Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι συμβαίνει στο ΚΙΝΑΛ - Ο ανταρτοπόλεμος για το ΠΑΣΟΚ, ο Γερουλάνος και η εσωστρέφεια

Τι συμβαίνει στο ΚΙΝΑΛ – Ο ανταρτοπόλεμος για το ΠΑΣΟΚ, ο Γερουλάνος και η εσωστρέφεια

Το Κίνημα Αλλαγής περνά μια δύσκολη φάση, ειδικά μετά τη νέα παρέμβαση του Παύλου Γερουλάνου και την απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη

Στη Χαριλάου Τρικούπη, η νέα παρέμβαση του Παύλου Γερουλάνου βρήκε τους επιτελείς της Φώφης Γεννηματά να ασχολούνται με την προετοιμασία της παρουσίας της, στη ΔΕΘ. Φαίνεται όμως ότι ο «ανταρτοπόλεμος» που ξεκίνησε με αφορμή τις διαδικασίες του ΠαΣοΚ, που σύμφωνα με το καταστατικό του θα πρέπει να οδηγηθεί σε συνέδριο και εκλογή αρχηγού μέσα στο 2019, κρύβει και άλλα επεισόδια δημιουργώντας ένα σκηνικό αναταράξεων και σύγχυσης στο Κίνημα Αλλαγής, στο ξεκίνημα μιας κρίσιμης πολιτικής περιόδου.

Η νέα παρέμβαση του Παύλου Γερουλάνου, έστειλε, αρχικά, ασαφή μηνύματα στη Χαριλάου Τρικούπη. Τι ακριβώς θέτει στο τραπέζι ο κ. Γερουλάνος; Θέμα ηγεσίας στο ΠαΣοΚ με εκλογή από τη βάση του κόμματος. Είναι εμφανές ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο το απέκλεισε η Φώφη Γεννηματά με την ομιλία της στη Λάρισα. Υπενθύμισε ότι υπάρχει πρόσφατη συνεδριακή απόφαση να κάνουν τα κόμματα που αποτελούν το Κίνημα Αλλαγής, ένα βήμα πίσω. Τέτοιο θέμα λοιπόν δεν υπάρχει.

Η ερώτηση όμως που του έγινε αναφερόταν στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Έθετε τέτοιο θέμα ο Παύλος Γερουλάνος;  Ήταν δηλαδή πιθανή μια εικόνα που θα έδειχνε τον κ. Γερουλάνο, όρθιο στην κεντρική επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής, να θέτει θέμα ηγεσίας και να ζητά να κινηθούν οι διαδικασίες εκλογής αρχηγού από τη βάση;

Οι απαντήσεις

Την απάντηση την δίνουν οι ίδιοι οι συνεργάτες του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων. Ο Παύλος Γερουλάνος ούτε θέτει θέμα ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, ούτε τον ενδιαφέρει η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Απλά επιμένει και επαναφέρει τη θέση του ότι το ΠαΣοΚ θα πρέπει να οδηγηθεί σε ένα ανοιχτό συνέδριο το οποίο θα αποφασίσει για την πορεία του. Ο κ. Γερουλάνος, όπως τονίζουν, θεωρεί ότι δεν υπάρχει ζωντανό Κίνημα Αλλαγής χωρίς ζωντανό ΠαΣοΚ.

Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι θεωρεί ανεπιτυχή την προσπάθεια του Κινήματος Αλλαγής, την οποία χαρακτηρίζει συνένωση προσωπικοτήτων, επί της ουσίας αμφιβάλει για το αν το Κίνημα Αλλαγής είναι το όχημα αναζωογόνησης της δημοκρατικής παράταξης. Επί της ουσίας θεωρεί ότι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να συζητήσει ένα συνέδριο ΠαΣοΚ είναι η στάση του απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής. Τη θέση, για συνέδριο ΠαΣοΚ και εκλογή αρχηγού από τη βάση, είχαν υποστηρίξει δημοσίως ο Νίκος Παπανδρέου και ο Στέφανος Ξεκαλάκης.

Τι ακριβώς επιδιώκει ο κ. Γερουλάνος; Έμπειρα κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι ο κ. Γερουλάνος  βήμα-βήμα επιχειρεί, και σύμφωνα με την εκτίμησή τους το κάνει επιτυχώς, να καταγραφεί ως ένας διακριτή τάση στον κεντροαριστερό χώρο. Θυμίζουν ότι προ δύο ετών ο κ. Γερουλάνος δεν υπήρχε, ευκρινώς, στον κομματικό χάρτη. Με όχημα την επιτυχή παρουσία του στην εκλογική κούρσα στο δήμο Αθηναίων και την επιμονή του στην επιστροφή στο ΠαΣοΚ  έχει καταφέρει να καταγραφεί ως ένας από τους αντιπολιτευτικούς πόλους και σε ένα καινούργιο πονοκέφαλο για τη Φώφη Γεννηματά.

Δεν διαθέτει δυνάμεις

Βεβαίως, δυνάμεις για μια κατά μέτωπο αμφισβήτηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Γερουλάνος δεν διαθέτει. Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει τον «ανταρτοπόλεμο». Για αυτό και η Χαριλάου Τρικούπη θεώρησε σκόπιμο να ρίξει προς την πλευρά του μια, πρώτη όπως χαρακτηρίζεται, προειδοποιητική βολή, καταλογίζοντας του, «προσωπικές φιλοδοξίες» που «καλλιεργούν την εσωστρέφεια», «προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην παράταξη» και τον «εκθέτουν προσωπικά». Η πλευρά Γερουλάνου απαντά στην διαρροή αυτή εκφράζοντας την απορία της. Πως γίνεται να εκτίθεται προσωπικά ένα στέλεχος που ζητά να τηρηθούν οι καταστατικές διαδικασίες του κόμματος του;

Η εσωστρέφεια είναι εδώ

Στο ξεκίνημα της νέας κρίσιμης πολιτικής περιόδου το Κίνημα Αλλαγής έρχεται, όπως λέγεται, αντιμέτωπο με τον βασικό του πολιτικό αντίπαλο, την εσωστρέφεια. Είναι σαφές και αυτή την εικόνα αποκομίζουν οι βουλευτές του κόμματος στις επαφές με τους πολίτες στις εκλογικές περιφέρειές τους, ότι υπάρχει μια αγωνία για το μέλλον του κόμματος αλλά και μια σύγχυση για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα. Αυτή η σύγχυση, και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα για τους επιτελείς της Φώφης Γεννηματά, επιτείνεται όσο δεν ξεκαθαρίζεται το εσωκομματικό τοπίο. «Με ρωτάει ο κόσμος τι γίνεται και δεν ξέρω τι να του πω» αναφέρει χαρακτηριστικά βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Σε αυτό το μέτωπο θα εστιάσει την προσοχή της η Χαριλάου Τρικούπη, μετά την παρουσία της Φώφης Γεννηματά στη ΔΕΘ. Δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Όχι μόνο επειδή όπως εκτιμάται, ο κ. Γερουλάνος ενδεχομένως να θελήσει να δοκιμάσει της αντοχές της κυρίας Γεννηματά. Αλλά επειδή η θέση του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό, όπως αποτυπώνεται στην πρώτη δημοσκόπηση της νέας πολιτικής περιόδου, δείχνει να υποχωρεί.  Αν και οι επόμενες μετρήσεις κινηθούν στα ίδια επίπεδα, η Χαριλάου Τρικούπη θα βρεθεί  υπό την πίεση και των αριθμών.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024