Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Έρευνες σε σπίτια και γραφεία υποστηρικτών του Ναβάλνι

Ρωσία: Έρευνες σε σπίτια και γραφεία υποστηρικτών του Ναβάλνι

Οι ρωσικές αρχές πραγματοποίησαν σήμερα τουλάχιστον 150 έρευνες σε κατοικίες και γραφεία που ανήκουν σε υποστηρικτές του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Λεονίντ Βολκόφ, σύμμαχος του Ναβάλνι.

Οι ρωσικές αρχές πραγματοποίησαν  μαζικές επιδρομές στα σπίτια και τα γραφεία υποστηρικτών του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, στο πλαίσιο έρευνας για ξέπλυμα χρημάτων.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε 39 πόλεις και κωμοπόλεις, τέσσερις ημέρες αφού το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία, που υποστηρίζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, έχασε το ένα τρίτο των εδρών του στη συνέλευση της πόλης της Μόσχας, αν και διατήρησε εύκολα την κυρίαρχη θέση του σε όλη τη Ρωσία.

Το κάλεσμα Ναβάλνι

Ο Ναβάλνι είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές του περασμένου σαββατοκύριακου με τρόπο ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εκλογής των υποστηριζόμενων από το Κρεμλίνο υποψηφίων σε όλη τη χώρα, μια στρατηγική που φαίνεται πως είχε κάποια επιτυχία στην πρωτεύουσα.

«Ο Πούτιν είναι πολύ θυμωμένος», έγραψε ο Ναβάλνι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τις επιδρομές. «Είναι μια περίπτωση στην οποία οι ενέργειες της αστυνομίας δεν διαφέρουν από εκείνες διαρρηκτών».

Οι αρχές είπαν σε ακτιβιστές πως οι έλεγχοι σχετίζονται με έρευνα για ξέπλυμα χρημάτων σε βάρος του Ιδρύματος Κατά της Διαφθοράς που έχει δημιουργήσει ο Ναβάλνι. Πρόκειται για έναν οργανισμό ο οποίος -όπως αναφέρει- έχει δημοσιεύσει ενοχλητικές έρευνες για αδικήματα διεφθαρμένων αξιωματούχων.

Τον περασμένο μήνα οι αρχές άρχισαν ποινική έρευνα για το φερόμενο ξέπλυμα 1 δισεκ. ρουβλιών (15 εκατ. δολάρια) από το ίδιο το ίδρυμα. Πάγωσαν επίσης τραπεζικούς λογαριασμούς που συνδέονται με το ίδρυμα. Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι κάνουν λόγο για κατασκευασμένη προσπάθεια να παραλύσουν την πολιτική κίνησή του.

«Το κράτος έχει δύο δουλειές: να φοβίζει και να κλέβει»

Η Κίρα Γιάρμις, εκπρόσωπος του Ναβάλνι, δήλωσε πως η κλίμακα και η φύση των τελευταίων επιδρομών ήταν άνευ προηγουμένου.

Ο Λεονίντ Βολκόφ, ένας άλλος σύμμαχος του Ναβάλι, δημοσιοποίησε έναν κατάλογο με πόλεις και κωμοπόλεις στις οποίες ακτιβιστές έγιναν στόχοι των αρχών.

«Ο συνολικός αριθμός των ερευνών είναι πάνω από 150 και στις επιδρομές συμμετείχαν όχι λιγότεροι από 1.000 υπάλληλοι υπηρεσιών επιβολής του νόμου», έγραψε ο Βολκόφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Βολκόφ συνέδεσε τις έρευνες με τη στρατηγική του Ναβάλνι για ψήφο τακτικής στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές και δήλωσε πως στοχοθετήθηκαν τα σπίτια ακτιβιστών, των συγγενών τους και τα περιφερειακά γραφεία της κίνησης του Ναβάλνι.

Ακτιβιστές προσήχθησαν για ανάκριση, δήλωσε προσθέτοντας πως έγιναν και κατασχέσεις.

«Το κράτος έχει δύο δουλειές: να φοβίζει και να κλέβει», έγραψε ο Βολκόφ. «Είναι φανερό πως ο στόχος αυτής της επιχείρησης είναι να καταστρέψει τη δομή των επιτελείων μας και να εμποδίσει την εργασία των περιφερειακών επιτελείων μας».

Η Golos, μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία παρακολουθεί τις εκλογές στη Ρωσία, ανακοίνωσε πως τα σπίτια ακτιβιστών της έγιναν επίσης στόχοι επιδρομών εκ μέρους των αρχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024