Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λέρος: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους υπόπτους - «Μίλησαν» τα κινητά τους τηλέφωνα

Λέρος: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους υπόπτους – «Μίλησαν» τα κινητά τους τηλέφωνα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση κλοπής του στρατιωτικού υλικού στη Λέρο για το οποίο, οι έρευνες οι οποίες απέδωσαν καρπούς, έχουν επικεντρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε τρεις υπόπτους

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση κλοπής του στρατιωτικού υλικού στη Λέρο για το οποίο, οι έρευνες οι οποίες απέδωσαν καρπούς, έχουν επικεντρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε τρεις υπόπτους.

Πρόκειται για τρία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία υπηρέτησαν στο παρελθόν στη συγκεκριμένη μονάδα, έναν υπαξιωματικό που είχε την ευθύνη για την αποθήκη οπλισμού και δυο ακόμα χαμηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του One Channel, ο κατάλογος των υπόπτων συρρικνώθηκε στους τρεις μετά από σαρώσεις κινητών τηλεφώνων και καταθέσεις όλων των εμπλεκομένων στη διαχείριση της αποθήκης οπλισμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του One Channel οι τρεις ύποπτοι, αυτή τη στιγμή ανακρίνονται, με τις Αρχές να μην είναι σε θέση να κατηγορήσουν ακόμα κάποιον, ωστόσο σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Θάνος Σωτήρης «οι εκδοχές που δίνουν οι τρεις του για κάποια συγκεκριμένα περιστατικά δεν ταυτίζονται» και αυτό, σύμφωνα με τις Αρχές, είναι το πρώτο βήμα για να συνεχίσουν πολύ πιο έντονα την έρευνα.

Καλά πληροφορημένες πηγές θεωρούν, δε, πως είναι θέμα χρόνου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

Σύμφωνα -πάντα- με τις πληροφορίες, την υπόθεση «ξεκλείδωσε» η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών κάποιων εκ των φερόμενων ως εμπλεκόμενων.

Επίσης, τα συγκεκριμένα άτομα εντοπίστηκαν από κάμερες να βρίσκονται μαζί πριν από περίπου ένα χρόνο, χωρίς να έχουν σχετική άδεια, σε χώρο της αποθήκης σε ώρα της μέρας, που θεωρήθηκε ύποπτη.

ΓΕΝ: Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για το περιστατικό στην Λέρο

Απόψε το βράδυ πάντως εκδόθηκε ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σχετικά με την κλοπή, που αναφέρει:

«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού γνωρίζεται ότι οι έρευνες αναφορικά με την υπόθεση της απώλειας στρατιωτικού υλικού από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ) από τις αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές αρχές, είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, συνεχίζεται η προανακριτική διαδικασία.

Το οριστικό αποτέλεσμά της, αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της έρευνας».

Διαψεύδει το ΓΕΝ για 140 νάρκες

Σημειώνεται ότι το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, διέψευσε πληροφορίες που μιλούσαν για την απώλεια «140 ναρκών» από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου.

Ποιοι και πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το στρατιωτικό υλικό

Το εν λόγω περιστατικό, καθώς και το ποιοι και με ποιον τρόπο μπορούν να χρησιμοποιήσουν το στρατιωτικό αυτό υλικό μίλησε στο One Channel ο αντιναύαρχος ε.α., Βασίλης Πολίτης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είχε διαπιστωθεί η απώλεια 2 αντιαρματικών όπλων, άγνωστου αριθμού αμυντικών χειροβομβίδων, οπλοβομβίδων κατά προσωπικού αλλά και αντιαρματικών, εκρηκτικών υλών και ποσότητας βραδύκαυστου φιτιλιού.

Σε προγενέστερο χρόνο η κλοπή

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για την υπόθεση της Λέρου καθώς εκτίμησε πως η αφαίρεση του στρατιωτικού υλικού από την αποθήκη στη ναυτική βάση στη Λέρο έγινε σταδιακά θέλοντας πιθανότατα με αυτόν τον τρόπο να σκιαγραφήσει το προφίλ όσων εμπλέκονται στην υπόθεση.

Πρόσθεσε δε, πως  η κλοπή του υλικού έγινε σε προγενέστερο χρόνο, σημειώνοντας ότι τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου διαπιστώθηκε η απώλεια των πυρομαχικών.

«Εφόσον έγιναν οι πρώτες ενέργειες, προχωρούμε στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Σημασία για τον πολίτη είναι να έχει μία κυβέρνηση που κάνει ό,τι μπορεί να τον προστατεύσει. Σε όσους κάνουν πολιτική σπέκουλα φαίνεται πως η αφαίρεση έγινε σε προγενέστερο χρόνο», είπε, προσθέτοντας πως η προηγούμενη καταγραφή είχε γίνει πέρυσι. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση, μάλιστα, πως η αφαίρεση του στρατιωτικού υλικού μπορεί να έγινε σταδιακά.

Τα επόμενα στάδια των ερευνών

Βέβαια, εφόσον ολοκληρωθούν οι έρευνες αναφορικά με το ποιος έκλεψε τον στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λέρο, το επόμενο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι το «γιατί».

Γιατί ο αποθηκάριος και τα δύο μέλη της ομάδας ΟΥΚ έκλεψαν τον εξοπλισμό.

Άλλωστε η απόφαση στο να αφαιρέσουν με αθέμιτα μέσα τον εξοπλισμό δεν ήταν εύκολη.

Οι δράστες γνώριζαν τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας όπως και το γεγονός ότι η αφαίρεση του στρατιωτικού υλικού από την αποθήκη στη ναυτική βάση στη Λέρο έπρεπε να γίνει σταδιακά, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Είχαν σκοπό οι δράστες να πουλήσουν τον εξοπλισμό μετά την κλοπή σε τρίτους;

Μήπως απώτερος σκοπός ήταν αυτά που κλάπηκαν να πωληθούν στο εξωτερικό;

Ακόμη ένα σενάριο που οι αρχές δεν έχουν αποκλείσει είναι οι δράστες να είχαν σκοπό να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι τον εξοπλισμό.

Τα ερωτήματα αυτά αναμένεται να απαντηθούν όταν εντοπιστούν και τρεις βασικοί ύποπτοι.

Βασικό ερώτημα επίσης αποτελεί που βρίσκεται κρυμμένος ο στρατιωτικός εξοπλισμός που κλάπηκε.

Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι Αρχές γνωρίζουν ποια είναι η ακριβής χρονική περίοδος κατά την οποία έγινε σταδιακά η κλοπή του εξοπλισμού.

Τι υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλας Παναγιωτόπουλος, σε δήλωσή του για την απώλεια στρατιωτικού υλικού στην υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου του Πολεμικού Ναυτικού, είχε τονίσει πως πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα για το περιστατικό και να μην προβαίνουμε σε ανεύθυνα συμπεράσματα.

Αναλυτικά η δήλωσή του

«Χθες το απόγευμα διαπιστώθηκε απώλεια στρατιωτικού υλικού στην υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου κατά τις διαδικασίες παράδοσης- παραλαβής στην υπηρεσία.

Αμέσως διατάχθηκε η διενέργεια προανάκρισης από τις αρμόδιες στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και υπό την επίβλεψη στρατιωτικού εισαγγελέα.

Αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται, είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η απώλεια του υλικού, καθώς προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου.

Καθίσταται προφανές ότι το ζήτημα δεν πρόεκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες.

Ας αφήσουμε τα αρμόδια προανακριτικά όργανα να πραγματοποιήσουν την έρευνα που από την πρώτη στιγμή έλαβαν την εντολή να διεκπεραιώσουν και ας περιμένουμε το πόρισμα των εργασιών τους πριν καταλήξουμε σε ανεύθυνα, επιπόλαια και ανακριβή συμπεράσματα, δεδομένων των ανωτέρω, θα συνιστούσαμε λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση».

Αιχμές ΣΥΡΙΖΑ

Στην περίεργη υπόθεση της αφαίρεσης στρατιωτικού υλικού στη Λέρο αναφέρθηκε και ο τομεάρχης Άμυνας του κόμματος Θοδωρής Δρίτσας.

Συγκεκριμένα ο κ. Δρίτσας ζήτησε να υπάρξει σε βάθος διερεύνηση του ζητήματος ενώ την ίδια στιγμή άφησε αιχμές κατά του υπουργού Άμυνας με αφορμή και την δήλωση του Νίκου Παναγιωτόπουλου για το χρόνο απώλειας του οπλισμού.

«Από την πρώτη στιγμή παρακολουθούμε με την οφειλόμενη σοβαρότητα αλλά και ανησυχία, την έρευνα για το τουλάχιστον περίεργο συμβάν της απώλειας αντιαρματικών και πυρομαχικών σε στρατιωτική μονάδα στη Λέρο. Απέχοντας συνειδητά και υπεύθυνα από οποιαδήποτε σκοπιμοθηρική μικροπολιτική αξιοποίηση, αναμένουμε τα πορίσματα της έρευνας και προσδοκούμε σε αντίστοιχη στάση, από την πλευρά της Κυβέρνησης» σημειώνει ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Με έκπληξη, όμως, διαβάσαμε  τη γραπτή δήλωση του αρμόδιου Υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, με βάση την οποία ο κ. Υπουργός επικαλούμενος κάποιες «πρώτες ενδείξεις», σπεύδει αυθαιρέτως και αναρμοδίως να γνωμοδοτήσει, αναφορικά με το χρόνο της απώλειας, χωρίς να περιμένει ως οφείλει, την ολοκλήρωση της διεξαγόμενης έρευνας,» επισημαίνει.

Το θέμα είναι σοβαρό επεσήμανε ο κ. Δρίτσας και πρόσθεσε:  «Η Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει πλήρη, αποτελεσματική και χωρίς σκοπιμότητες διερεύνηση και να προστατεύσει το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024