Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με ηλεκτρική φόρα στην έκθεση της Φρανκφούρτης η VW

Με ηλεκτρική φόρα στην έκθεση της Φρανκφούρτης η VW

Με κυρίαρχη την έκδοση παραγωγής του ID.3 του αμιγώς ηλεκτροκίνητου hatchback το οποίο πραγματοποιεί την παγκόσμια πρεμιέρα του στη διεθνή γερμανική έκθεση, η VW εισέρχεται και επισήμως σε μια νέα εποχή ηλεκτροκίνησης.

VW ID.3

Ίσως από τις πλέον σημαντικές πρεμιέρες των τελευταίων ετών και σίγουρα η σημαντικότερη για τον όμιλο VW, το αμιγώς ηλεκτροκίνητο hatchback ΙD.3 πραγματοποιεί την πρεμιέρα του στην έκθεση της Φρανκφούρτης, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή εξου και τα στελέχη του ομίλου VW συγκρίνουν την «αξία»  της συγκεκριμένης πρεμιέρας με αυτή του αρχέτυπου Beetle και του πρώτου Golf.

Έχοντας ως αφετηρία μια εξαρχής σχεδιασμένη με ηλεκτρικά «κριτήρια» αρχιτεκτονική το ID.3 παίρνει την μορφή ενός τυπικού πεντάθυρου hatchback με διαστάσεις 4,26 μέτρα μήκος και 1,80 μέτρα πλάτος με την υπόσχεση ηλεκτρικής αυτονομίας έως και 550 χλμ. αναλόγως την επιλογή μπαταρίας.

Η παραγωγή του θα ξεκινήσει τον προσεχή Νοέμβριο με την VW να έχει ήδη «συλλέξει» 30.000 παραγγελίες που αποτυπώνουν το ζωηρό ενδιαφέρον για το ηλεκτροκίνητο μοντέλο.
Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην αρχιτεκτονική και στην αποδοτική διάταξη που αυτή επιτρέπει καθώς οι μπαταρίες τοποθετούνται κάτω από το πάτωμα για λόγους εξοικονόμησης χώρου ενώ συστήματα του αυτοκινήτου όπως o κλιματισμός τοποθετούνται στο μπροστινό τμήμα. Στο πίσω τμήμα τοποθετούνται ο ηλεκτροκινητήρας και το κιβώτιο μονής σχέσης. Το αποτέλεσμα της αποδοτικής διάταξης είναι το βάρος να διατηρείται σε 1.719 κιλά ενώ χάρη στην εξίσου αποδοτική σχεδίαση ο αεροδυναμικός συντελεστής διαμορφώνεται σε 0.267.

Αντιστοίχως, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στο περίβλημα της μπαταρίας που είναι εξαιρετικά επίπεδη προς όφελος της εξοικονόμησης χώρου και σύμφωνα με τις πρώτες συστάσεις θα είναι διαθέσιμη σε τρεις διαφορετικές επιλογές βάσει αυτονομίας. Αναλυτικότερα, η βασική έκδοση θα εφοδιάζεται με μπαταρία 45 KWh εξασφαλίζοντας αυτονομία 330 χλμ. η μεσαία με μπαταρία με μπαταρίες απόδοσης 58 kWh προσφέροντας αυτονομία 420 χλμ. ενώ η κορυφαία έκδοση εγγυάται αυτονομία 550 χλμ. από μπαταρία 77 kWh.

Με την κορυφαία σε επίπεδο αυτονομίας μπαταρία εφοδιάζεται η 1st Launch Edition έκδοση που κάνει την εμφάνισή της στo γερμανικό floor. Σε ό,τι αφορά την φόρτιση της κορυφαίας έκδοσης μπαταρίας με την συνδρομή ταχυφορτιστή 100 kW, αναπληρώνεται, σε περίπου μισή ώρα, ενέργεια που ισοδυναμεί με 290 χλμ. διαδρομής. Επί του παρόντος η VW δεν δημοσιοποιεί μεγέθη επιδόσεων, ανακοινώνοντας μόνο ότι το ηλεκτρικό μοτέρ της  παραπάνω 1st  Launch Edition προσφέρει ισχύ 204 ίππων και 310 Nm ροπής ενώ η μέγιστη ταχύτητα οριοθετείται σε 160 χλμ./ώρα.
Η κορυφαία αυτή «πρώτη» έκδοση εφοδιάζεται επίσης με σύστημα πλοήγησης μέσω δορυφόρου, θερμαινόμενα καθίσματα και τιμόνι, τροχούς 18 ιντσών και άλλα στοιχεία που της εξασφαλίζουν, σύμφωνα με την VW, ισοδύναμη εξοπλιστική αρτιότητα με το επίπεδο εξοπλισμού Comfort των συμβατικών, αντίστοιχου μεγέθους μοντέλων της.

Η ανώτερη εξοπλιστική έκδοση 1st Launch Edition Plus η οποία είναι επίσης παρούσα στο γερμανικό floor προσθέτει στα παραπάνω, κάμερα οπισθοπορείας, ενεργό cruise control, σύστημα εισόδου και εκκίνησης χωρίς κλειδί, καλύτερης ποιότητας επενδύσεις, φιμέ γυάλινες επιφάνειες, φωτιστικά σώματα matrix LED και τροχούς 19 ιντσών. Σε ό,τι αφορά την κορυφαία εξοπλιστική έκδοση ID.3 1st Launch Edition Max που είναι επίσης διαθέσιμη, προστίθενται επιπλέον head-up display, ηχοσύστημα Beats, πανοραμική ηλιοροφή και τροχοί 20 ιντσών.


Ίσως ωστόσο σημαντικότερη και από το εξοπλιστικό status των αρχικών Launch Editions είναι η υπόσχεση της VW να διαθέσει τη βασική έκδοση μπαταρίας του ID.3 σε τιμή χαμηλότερη από τα 30.000 ευρώ στην Ευρώπη, χωρίς όμως προς το παρόν να διευκρινίζει να τεχνολογικά και εξοπλιστικά χαρακτηριστικά της επίμαχης έκδοσης πλην της αυτονομίας των 330 χλμ.

VW e-up!

Το παρών στη γερμανική έκθεση δίνει και ένα άλλο αμιγώς ηλεκτροκίνητο αλλά και πιο οικείο μοντέλο δια χειρός VW. Ο λόγος για το VW e-up!, την αμιγώς ηλεκτρική και μοναδική έκδοση της  νέας γενιάς του γερμανικού city-car η οποία υιοθετεί μιας μεγαλύτερης απόδοσης μπαταρία 32,3 kWh η οποία υπόσχεται αυτονομία 260 χλμ έναντι 95 χλμ. στην προηγούμενη εκδοχή του. Η δε φόρτιση της μπαταρίας σε ποσοστό 80% απαιτεί πλέον λιγότερο από μία ώρα σε ταχυφορτιστή DC 40 kW.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό μοτέρ, το e-up! εξακολουθεί να εφοδιάζεται με ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 82 ίππων και 210 Nm ροπής το οποίο του εξασφαλίζει τη δυνατότητα επιτάχυνσης από 0-100 χλμ./ώρα σε 11,9 δευτερόλεπτα, επίδοση επίσης βελτιωμένη κατά ένα δευτερόλεπτο σε σχέση με την προηγούμενη γενιά του. Η μέγιστη ταχύτητα παραμένει αμετάβλητη σε 130 χλμ. Παράλληλα εμπλουτισμένος είναι και ο βασικός εξοπλισμός ο οποίος περιλαμβάνει ως standard, σύστημα αυτόματου κλιματισμού, σύστημα αποτροπής ακούσιας αλλαγής λωρίδας, συνδεσιμότητα Bluetooth και ηχοσύστημα DAB ενώ αναβαθμισμένη είναι και η τεχνολογία διασύνδεσης με smartphone μέσω του οποίου ο οδηγός μπορεί να συμβουλευτεί τους χάρτες, να διαχειριστεί το ραδιόφωνο ή να ελέγξει τα επίπεδα φόρτισης και το βαθμό επαναφόρτισης της μπαταρίας.

Παρά ωστόσο τον ηλεκτρικό κοινό παρονομαστή του e-up! και του ID.3 το γερμανικό city car δεν αποτελεί μέλος της σειράς ID. Αντ΄αυτού, όπως δήλωσε ο επικεφαλής πωλήσεων και marketing της VW, Juergen Stackman, η γερμανική φίρμα θα προτιμήσει να επικεντρώσει τους οικονομικούς πόρους και την εξέλιξη σε ένα ηλεκτρικό supermini αντίστοιχου μεγέθους με το Polo το οποίο θα αξιοποιήσει επίσης την ηλεκτρική πλατφόρμα MEB και αναμένεται περί το 2023.

VW I.D 4 Crozz

Παράλληλα με το ID.3 και το e-up! πρεμιέρα στην Φρανκφούρτη αν και σε incognito μορφή πραγματοποιεί και ένα ακόμα ηλεκτροκίνητο μοντέλο το οποίο θα ενταχθεί στην νέα ηλεκτρική σειρά των ID και θα πάρει την μορφή ενός SUV. To ID.4 όπως αναμένεται να είναι ονομασία του έκανε την εμφάνισή του στη γερμανική έκθεση ως ένα βαρέως καμουφλαρισμένο πρωτότυπο προδίδοντας ένα σχήμα που παραπέμπει περισσότερο σε coupe SUV ενώ η έκδοση παραγωγής που αναμένεται περί το 2021 θα υιοθετήσει τόσο τον πλατφόρμα του ID.3 όσο και ανάλογες προδιαγραφές σε ό,τι αφορά τις διαθέσιμες επιλογές μπαταριών.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024