Σάββατο 25 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Λέρος: Πώς η ΕΥΠ έφτασε στους 3 δράστες –Τα αναπάντητα ερωτήματα και τα σενάρια

Λέρος: Πώς η ΕΥΠ έφτασε στους 3 δράστες –Τα αναπάντητα ερωτήματα και τα σενάρια

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες στη Λέρο έχουν ολοκληρωθεί, ενώ ακολουθούν έρευνες στην Αθήνα, με τους αρμόδιους να διερευνούν ακόμη και σπίτια.

Εξιχνιάστηκε η υπόθεση κλοπής στρατιωτικού οπλισμού (πυρομαχικών) από τη Λέρο. Μια υπόθεση η οποία προκάλεσε αίσθηση και τελικά οδήγησε στον εντοπισμό τριών ατόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κατάφερε να εντοπίσει και έχει στη διάθεση της τρία άτομα που φαίνεται πως εμπλέκονται στην υπόθεση.

Πρόκειται για ένα πρώην αποθηκάριο στη βάση, ο οποίος πήρε μετάθεση αμέσως μετά τη Λέρο για περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και για δύο μέλη της ομάδας ΟΥΚ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες στη Λέρο έχουν ολοκληρωθεί και το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην Αθήνα, με τους αρμόδιους να έχουν στραφεί σε σπίτια στα οποία δεν αποκλείεται να υπάρχουν ευρήματα που θα σχετίζονται με την υπόθεση της κλοπής στη ναυτική βάση.

Η κλεμμένη λεία

Η «λεία» των τριών ατόμων που έχουν εντοπιστεί από την ΕΥΠ είναι 2 αντιαρματικά όπλα, άγνωστου αριθμού αμυντικές χειροβομβίδες, οπλοβομβίες  κατά προσωπικού αλλά και εκρηκτικές ύλες και ποσότητας βραδύκαυστου φιτιλιού. Διαψεύστηκαν οι πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί για την κλοπή μεγάλου αριθμού ναρκών.

Κι ενώ στην αρχή όλα τα σενάρια παρέμεναν ανοιχτά και ερευνούνταν, τόσο οι Αρχές όσο και ο στρατός επικεντρώθηκαν στο σενάριο πως η κλοπή του οπλισμού έγινε εκ των έσω.

Γιατί επικεντρώθηκαν οι έρευνες στους άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού

Εξ αρχής ο στρατός και οι αρχές γνώριζαν πως η αποθήκη από την οποία λείπουν τα πυρομαχικά διαθέτει τρεις κλειδαριές, αφού, όπως λένε οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου, τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, τα κλειδιά τα έχουν ο διοικητής της βάσης, ο αξιωματικός ασφαλείας ή ο αποθηκάριος.

Η πρόσβαση στον χώρο του οπλισμού είναι ιδιαίτερη δύσκολη για κάποιον που δεν ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό και πλέον σε αυτό μεγάλο ρόλο παίζει η τεχνολογία.

Η πρόσβαση ελέγχεται από κάμερες και αισθητήρες, κάτι που είχαν ξεκινήσει από μέρες να ερευνούν οι Αρχές.

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο που ενίσχυσε το σενάριο να έχει γίνει από μέσα η κλοπή του πολεμικού υλικού είναι ότι η αποθήκη δεν έφερε ίχνη παραβίασης.

«Οπου υπάρχουν τέτοιου είδους πυρομαχικά και οπλισμός, υπάρχουν κάμερες που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Συνεπώς, για να προβεί κάποιος σε μια τέτοια ενέργεια, ο οποίος δεν γνωρίζει τι γίνεται, πρέπει να έχει πληροφόρηση εκ των έσω», είπε χαρακτηριστικά ο αντιστράτηγος Λ. Τζούμης,

Ενδελεχείς έρευνες

Σημειώνεται πως πριν καταλήξουν οι αρμόδιοι στα τρία συγκεκριμένα άτομα που πλέον είναι και οι βασικοί ύποπτοι για την κλοπή του στρατιωτικού υλικού, εξετάστηκαν όλες οι κινήσεις που έγιναν τους τελευταίους 12 μήνες κατά τους οποίους φαίνεται ότι αφαιρέθηκε ο οπλισμός.

Εξετάστηκαν επίσης οι «αφίξεις» που καταγράφηκαν στο νησί τα τελευταία χρόνια, καθώς το ενδεχόμενο να εμπλέκεται πρόσωπο από ξένη χώρα.

Επίσης ελέγχθηκαν πλήρως τα αρχεία καταγραφών και απογραφών των οπλικών συστημάτων.

Ελέγχθηκε όλο το προσωπικό της βάσης κατ’ εντολή των αρμοδίων και επέστρεψαν όλοι όσοι τυχόν έλειπαν. Μάλιστα υπήρξε και έλεγχος ακόμη και όσων υπηρέτησαν εκεί στο παρελθόν.

Ερωτήσεις και σενάρια από εδώ και πέρα

Μπορεί  να απαντήθηκε το ερώτημα «ποιος έκλεψε τον στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λέρο» και οι Αρχές να είναι πολύ κοντά στον εντοπισμό τους,  αλλά υπάρχουν ακόμη μερικά αναπάντητα ερωτήματα.

Βασικό ερώτημα είναι ο λόγος που ο αποθηκάριος και τα δύο μέλη της ομάδας ΟΥΚ έκλεψαν τον εξοπλισμό.

Αλλωστε η απόφαση στο να αφαιρέσουν με αθέμιτα μέσα τον εξοπλισμό δεν ήταν εύκολη.

Οι δράστες γνώριζαν τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας όπως και το γεγονός ότι η αφαίρεση του στρατιωτικού υλικού από την αποθήκη στη ναυτική βάση στη Λέρο έπρεπε να γίνει σταδιακά, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Είχαν σκοπό οι δράστες να πουλήσουν τον εξοπλισμό μετά την κλοπή σε τρίτους;

Μήπως απώτερος σκοπός ήταν αυτά που κλάπηκαν να πωληθούν στο εξωτερικό;

Ακόμη ένα σενάριο που οι αρχές δεν έχουν αποκλείσει είναι οι δράστες να είχαν σκοπό να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι τον εξοπλισμό.

Τα ερωτήματα αυτά αναμένεται να απαντηθούν όταν εντοπιστούν και τρεις βασικοί ύποπτοι.

Βασικό ερώτημα επίσης αποτελεί που βρίσκεται κρυμμένος ο στρατιωτικός εξοπλισμός που κλάπηκε.

Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι Αρχές γνωρίζουν ποια είναι η ακριβής χρονική περίοδος κατά την οποία έγινε σταδιακά η κλοπή του εξοπλισμού.

Sports in

Το βλέμμα που «σκοτώνει»

Η ματιά του Εργκίν Αταμάν πριν το τζάμπολ ήταν η εγγύηση για την επιτυχία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Μαϊου 2024