Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλή: Αδικαιολόγητοι οι υπουργοί που δεν θα έρχονται στη Βουλή να απαντήσουν στις ερωτήσεις

Βουλή: Αδικαιολόγητοι οι υπουργοί που δεν θα έρχονται στη Βουλή να απαντήσουν στις ερωτήσεις

Τέλη Σεπτεμβρίου πιάνει δουλειά η Επιτροπή Αναθεώρησης – Στόχος να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός Νοεμβρίου

Σε πλήρη λειτουργία θέτει την Βουλή ο Κώστας Τασούλας, όπως αποφασίστηκε στην σημερινή διάσκεψη των προέδρων.

Έτσι στις 20 Σεπτεμβρίου ημέρα Παρασκευή θα έχουμε για πρώτη φορά την ώρα του πρωθυπουργού για αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο καθώς αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απαντήσει σε ερωτήσεις πολιτικών αρχηγών.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής στους δημοσιογράφους μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί δύο ερωτήσεις μία του Κυριάκου Βελόπουλου για την κατάσταση στη ΔΕΗ και μία του Γιάννη Ραγκούση για το θέμα της ΕΥΠ.

Τον Νοέμβριο η συζήτηση για τη αναθεώρηση του Συντάγματος

Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής η συζήτηση επί των αναθεωρητέων άρθρων που είχε εγκρίνει η προηγούμενη Αναθεωρητική Βουλή. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σε έναν μήνα.

Στόχος είναι μέσα στον Οκτώβριο η Επιτροπή Αναθεώρησης να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της και τον Νοέμβριο να πραγματοποιηθούν στην Ολομέλεια οι ψηφοφορίες επί όλων των αναθεωρητέων διατάξεων για να κλείσει η αναθεωρητική διαδικασία από τη παρούσα Βουλή.

Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως αποφασίστηκε σήμερα από τη Διάσκεψη των Προέδρων.

Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος του Σώματος της Ολομέλειας Κώστας Τασούλας διευκρίνισε ότι η παρούσα Αναθεωρητική Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει επί συνολικά 49 διατάξεων για τις οποίες είχε κρίνει ότι είναι υπό αναθεώρηση η προηγούμενη Αναθεωρητική Βουλή. Από αυτές, οι 33 είχαν ψηφιστεί από 151 βουλευτές και άρα θα πρέπει τώρα να υπερψηφιστούν από 180 βουλευτές, ενώ οι υπόλοιπες 16 χρειάζονται τη στήριξη 151 θετικών ψήφων καθώς είχαν λάβει πάνω από 180 στη προηγούμενη Αναθεωρητική Βουλή.

Αδικαιολόγητοι οι υπουργοί που δεν θα έρχονται στη Βουλή να απαντήσουν στις ερωτήσεις

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Βήμα, μόνο όταν θα λείπουν στο εξωτερικό θα δικαιολογούνται οι υπουργοί να μην προσέρχονται στη Βουλή για να απαντήσουν στους βουλευτές στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρηθεί να αποκατασταθεί η αρνητική εικόνα που υπήρξε στο παρελθόν καθώς πληθώρα ερωτήσεων που υπέβαλλαν οι βουλευτές παρέμεναν αναπάντητες με τους αρμόδιους υπουργούς να μην προσέρχονται επικαλούμενοι φόρτο εργασίας.

Πλέον αυτό δεν θα θεωρείται δικαιολογία και προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια υπαρκτά εμπόδια λόγω των υπουργικών υποχρεώσεων, θα τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν μια από τις επόμενες 2-3 ημέρες προκειμένου να προέλθουν στο Κοινοβούλιο για να απαντήσουν.

Όσον αφορά στο πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης αναπάντητων ερωτήσεων των βουλευτών, η Βουλή θα επιχειρήσει να υπερβεί το πρόβλημα αυτά διαγράφοντας τις αναπάντητες ερωτήσεις τις οποίες θα καλούνται να επανυποβάλλουν οι ερωτώντες βουλευτές.

Είναι ενδεικτικό του αδιεξόδου που είχε δημιουργηθεί στην προηγούμενη Βουλή το γεγονός ότι από τις 330 επαναπροσδιορισθείσες για να απαντηθούν ερωτήσεις, τελικά συζητήθηκαν μόνο 11 από αυτές. Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, έχει ζητήσει και αναμένει από τα κόμματα να δηλώσουν τους βουλευτές που θα στελεχώσουν την Επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής που προγραμματίζεται να πιάσει δουλειά ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Στόχος του κ. Τασούλα είναι οι διαδικασίες να εξελιχθούν γρήγορα και συγκεκριμένα, οι συνεδριάσεις της Επιτροπής να διαρκέσουν περί τον ένα μήνα με μια μικρή ενδεχομένως παράταση μιας εβδομάδας, ώστε κατόπιν η Ολομέλεια να έχει την ευχέρεια να συζητήσει και να καταλήξει ίσως και εντός Νοεμβρίου στην αναθεώρηση των διατάξεων του Συντάγματος που επέλεξε η προηγούμενη (προτείνουσα) Βουλή. Πρόκειται για 49 διατάξεις εκ των οποίων οι επίμαχες είναι 39 καθώς οι υπόλοιπες 10 αφορούν κατάργηση παρωχημένων διατάξεων. Από τις 49 αυτές διατάξεις για τις 33 απαιτείται πλειοψηφία 180 ψήφων και για τις 16 (μεταξύ και οι προαναφερθείσες 10) απαιτείται πλειοψηφία 151 ψήφων.

Το… περιστατικό μεταξύ βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και της Φρουράς της Βουλής

Όμως ο κ. Τασούλας αποκάλυψε και περιστατικό με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αρνήθηκε να δώσει στοιχεία πολιτών που συνόδευε στην βουλή στους αστυνομικούς του κοινοβουλίου.

«Τις ίδιες παρατηρήσεις έκανα και σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο όποιος μας επισημάνθηκε ότι έδειξε μια συμπεριφορά η οποία δεν πρέπει να επιδεικνύεται, δηλαδή συνόδευε για είσοδο σε κτίριο της Βουλής πολίτες και επειδή τους συνόδευε αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία τους στην φρουρά της Βουλής. Αυτό έφερε σε αμηχανία τους αστυνομικούς της Βουλής. Το περιστατικό αυτό έγινε πρόσφατα».

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024