Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το βελούδινο «προνουντσιαμέντο» στον ΣΥΡΙΖΑ και οι μάχες χαρακωμάτων

Το βελούδινο «προνουντσιαμέντο» στον ΣΥΡΙΖΑ και οι μάχες χαρακωμάτων

Σε εμφύλιο πόλεμο που μπορεί σύντομα να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να μετατραπεί η εσωκομματική συζήτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

Σε εμφύλιο πόλεμο που μπορεί σύντομα να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να μετατραπεί η εσωκομματική συζήτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί οι πολυήμερες διακοπές του Αλέξη Τσίπρα στην Ισπανία και η «εξαφάνιση» των κορυφαίων στελεχών μετά τις εκλογές να έριξαν λίγο τους τόνους, όμως η Κουμουνδούρου μοιάζει με καζάνι που βράζει.

Μάλιστα, η γραμμή που δόθηκε από τους σκληρούς «προεδρικούς» να ροκανίσουν τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, δείχνει ότι στο μέχρι πρότινος κόμμα που κυβερνούσε τη χώρα το «Βυζάντιο» έχει κυριαρχήσει. Είναι προφανές ότι με εντολή του Αλέξη Τσίπρα και με εκτελεστικό όργανο την «ομάδα Παππά» που έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, άρχισε εδώ και μερικές ημέρες η αποδόμηση του Πάνου Σκουρλέτη.

Λησμονώντας προφανώς πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν την τελευταία τετραετία ήταν συλλογικές, αλλά και ότι κεντρική ευθύνη για τη διάλυση του κόμματος είχε το Μέγαρο Μαξίμου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κι όχι η Κουμουνδούρου, οι «προεδρικοί» προσπαθούν να επικρατήσουν στο κομματικό πόκερ.

Βγαίνουν οι σκελετοί

Η ευθεία επίθεση του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη – που έχει σαφείς επιρροές από τον Νίκο Παππά – κατά του γραμματέα του κόμματος, είναι όπως φαίνεται η αφορμή να βγουν οι σκελετοί από τις ντουλάπες.

Και οι σκελετοί αυτοί αφορούν τις «εκκαθαρίσεις» που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να φτιάξει το δικό του κόμμα στο οποίο οι αντίθετες φωνές δεν θα είναι απλή μειοψηφία. Η απόφασή του να μεταμορφώσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στα πρότυπα του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980 φαίνεται ειλημμένη, έστω και αν η εσωκομματική αντιπολίτευση φωνάζει για πλήρη εξαφάνιση της αριστερής ταυτότητας του κόμματος.

Και ουσιαστικά για τη δημιουργία ενός αρχηγικού κόμματος όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από μια κλειστή ομάδα πέριξ του Αλέξη Τσίπρα. Το βελούδινο «προνουντσιαμέντο» που ετοιμάζει ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να έχει και «Ιφιγένειες», όπως αρμόζει σε κάθε αριστερό κόμμα. Στο πρόσωπο του Πάνου Σκουρλέτη οι «προεδρικοί» βρήκαν το εξιλαστήριο θύμα. Η πρώτη διαρροή στην αρχή της εβδομάδας ότι «ξηλώνεται ο Σκουρλέτης, αναλαμβάνει ο Ηλιόπουλος», ακολούθησε η παρέμβαση του Κώστα Βαξεβάνη που επιβεβαίωσε τον εμφύλιο.
Ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται στελέχη που έχουν σχέση με την πολιτική κι όχι followers, ο Βαξεβάνης αντεπιτέθηκε λέγοντας: «Followers χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ή μάλλον τα εκατομμύρια των followers να συμμετέχουν στην κομματική συλλογικότητα. Δεν χρειάζεται βαριά, αυτοεπιβεβαιωτικά και σεχταριστικά συμπλέγματα που δημιουργούνται για να βλέπουν οι από μέσα ανίκανους τους έξω και να κατασκευάζουν τη δήθεν ικανότητά τους. Κάνουν like στον εαυτό τους δηλαδή».

Μάχες χαρακωμάτων

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι στην Κουμουνδούρου στήνονται τα χαρακώματα και σίγουρα θα υπάρξουν τα θύματα.
Ο Τσίπρας και ο στενός του κύκλος, χωρίς διάθεση αυτοκριτικής για την απώλεια της εξουσίας και την τριπλή ήττα των… «άχαστων», προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη στον Πάνο Σκουρλέτη και να εκκαθαρίσει τις αντίθετες φωνές. Λες και οι αποφάσεις για το Μνημόνιο, τη σκληρή λιτότητα, τη σύμπραξη με την ακραία Δεξιά του Πάνου Καμμένου ή την αδυναμία διαχείρισης μείζονων κρίσεων, όπως το Μάτι, δεν λαμβάνονταν συλλογικά. Και κυρίως δεν είχαν υπεύθυνο τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό και την ομάδα του Μαξίμου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε νέο κύκλο εσωστρέφειας, τον οποίο θα προσπαθήσει να καλύψει με… έφοδο στα Χειμερινά Ανάκτορα, ήτοι στο παλιό «σπίτι» του Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Κάτι που σημαίνει επίθεση σε όλα τα μέτωπα κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σχεδιασμός

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει φτιάξει μια ισχυρή, κλειστή ομάδα που θα προωθήσει το σχέδιό του. Αποτελείται κατά κύριο λόγο από τους «προεδρικούς» της νέας γενιάς (Παππάς, Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος, Δούρου, Χαρίτσης κ.λπ.).
Και κυρίως από τους «δούρειους ίππους» του Κέντρου, όπως έχουν χαρακτηριστεί οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ (δηλαδή Σπίρτζης, Κοτσακάς, Κουρουμπλής, Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και ο Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΝΑΛ).

Οι λεγόμενοι και «επήλυδες» που θα στρώσουν το έδαφος για την «άλωση» του χώρου που το Κίνημα Αλλαγής αδυνατεί να κατακτήσει.

Αιχμή του δόρατος στη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό που επιχειρείται είναι οι φίλοι Νίκος Παππάς και Χρήστος Σπίρτζης.

Η παλιά φρουρά

Απέναντι στον σχεδιασμό αυτόν ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκει στελέχη της παλιάς φρουράς, όπως ο Ν. Βούτσης, ο Π. Σκουρλέτης, αλλά και ο Ν. Φίλης, ο Ευκλ. Τσακαλώτος και η ομάδα των 53+ μαζί με παλιούς «Ρηγάδες» και «δημαρίτες». Ολοι αυτοί βλέπουν ότι η συζήτηση γύρω από τον μετασχηματισμό σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είναι επί της ουσίας το άλλοθι για να μη γίνει η απαραίτητη κριτική για τα αίτια της απώλειας της εξουσίας.

«Δεν μπορεί να συζητάμε για το πώς θα γίνουμε… ΠΑΣΟΚ, αντί να δούμε γιατί εγκαταλείψαμε την κοινωνία και μας τιμώρησε κι αυτή» λένε με νόημα.

Δείχνοντας και προς τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος αρνείται να αποδεχθεί την ήττα του και δεν κάνει καμιά προσπάθεια να βάλει «το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων».

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024