Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μ. Καραγιάννης στο One Channel: Η Τουρκία έχει οπλοποιήσει τους πρόσφυγες

Μ. Καραγιάννης στο One Channel: Η Τουρκία έχει οπλοποιήσει τους πρόσφυγες

Τις εξελίξεις στο εγγύς γεωστρατηγικό περιβάλλον της Ελλάδας σχολίασε στην εκπομπή One Line Weekend, o αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Μάνος Καραγιάννης

Τις εξελίξεις στο εγγύς γεωστρατηγικό περιβάλλον της Ελλάδας σχολίασε στην εκπομπή One Line Weekend, o αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Μάνος Καραγιάννης.

Για την Ανατολική Μεσόγειο είπε πως «πρόκειται για μια περιοχή με δομικά προβλήματα ασφάλειας. Υπάρχουν ενδοκρατικές συγκρούσεις και ενδοκρατικός ανταγωνισμός. Αστάθεια σε Λίβανο και Αίγυπτο. Εξωγενείς παρεμβάσεις από μεγάλες δυνάμεις, όπως ΗΠΑ και Ρωσία».

Ακολούθως αναφέρθηκε στο ιρανικό τάνκερ και τις προθέσεις των ΗΠΑ. «Υπάρχει ασάφεια προθέσεων εκ μέρους της ιρανικής πλευράς για τις κινήσεις του δεξαμενόπλοιου. Δεν είναι σίγουρο ότι βρίσκεται η ιρανική κυβέρνηση πίσω από το τάνκερ. Ενδέχεται να βρίσκονται οι «Φρουροί της Επανάστασης» πίσω από το τάνκερ, οι οποίοι θέλουν να στηρίξουν το καθεστώς Άσαντ. Το Διεθνές Δίκαιο επιτρέπει τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Αυτό εμπόδισε τις ΗΠΑ να επέμβουν. Το πλοίο ενδέχεται να καταλήξει στο Λίβανο. Το Ιράν έχει μεγάλη επιρροή στο Λίβανο. Οπότε μη σας φανεί περίεργο εάν βρεθεί εκεί το τάνκερ».

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα σε βάρος της Ελλάδας επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει κάτι καινούργιο στην τουρκική συμπεριφορά. Από το 1974 οι τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας είναι γνωστές. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η σταδιακή αυτονόμηση της Τουρκίας από τη Δύση και συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ» σημείωσε και αναφέρθηκε στις τουρκικές διεκδικήσεις.

«Διεκδικούν εκείνο που θεωρούν ζωτικό συμφέρον για τον εαυτό τους, όπως τη ‘’Γαλάζια Πατρίδα’’. Οι Τούρκοι θέλουν την Κύπρο μια χώρα μειωμένης κυριαρχίας, την Ελλάδα να μη μπορεί να διεκδικήσει την ΑΟΖ της. Είναι ξεκάθαροι οι Τούρκοι αξιωματούχοι και λένε ευθέως τι θέλουν. Αμφισβητούν τη συνθήκη της Λοζάνη, αμφισβητούν νησιά μας. Μας βλέπουν ως μικρή χώρα και πιστεύουν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορούν να πάρουν όσα θέλουν».

Τέλος, μίλησε και για το προσφυγικό – μεταναστευτικό και την στάση της Άγκυρας στο θέμα. «Η Τουρκία έχει οπλοποιήσει τους πρόσφυγες. Τους χρησιμοποιεί ως ένα πολιτικό όπλο έναντι της Ελλάδας και της ΕΕ. Νιώθουν αδικημένοι, ότι πήραν λίγα χρήματα για τους πρόσφυγες. Ταυτόχρονα, οι Τούρκοι θέλουν να παίξουν και ένα διττό παιχνίδι για τη Συρία. Θέλουν μια ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία και να παίξουν ρόλο στα ιστορικά δρώμενα στην γειτονική τους χώρα» υποστήριξε.

«Λόγω της οικονομικής κρίσης έχει αναδυθεί ένα κύμα ξενοφοβίας στην Τουρκία. Οι Σύροι πρόσφυγες που δουλεύουν στην μαύρη αγορά έχουν ρίξει πολύ τα μεροκάματα. Έχουν σημειωθεί επιθέσεις σε πρόσφυγες το τελευταίο διάστημα. Στην αρχή το καθεστώς αγκάλιασε τους πρόσφυγες, λόγω του ότι οι περισσότεροι είναι σουνίτες μουσουλμάνοι. Τώρα που η τουρκική κοινωνία αντιδρά στους πρόσφυγες, το καθεστώς αυξάνει τις προσφυγικές ροές» κατέληξε ο κ. Καραγιάννης.

Πηγή: onetv.gr

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024