Moody’s: Σημαντική η αβεβαιότητα για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας
Τα δυσμενή δημογραφικά και οι χαμηλές επιδόσεις σε επίπεδο επενδύσεων και αποταμιεύσεων δημιουργούν αβεβαιότητα για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, ενώ υπάρχει υψηλό επίπεδο ευπάθειας της χώρας σε κινδύνους γεγονότων, κυρίως λόγω του τραπεζικού κλάδου, αναφέρει στην περιοδική της έκθεση για την Ελλάδα η Moody’s.
Τα δυσμενή δημογραφικά και οι χαμηλές επιδόσεις σε επίπεδο επενδύσεων και αποταμιεύσεων δημιουργούν αβεβαιότητα για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, ενώ υπάρχει υψηλό επίπεδο ευπάθειας της χώρας σε κινδύνους γεγονότων, κυρίως λόγω του τραπεζικού κλάδου, αναφέρει στην περιοδική της έκθεση για την Ελλάδα η Moody’s.
Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει παράλληλα τις βελτιωμένες επιδόσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αλλά και την ήπια δομή του χρέους της χώρας.
Διευκρινίζει δε ότι η έκθεση του αυτή δεν αποτελεί κάποια δράση πιστοληπτικής αξιολόγησης και δεν αποτελεί ένδειξη για τον αν είναι πιθανή μία τέτοια δράση στο άμεσο μέλλον.
To αξιόχρεο της Ελλάδας (Β1) στηρίζεται από τη «μέτρια» οικονομική ισχύ της χώρας, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s στην περιοδική αξιολόγησή του.
Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας, σημειώνει, αντανακλά το υψηλότερο επίπεδο πλούτου της σε σχέση με χώρες που έχουν αντίστοιχο αξιόχρεο και τη μέτριου μεγέθους οικονομία της με μέτριο επίπεδο διαφοροποίησης, τα οποία αντισταθμίζονται από την ακόμα σημαντική αβεβαιότητα για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, δεδομένων των δυσμενών δημογραφικών δεδομένων και των χαμηλών ποσοστών επενδύσεων και αποταμιεύσεων.
Η «μέτρια (-)» θεσμική ισχύς της Ελλάδας λαμβάνει υπ’ όψιν τις αδύναμες ακόμα επιδόσεις της χώρας για το κράτος δικαίου, την αποτελεσματικότητα του κράτους και τον έλεγχο της διαφθοράς, όπως αυτές μετρώνται από τους δείκτες της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης (Worldwide Governance), που εξισορροπούνται από την βελτίωση των επιδόσεων σε ό,τι αφορά τη νομοθέτηση και την εφαρμογή συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.
Η «χαμηλή (+)» δημοσιονομική ισχύς αντανακλά το πολύ υψηλό χρέος της κυβέρνησης, το οποίο εξισορροπείται από την ήπια δομή του χρέους με πολύ χαμηλά επιτόκια και πολύ μακρές ωριμάνσεις.
Η «υψηλή (+)» ευπάθεια σε κινδύνους γεγονότων, οφείλεται στους κινδύνους του τραπεζικού κλάδου.
- Γιατί η Σοσάνα Ζούμποφ θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τη δημοκρατία;
- Ασπρόπυργος: Πέθανε ένας από τους τρεις πολυεγκαυματίες από τη φωτιά
- ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη: «Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργεί με αυτόματο πιλότο»
- Η FIFA πήρε θέση για το γκολ της Αγγλίας και την spider-cam: «Ο αισθητήρας δεν κατέγραψε κάποια επαφή»
- Μητσοτάκης: Αυτοέπαινοι για τις συλλήψεις για Marfin – Πανηγυρισμοί για τη μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη
- Βάγια Νέστορα: Στο μικροσκόπιο των Αρχών το κινητό που πέταξε ο 29χρονος κατηγορούμενος
- Εύβοια: Επτά σεισμικές δονήσεις μέσα σε 25 λεπτά
- Ο ΠΑΟΚ δίνει 2 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό για Τολιόπουλο – Το «χρυσό» συμβόλαιο στον Έλληνα γκαρντ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442