Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Δεν καταλαβαίνουμε από τις απειλές της Δύσης

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Δεν καταλαβαίνουμε από τις απειλές της Δύσης

Ο τούρκος πρόεδρος, επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να απαντήσει, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει, στον γάλλο πρόεδρο, Μανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ανοιχτά τη στήριξή του σε Αθήνα και Λευκωσία κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

Σε νέα απαξίωση τόσο της Δύσης, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε και πάλι ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας ανατ. Μεσόγειο.

Ο τούρκος πρόεδρος, επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να απαντήσει, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει, στον γάλλο πρόεδρο, Μανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ανοιχτά τη στήριξή του σε Αθήνα και Λευκωσία κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«H Δύση απειλεί, αλλά εμείς δεν καταλαβαίνουμε από απειλές. Εμείς προστατεύουμε και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας εδώ (στην ανατ. Μεσόγειο) μέχρι τέλους», δήλωσε από το Άρτβιν της Μαύρης Θάλασσας, όπου περιοδεύει.

«Μην ανησυχείτε καθόλου. Εμείς μέχρι σήμερα δεν σκύψαμε το κεφάλι μας σε υπηρέτες. Μόνο μπροστά στο Θεό μας θα σκύψουμε. Πουθενά αλλού!», διατράνωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος επικρίνοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την «απουσία» της Τουρκίας από τα τεκταινόμενα της ανατ. Μεσογείου, χαρακτήρισε «αχάριστο» τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και στην συνέχεια ανέφερε ότι η Δύση απειλεί την Τουρκία.

«Λέει ότι στην ανατ. Μεσόγειο είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αγγλία, το Κατάρ αλλά όχι η Τουρκία. Ποια χώρα; Η Τουρκία δεν είναι, λέει… Τι αχάριστος! Δεν βλέπεις το Yavuz μας εκεί, δεν βλέπεις το Μπαρμπαρός; Δεν βλέπεις την γιγάντια σημαία μας στα δύο γεωτρύπανα και στα δύο ερευνητικά πλοία; Δεν βλέπεις τις φρεγάτες μας δίπλα τους; Είμαστε εκεί με τα αεροπλάνα μας, με όλα…», τόνισε.

Ούτε βήμα πίσω για τις γεωτρήσεις

Την Πέμπτη, σε συνάντησή του με τον με τον πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στο θέμα των γεωτρήσεων.

«Όπως υποστηρίζουμε τα δικαιώματα μας με τον ίδιο τρόπο θα υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.  Με την ίδια αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τις έρευνες μας στην ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσουμε» είχε πει.

Μάλιστα, κατηγόρησε την ΕΕ και υποστήριξε πως «η Ευρώπη στην Κύπρο δεν υποστηρίζει την ισότητα αλλά έχει έρθει σε κατάσταση που υποστηρίζει την ανισότητα».

Ανέφερε επίσης πως η Τουρκία θα συνεχίσει στον δικό της οδικό χάρτη για όσα κάνει στην ανατολική Μεσόγειο: «τα πλοία μας για να μπορούν να συνεχίσουν τις εργασίες τους με ασφάλεια είναι σε ετοιμότητα η αεροπορία και το ναυτικό μας και στην ανατολική Μεσόγειο κανένα σχέδιο δεν μπορεί να λειτουργήσει αν αγνοεί την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε, σύμφωνα πάντα με το Anadolu, πως «αυτοί που στο παρελθόν προσπάθησαν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους το νησί με το αίμα των Τουρκοκυπρίων,  σήμερα προσπαθούν να κάνουν το ίδιο πράγμα με πολιτικές και οικονομικές επιθέσεις».

Για το θέμα των ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο ο Ερντογάν ανέφερε πως «σε περίπτωση που κάποιοι δεν έχουν πάρει το μάθημα τους από όσα έχουν συμβεί να ξέρουν πως δεν θα διστάσουμε να δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις».

«Οι Ελληνοκύπριοι ευθύνονται που δεν λύνεται το Κυπριακό»

Όμως, ο τούρκος πρόεδρος δεν έμεινε εκεί. Ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγόρησε του Ελληνοκύπριους τόσο για την ύπαρξη, όσο και για την αδυναμία λύσης του Κυπριακού.

«Το Κυπριακό παραμένει χωρίς λύση εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης των Ελληνοκυπρίων» υπογράμμισε και ξεκαθάρισε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται, με αποφασιστικότητα, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

Ηχηρό μήνυμα Μακρόν σε Άγκυρα

Υπενθυμίζεται, πως την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ, ο γάλλος πρόεδρος έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας πως η ΕΕ «δεν θα δείξει καμία αδυναμία».

«Δεν θα δείξουμε την παραμικρή αδυναμία στον τομέα αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρόεδρος στέλνοντας σαφές μήνυμα στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024