Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στην Ελλάδα κρίνεται η προσφυγική συμφωνία

Στην Ελλάδα κρίνεται η προσφυγική συμφωνία

Με αφορμή την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στην Ελλάδα ο Αυστριακός ειδικός Γκέραλντ Κνάους προειδοποιεί για κατάρρευση της προσφυγικής συμφωνίας. Όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις στα ελληνικά νησιά

«Από τις εξελίξεις στα ελληνικά νησιά θα εξαρτηθεί το μέλλον της προσφυγικής συμφωνίας», δηλώνει ο Γκέραλντ Κνάους, ο αυστριακός ειδικός σε ζητήματα μετανάστευσης και εμπνευστής της προσφυγικής συμφωνίας που υπόγραψαν το 2016 ΕΕ και Τουρκία.

Σε δηλώσεις του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ένα σχέδιο αρωγής των ελληνικών αρχών.Όπως λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για την Ευρωπαϊκή Σταθερότητα ESI η διαδικασία ασύλου θα πρέπει να διαρκεί μόνο λίγες εβδομάδες και οι μετανάστες χωρίς δικαίωμα ασύλου να επαναπροωθούνται στη συνέχεια στη Τουρκία.

«Η κατάσταση δεν είναι εκτός ελέγχου»

Ο Γκέραλντ Κνάους προτείνει να βοηθήσουν τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ειδικοί της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες. Για τον αυστριακό ειδικό η προσφυγική συμφωνία δεν πνέει τα λοίσθια. Και εναποθέτει τις ελπίδες του και στον νέο έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα επισημαίνει ότι ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών από την Τουρκία είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016. Ο αυστριακός ειδικός υπογραμμίζει: «Καταγράφεται πράγματι αύξηση που συνιστά σημαντικό μήνυμα, ωστόσο η κατάσταση δεν είναι εκτός ελέγχου»

Την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Τουρκία ενδέχεται να επιτρέψει την αναχώρηση μεγάλου αριθμού προσφύγων προς την ΕΕ εκφράζει η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου Αντρέα Λίντχολτς. Η συντηρητική πολιτικός δήλωσε στην εφημερίδα Neue Passauer Presse ότι η Γερμανία είναι σήμερα πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές από ότι το 2015 στο απόγειο της προσφυγικού. Παράλληλα υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν είναι εφικτή η αντιμετώπιση ενός νέου κύματος προσφύγων προς τη δυτική Ευρώπη χωρίς να κλείσουν τα σύνορά τους χώρες που ανήκουν στην ζώνη του Σέγκεν.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa)

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024