Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο κόκκινο η τουρκική προκλητικότητα: Κλιμάκωση απειλών και νέες παράνομες γεωτρήσεις

Στο κόκκινο η τουρκική προκλητικότητα: Κλιμάκωση απειλών και νέες παράνομες γεωτρήσεις

Τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν, όσο και τα μέλη της κυβέρνησής του, αναλώνονται σε δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης, προκαλώντας την κοινή γνώμη με τη στάση τους, αφού δείχνουν να αγνοούν παντελώς τόσο τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, όσο και τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εκτός ελέγχου βρίσκονται πλέον οι Τούρκοι, με τις προκλήσεις, είτε αυτές μένουν σε λεκτικό επίπεδο, είτε περνούν στην πράξη να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν, όσο και τα μέλη της κυβέρνησής του, αναλώνονται σε δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης, προκαλώντας την κοινή γνώμη με τη στάση τους, αφού δείχνουν να αγνοούν παντελώς τόσο τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, όσο και τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το τελευταίο χρονικά «χτύπημα» έδωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος προχώρησε σε επανάληψη απειλών, κατά την διάρκεια τελετής προαγωγής αξιωματικών.

Εκεί, μεταξύ άλλων, τόνισε πως παράλληλα με την μάχη κατά της τρομοκρατίας οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους σε Ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο και Κύπρο επισημαίνοντας πως «δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ ως προς τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω και το δηλώνουμε σε όλο τον κόσμο να μην υπολογίζουν σε κάτι τέτοιο. Μην δοκιμάζετε την δύναμή μας».

Πρόσθεσε δε πως «σήμερα είμαστε στην ίδια κατάσταση που ήμασταν στην Κύπρο το 1974, ότι κάναμε εκείνες τις μέρες να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα το πράξουμε και τώρα».

Παρ’όλα αυτά, ο Χουλουσί Ακάρ έσπευσε να… διευκρινίσει ότι η Τουρκία είναι πάντοτε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου.

«Όταν μιλάμε για συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο ή όταν λέμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, δεν πρόκειται για υποχώρηση, ούτε για αδυναμία. Ούτε είναι απειλή όταν λέμε ότι δεν θα παραβλέψουμε τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας. Όλοι να κάνουν τους λογαριασμούς τους αναλόγως», τόνισε.

«Να σπάσουμε όλες τις παγίδες στην Αν. Μεσόγειο»

Την ίδια στιγμή, με αφορμή την 97η επέτειο από την μικρασιατική καταστροφή, ή την «Ημέρα της Νίκης» όπως την αποκαλούν στην Τουρκία, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε το δικό του μήνυμα.

Περιγράφοντας τη νίκη των Τούρκων κατά των Ελλήνων το 1922 ως διακήρυξη της αποφασιστικότητας της Τουρκίας για ανεξαρτησία προσθέτει:

«Το έθνος μας είναι έτοιμο να κάνει τις ίδιες θυσίες και να δείξει το ίδιο κουράγιο για το καλό της πατρίδας μας σήμερα, όπως το έκανε και χθες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας και για τόσα διεκδικεί η Τουρκία εκτός των συνόρων της και δη μεταξύ άλλων και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε όλες τις παγίδες ενάντια στη χώρα μας στη Βόρεια Συρία, το Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την κατάσχεση των δικαιωμάτων του έθνους μας και των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νέα γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ ανήγγειλε η Τουρκία

Μάλιστα, σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, οι Τούρκοι ανακοίνωσαν νέα παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τη νέα Navtex, την οποία εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης, το γεωτρύπανο Πορθητής (Fatih) θα μετακινηθεί περίπου τέσσερα ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του σημείου που βρίσκεται τώρα προκειμένου να πραγματοποιήσει νέα γεώτρηση.

Η νέα γεώτρηση προβλέπεται να διαρκέσει από τις 4 Σεπτεμβρίου έως την 1η Νοεμβρίου.

Η προηγούμενη, στον στόχο Αλάνια-1, όπου βρίσκεται τώρα το γεωτρύπανο, κράτησε περισσότερες από 120 μέρες.

Οι εργασίες της νέας γεώτρησης προβλέπεται να διαρκέσουν 55 ημέρες.

Η νέα τουρκική Navtex:

Στην Αττάλεια το Oruc Reis – Συνεχίζει το ταξίδι του

Παράλληλα,  στον κόλπο της Αττάλειας μπήκε το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το τέταρτο ερευνητικό πλοίο που στέλνει η Τουρκία στην περιοχή, συνοδευόμενο από μία τουρκική φρεγάτα και μία πυραυλάκατο.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας μάλιστα δίνει… πανηγυρικό τόνο σε αυτό το «ταξίδι» του τουρκικού ερευνητικού, δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον πλου του σκάφους.

Στην σχετική ανάρτηση μάλιστα τονίζεται πως «συνεχίζεται ο πλούς του Oruc Reis προς την Μερσίνα από την Ιστανμπουλ, προκειμένου να υπηρετήσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι φρεγάτες μας και τα ταχύπλοα σκάφη μας το συνοδεύουν».

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024