Με το πρακτικό τέλος των ιδεολογικών αντιπαραθέσεων ένα καινούργιο ζήτημα ανάβει φωτιές σε ακαδημαϊκούς και πολιτικούς κύκλους. Το ζήτημα του κλίματος. Το κλίμα αλλάζει ή όχι; Αν αλλάζει, ευθύνονται οι ανθρώπινες δράσεις; Σε ποιο βαθμό και πώς;

Η συζήτηση γίνεται ατέρμονη. Δίχως ορατό τέλος. Ποιος έχει δίκιο, μόνο το μέλλον θα δείξει. Κάτι όμως που δεν ικανοποιεί κανέναν. Διότι οι μεν ζητούν παρεμβάσεις τώρα. Ενώ οι άλλοι θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα καταστρέψει  κοινωνίες και οικονομίες.

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν την άποψη των κινδύνων για το κλίμα της Γης. Αλλοι πάλι επιμένουν πως αυτά είναι κινδυνολογίες. Και κατηγορούνται πως χρηματοδοτούνται, για να τα λένε αυτά, από πετρελαϊκές εταιρείες. Και οι πρώτοι όμως υφίστανται κριτική. Γιατί σχεδόν όλοι εξασφαλίζουν το εισόδημά τους από κέντρα που χρηματοδοτούνται για να ερευνούν τις κλιματικές αλλαγές. Αν διαπιστωθεί πως δεν υπάρχει θέμα, θα καταργηθούν οι σχετικές επιδοτήσεις. Τους στηρίζουν επίσης οι λεγόμενες green industries, που κερδίζουν πολλά από την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων.

Η χρηματοδότηση των μελετών για τις βλαβερές επιπτώσεις του άνθρακα ξεκίνησε ουσιαστικά επί Μάργκαρετ Θάτσερ. Για να ενισχυθεί ο αγώνας της κατά των ανθρακωρύχων. Μετά όμως οι μελέτες ξέφυγαν. Και στράφηκαν κατά της ανθρώπινης οικονομικής δραστηριότητας. Στην πράξη δηλαδή εναντίον του καπιταλισμού.

Πού βρίσκεται η αλήθεια; Δύσκολο να απαντήσει κάποιος με εγκυρότητα. Ο ρόλος των social media παγκοσμίως είναι καταλυτικός. Oι επικοινωνιακοί πόλεμοι προπαγάνδας είναι αδυσώπητοι. Τα συμφέροντα που διακυβεύονται κολοσσιαία. Μερικές μόνο παρατηρήσεις μπορώ να κάνω.

Στη διάρκεια των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του ’70 ο φόβος ήταν πως επίκειτο περίοδος μεγάλου ψύχους. Μετά το ’80, κι αφού μεσολάβησαν οι συγκρούσεις με τους ανθρακωρύχους σε Βρετανία και Γαλλία, εμφανίσθηκε η απειλή της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Aυτή έφυγε από το προσκήνιο λίγο άξαφνα – μετά το σκάνδαλο των κινδυνολογικών email του University of Εast Anglia και των διαπιστώσεων πως πρώτα αυξάνεται η θερμοκρασία κι έπειτα οι εκπομπές CO2! Τώρα κυριαρχεί η ανησυχία μιας γενικότερα επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής. Που κι αυτή έχει κλονισθεί με το περίφημο Hockey Stick Illusion (βλ. σχετικό βιβλίο του A W Montford) και το σκάνδαλο του λεγόμενου Climategate.

Τελευταία στην Κίνα, επιστήμονες, με βάση μελέτες του Αρκτικού Κύκλου (Journal of Geophysical Research), προειδοποιούν για επερχόμενη περίοδο παγκόσμιου ψύχους. Αλλαγή προσανατολισμού, δηλαδή. Η συζήτηση δεν θα κοπάσει. Θα συνεχίζεται με την ίδια ένταση.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο