Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Brexit: Απόφαση - χαστούκι στον Τζόνσον από τους Σκωτσέζους για το κλείσιμο της Βουλής

Brexit: Απόφαση – χαστούκι στον Τζόνσον από τους Σκωτσέζους για το κλείσιμο της Βουλής

Ανώτατο δικαστήριο της Σκωτίας έκρινε ως παράνομη την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες - Εφεση θα ασκήσει η κυβέρνηση - Τι σηματοδοτεί η εξέλιξη αυτή

Παράνομη χαρακτήρισε το ανώτατο εφετείο της Σκωτίας την απόφαση του βρετανικού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να αναστείλει το κοινοβούλιο για πέντε εβδομάδες, την ώρα που οι πολιτικές διεργασίες στη Βρετανία βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, με τη χώρα να βιώνει πρωτόγνωρη πολιτική κρίση.

Η λειτουργία του κοινοβουλίου ανεστάλη από την Δευτέρα έως τις 14 Οκτωβρίου, μια κίνηση στην οποία προέβη ο Τζόνσον προκειμένου να να αναχαιτίσει τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να μπλοκάρουν τα σχέδιά του για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους υποστηρικτές μας και στη φανταστική νομική ομάδα μας που πέτυχαν την ιστορική απόφαση ότι η διακοπή των εργασιών της Βουλής είναι παράνομη» έγραψε στο Twitter η βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος, Τζοάνα Τσέρι, η οποία ηγήθηκε της προσφυγής στο εν λόγω δικαστήριο.

«Ζητούμε το κοινοβούλιο να επανασυγκληθεί αμέσως» δήλωσε στο Sky News η ίδια.

Ο Τζο Μομ, δικηγόρος που εμπλέκεται στην υπόθεση, δήλωσε πως την Τρίτη θα αρχίσει η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, το κορυφαίο δικαστικό σώμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εφεση από την κυβέρνηση

Η βρετανική κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοίνωσε πως θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.

«Είμαστε απογοητευμένοι από τη σημερινή απόφαση και θα προσφύγουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ανάγκη να προωθήσει μια ισχυρή εσωτερική νομοθετική ατζέντα. Η διακοπή της λειτουργίας του κοινοβουλίου είναι ο νόμιμος και απαραίτητος τρόπος για να το πράξει» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης του κορυφαίου εφετείου της Σκωτίας.

Πώς επηρεάζει τις εξελίξεις

Η απόφαση έρχεται σε αντιστροφή με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας που είχε κρίνει νόμιμη την κίνηση του Τζόνσον, αλλά όπως γράφει το BBC δεν επηρεάζει άμεσα την αναστολή. 

Κι αυτό, διότι το δικαστήριο δεν έδωσε εντολή να ακυρωθεί η αναστολή του Κοινοβουλίου.

[Πηγή: BBC]

Σύμφωνα με τους δικαστές «το δικαστήριο θα εκδώσει διάταγμα που θα δηλώνει ότι η κίνηση του Τζόνσον ήταν παράνομη και συνεπώς άκυρη και χωρίς αποτέλεσμα».

Η τελική απόφαση, ωστόσο, θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή.

Sports in

Απείλησε με Κέιν η Μπάγερν – Εντυπωσιακή απόκρουση του Νόιερ σε σουτ του Βινίσιους (vids)

Στο 29’ ο Βρετανός έκανε το βολ-πλανέ, αλλά ο Λούνιν έπεσε στη γωνία του και απέκρουσε – Στο 40’ ο Νόιερ απέκρουσε το επικίνδυνο σουτ του Βινίσιους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024