Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νιγηρία: Τουλάχιστον οκτώ στρατιωτικοί νεκροί σε ενέδρα τζιχαντιστών

Νιγηρία: Τουλάχιστον οκτώ στρατιωτικοί νεκροί σε ενέδρα τζιχαντιστών

Τουλάχιστον οκτώ νιγηριανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν χθες σε ενέδρα που τους έστησαν τζιχαντιστές στην πολιτεία Μπόρνο, στη βορειοανατολική Νιγηρία, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στις ένοπλες δυνάμεις

Τουλάχιστον οκτώ νιγηριανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν χθες σε ενέδρα που τους έστησαν τζιχαντιστές στην πολιτεία Μπόρνο, στη βορειοανατολική Νιγηρία, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στις ένοπλες δυνάμεις.

Βαριά οπλισμένοι άνδρες, που εκτιμάται ότι είναι μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), η οποία προέκυψε όταν αποσχίστηκε μια φράξια της Μπόκο Χαράμ, άνοιξαν πυρ εναντίον οχηματοπομπής του στρατού σε τοποθεσία που βρίσκεται 35 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Μονγκούνο, όπου είναι η βάση των στρατιωτών, ανέφεραν οι πηγές αυτές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι τρομοκράτες σκότωσαν οκτώ στρατιώτες στην ενέδρα, η οποία στήθηκε μέρα μεσημέρι» είπε αξιωματικός του στρατού, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Άλλοι πέντε στρατιώτες «αγνοούνται», πρόσθεσε.

Η οχηματοπομπή κατευθυνόταν στην πρωτεύουσα της πολιτείας, τη Μαϊντουγκούρι, όταν έγινε στόχος «σφοδρών πυρών από πλευράς των τρομοκρατών, που χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες ρουκετών και βαριά όπλα», διευκρίνισε άλλος αξιωματικός, που επίσης εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι δράστες της επίθεσης κατέστρεψαν δύο στρατιωτικά φορτηγά κι ένα όχημα εφοδιασμένο με πολυβόλο και άρπαξαν οπλισμό πριν διαφύγουν σε δασική περιοχή, κατά τις ίδιες πηγές.

Στρατιωτικοί που έσπευσαν στο σημείο μετά την επίθεση για να υποστηρίξουν τους συναδέλφους τους έκλεισαν για κάποιες ώρες το δρόμο, ενώ μαχητικό αεροσκάφος της νιγηριανής Πολεμικής Αεροπορίας αναζητούσε τους τζιχαντιστές, είπαν κάτοικοι της περιοχής.

Τα τελευταία δέκα χρόνια η εξέγερση των τζιχαντιστών στη βόρεια Νιγηρία και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 35.000 ανθρώπους, ενώ 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν εκτοπιστεί.

Το ΙΚΔΑ αποσχίστηκε από την Μπόκο Χαράμ το 2016 εξαιτίας ιδεολογικών διαφορών με την ηγεσία, ιδίως εξαιτίας των συχνών επιθέσεων εναντίον αμάχων.

Από τον Ιούλιο του 2018 η οργάνωση έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις της εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Τις τελευταίες εβδομάδες ενισχύει την παρουσία της σε περιοχές κοντά στα σύνορα με το Καμερούν, τομέα που ελέγχουν μέλη της Μπόκο Χαράμ πιστά στον ιστορικό της ηγέτη, Αμπουμπακάρ Σεκάου.

Η σύρραξη έχει εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες, στο Νίγηρα, το Τσαντ και το Καμερούν.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024