Εντυπωσιασμένος από τις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου εξήρε τον φιλικό προς το επιχειρείν χαρακτήρα της κυβέρνησης. Δήλωσε, μάλιστα, εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση «έχει συνειδητοποιήσει τι πραγματικά χρειάζεται η Ελλάδα: χαμηλότερη φορολογία και μεταρρυθμίσεις», ενώ έχει θέσει ως προτεραιότητες ζητήματα, όπως η ψηφιοποίηση και η επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για τις επενδύσεις.

Εκτίμησε, δε, ότι οι προοπτικές ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων είναι ιδιαίτερα θετικές και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως στις 25 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα παραθέσει στις ΗΠΑ δείπνο στον έλληνα πρωθυπουργό με την παρουσία δεκάδων Αμερικανών επιχειρηματιών, θα τονωθεί καίρια το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα.

Μιλώντας στο περιθώριο των επαφών που πραγματοποιεί στην Αθήνα, αποκάλυψε ότι οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση με τον αναπτυξιακό θα εντυπωσιάσουν.

Προσανατολισμένη στην επίτευξη αποτελεσμάτων η κυβέρνηση

«Στην κυβέρνηση έχουν την αίσθηση του επείγοντος, με πολλά από τα μέλη της να έχουν προέλθει από τον κόσμο των επιχειρήσεων, παραμένοντας προσανατολισμένοι στην επίτευξη αποτελεσμάτων» πρόσθεσε. Τόνισε, μάλιστα πως απόδειξη αυτού, είναι ο διαγωνισμός για τη χορήγηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό, που βρισκόταν αντιμέτωπος με συνεχείς παρατάσεις. Χορηγήθηκε μεν, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, μία μικρή παράταση, αλλά συνοδεύθηκε με απολογίες που σχετίζονταν με τεχνικούς λόγους.

«Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο να αποδείξει στην Ευρώπη ότι φέρει σε πέρας όλα όσα έχει δεσμευθεί. Και παρότι τα υψηλά πλεονάσματα επιβραδύνουν την ελληνική οικονομία, η Ελλάδα ανταμείβεται για την σημαντική πρόοδό της στον εν λόγω πεδίο» υπογράμμισε σε άλλο σημείο.

Το «game changer»

Σημείωσε ακόμα, πως οι κινήσεις που έχουν γίνει στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έχουν καταστήσει την Ελλάδα hub διανομής LNG, γεγονός που αποτελεί «game changer».

Εξήρε, τέλος, την πρόοδο που έχει επιδείξει η Ελλάδα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων εταιρειών, όπως τα ΕΛΠΕ, σημειώνοντας ότι, κατά γενική παραδοχή, οι εταιρείες που ιδιωτικοποιούνται τείνουν να διοικούνται πολύ καλύτερα, σε σχέση με το εάν παρέμεναν στη διαχείριση της κυβέρνησης, ενώ παρέχουν πόρους σε αυτή.

Σημειώνεται ότι επόμενος σταθμός του κ.Ross, μετά την Αθήνα, είναι η Κωνσταντινούπολη.