/aitisi-rythmisis-ofeilon.

Στη συνέχεια πρέπει να επιλέξουν Ρ6 «Αίτηση ρύθμισης οφειλών ν.4611/2019» και κατόπιν την επιλογή «Επανυποβολή αίτησης ν. 4611/2019».

Αμέσως, στο κάτω μέρος της αναλυτικής λίστας υποχρεωτικά και προαιρετικά υπαγόμενων οφειλών που υπάρχει στη συγκεκριμένη σελίδα, θα εμφανιστεί το συνολικό ποσό των οφειλών που μπορούν να επαναρρυθμίσουν.

Επιλέγοντας «συνέχεια» θα μεταφερθούν σε μια άλλη σελίδα, όπου θα εμφανίζονται οι εναλλακτικές επιλογές αριθμού δόσεων που έχουν στη διάθεσή τους.

Επιλέγοντας τον μέγιστο αριθμό δόσεων, το σύστημα υπολογίζει εκ νέου το ύψος κάθε μηνιαίας δόσης, συνυπολογιζομένων και των τόκων που αντιστοιχούν στη συνολική περίοδο της ρύθμισης.

Στο «κόκκινο» οι οφειλέτες λόγω χρεών

Ισχυρό «όπλο» στα χέρια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι ο όγκος πλέον των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο αλλά και το γεγονός ότι περισσότεροι από 4 εκατ. φορολογούμενοι έχουν χρέη στην εφορία, με τους περισσότερους να βρίσκονται υπό την απειλή αναγκαστικών μέτρων.

Διαβάστε επίσης: Επεισόδια σε πλειστηριασμό: Στο σφυρί κατοικία οικογενειάρχη που έχασε τη ζωή του σε φωτιά

Τον Ιούλιο, οι οφειλέτες του δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 269.115 άτομα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να ανέλθει στους 4.019.350 έναντι 3.750.195 τον Ιούνιο.

Από τους οφειλέτες αυτούς ανοιχτοί σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται οι 1.819.142 όταν στο τέλος Ιουνίου ο αριθμός τους είχε διαμορφωθεί σε 1.764.551 ενώ 1.222.306 φορολογούμενοι έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα.

Οι οφειλέτες αυτοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να παγώσουν τις κατασχέσεις εφόσον υπαχθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου στην νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και είναι συνεπείς στην πληρωμή των δόσεων.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο (παλαιών και νέων) αυξήθηκε στα 104,428 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, έναντι του ποσού των 104,111 δισ. ευρώ στο οποίο είχε διαμορφωθεί τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο.

Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο (δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους) αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 320 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 3,929 δισ. ευρώ έναντι 3,609 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που προέρχονται μόνο από φορολογικές οφειλές ανήλθαν στον Ιούλιο στα 3,642 δισ. ευρώ έναντι 3,358 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο