Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Όταν είναι έτοιμος ο εκλογικός νόμος θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς

Μητσοτάκης: Όταν είναι έτοιμος ο εκλογικός νόμος θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς

Να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, όταν είναι έτοιμος ο εκλογικός νόμος δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από τη ΔΕΘ. Διαβεβαίωσε ότι η 4ετία θα εξαντληθεί.

Να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, όταν είναι έτοιμος ο εκλογικός νόμος δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από τη ΔΕΘ.

Θα εξαντλήσουμε την τετραετία

Σε ερώτηση σχετικά με τη σεναριολογία που αφορά πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να «καεί» η εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι το τελευταίο που έχει στο μυαλό του. Τόνισε πως προφανώς σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία και σημείωσε ότι από αυτά τα σενάρια που διακινεί η αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται φανερό ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια».

Υπογράμμισε, δε, ότι σε κάθε περίπτωση το ζήτημα της απλής αναλογικής είναι στο τραπέζι, καθώς αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, το 2023 θα υπάρξει διπλή κάλπη. Δεν θα μπορεί να σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία με απλή αναλογική, οπότε θα έχουμε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, εξήγησε.

Σε άλλη σχετική ερώτηση ανέφερε: «Δεν έχω καμία πρόθεση αν συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με την αλλαγή του Συντάγματος. Επιμένω στη θέση μου ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική για τη χώρα και η ΝΔ θα προτείνει στη Βουλή έναν νέο εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. Με 40% ένα κόμμα δικαιούται άμεση κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε στη χώρα σήμερα αν είχε ισχύσει η απλή αναλογική. Αν θα μπορούσαμε να κινηθούμε τόσο γρήγορα. Η ζωή αποδεικνύει ότι ένα κόμμα του 40% πρέπει να έχει αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο και να μπορεί να κυβερνήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμα του είναι κάτι καλό για την δημοκρατία, είναι καλό για την πολιτική σταθερότητα, είναι καλό για την οικονομία».

https://www.youtube.com/watch?v=0OHk-KBjBsk&feature=youtu.be

Ψήφος απόδημων

Σε ερώτηση αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, αλλά και την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν έχω καμία πρόθεση αν συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με την αλλαγή του Συντάγματος».

«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Δεν δίνουμε πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού, ούτε διευρύνουμε τους εκλογικούς καταλόγους, ούτε αλλοιώνουμε το εκλογικό σώμα. Όποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει από το μόνιμο τόπο διαμονής του. Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο της επιστολικής ψήφου που προβλέπεται στο εκλογικό σύστημα. Δεν βλέπω τον λόγο που ένα σύστημα που παρέχεται από πάρα πολλές χώρες να μην ισχύσει στην Ελλάδα. Θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά την ομογένεια στις πολιτικές εξελίξεις, χωρίς να σκέφτεται το κόστος της επιστροφής της Ελλάδας για να ψηφίσει» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Για να ισχύσει χρειάζονται 200 ψήφοι και εκφράζω την έκκληση μου να ψηφιστεί όχι με 200 αλλά με 300 ψήφους. Θα ενημερώσω του πολιτικούς αρχηγούς να συζητήσουμε τυχόν επιφυλάξεις» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης, υπογράμμισε ότι θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους. «Πρόκειται για μια περιορισμένης εμβέλειας Συνταγματική Αναθεώρηση. Θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που έχει αυτή η Βουλή και έχοντας την πλειοψηφία εκεί που χρειάζεται μειωμένη πλειοψηφία θα κάνουμε όσα είχαμε πει στην προηγούμενη Βουλή».

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024