Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτό είναι το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά

Αυτό είναι το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά

Φρένο στη χρήση πλαστικών βάζει η Πάρος και φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο νησί της Μεσογείου όπου δεν θα υπάρχουν πλαστικά απορρίμματα.

Φρένο στη χρήση πλαστικών βάζει η Πάρος και φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο νησί της Μεσογείου όπου δεν θα υπάρχουν πλαστικά απορρίμματα.

Για την επίτευξη του στόχου το νησί των Κυκλάδων συμμετέχει στην πρωτοποριακή πρωτοβουλία «Clean Blue Paros», που θα καθοδηγήσει και θα εκπαιδεύσει κατοίκους και επισκέπτες της Πάρου, ώστε να μη χρησιμοποιούν πλαστικά, όπως ποτήρια καφέ, καλαμάκια, μπουκάλια νερού μίας χρήσης, πλαστικές συσκευασίες φαγητού και πλαστικές τσάντες, αντικαθιστώντας τα με εναλλακτικές λύσεις.

Παράλληλα, θα εντοπίσει και θα επενδύσει σε λύσεις που θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εξάλειψη και μείωση των πλαστικών απορριμμάτων που εντοπίζονται στις θάλασσες του νησιού.

Πρώτο βήμα είναι να απαγορευτούν τα πλαστικά καλαμάκια μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, πριν από την επίσημη απαγόρευσή τους από την Ε.Ε. το 2022.

Συνεργασία με τον Δήμο

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις του νησιού που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία, μειώνουν τη χρήση πλαστικών και τα πλαστικά απορρίμματά τους, υιοθετώντας εναλλακτικές λύσεις.

Επιπλέον, η ομάδα του «Clean Blue Paros» θα ελέγξει και θα καταγράψει το ποσοστό του πλαστικού που ανακυκλώνεται, ενώ ο Δήμος θα εφαρμόσει την διαλογή στην πηγή για τα πλαστικά απορρίμματα.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, ο Δήμος Πάρου συνεργάζεται με τον οργανισμό Common Seas που μέσω της πρωτοβουλίας «Clean Blue Alliance» στοχεύει να μειώσει την παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων και την πλαστική μόλυνση στις θάλασσες, καθώς και με την εταιρεία εφαρμοσμένων τεχνολογιών και μεταφορών απορριμμάτων WATT. Παράλληλα, το «Clean Blue Paros» υποστηρίζουν το Cyclades Preservation Fund και το WWF Ελλάς.

Η πρωτοβουλία

Η Πάρος, ένα νησί 13.000 μόνιμων κατοίκων, που κατά τους θερινούς μήνες δέχεται περί τους 400.000 επισκέπτες, δύναται να αποτελέσει πρότυπο για την εφαρμογή ενός τόσο φιλόδοξου προγράμματος:

«Οι λύσεις που εφαρμόζουμε πιλοτικά στην Πάρο έχουν σχεδιαστεί ώστε να εμπνέουν και να επιταχύνουν εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για τη διαφύλαξη των καθαρών θαλασσών. Επιλέξαμε την Πάρο επειδή πληρούσε ένα συγκεκριμένο σύνολο κριτηρίων. Στην περίοδο αιχμής, τα απορρίμματα στην Πάρο αυξάνονται κατά 350%. Ο ΧΥΤΑ της Πάρου είναι σχεδόν γεμάτος. Η πολυπλοκότητα της πρόκλησης των απορριμμάτων της Πάρου δίνει την ευκαιρία να διερευνήσουμε και να παραδώσουμε συστημικές λύσεις που μπορούν να αναπαραχθούν και να κλιμακωθούν και σε άλλα νησιά» εξηγεί στα «ΝΕΑ» η Ζάνα Κοντομανώλη, κάτοικος του νησιού και εκ των ιθυνόντων νόων της πρωτοβουλίας, που μαζί με τη Γαλλίδα Στέλα Σερβέλο, η οποία μετακόμισε στο κυκλαδονήσι το 2016, προσπαθούν – με τη συνεργασία των τοπικών Αρχών και την πλειονότητα των επιχειρηματιών – να αλλάξουν το πρόσωπο του τόπου.

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024