Πολιτική λύση στη Λιβύη ζητούν ΗΠΑ και Αίγυπτος
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, Μάικ Πομπέο και Σάμεχ Σούκρι, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν και για την κρίση στη Λιβύη.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο εξέφρασε χθες Δευτέρα την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις παρατεινόμενες εχθροπραξίες στη Λιβύη κατά τη διάρκεια συνδιάλεξης με τον ομόλογό του της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι και συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να εξευρεθεί πολιτική λύση, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Ανησυχία»
Ο Πομπέο συζήτησε επίσης με τον Σούκρι για τη διμερή συνεργασία στις προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οι εξτρεμιστικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος και Αλ Κάιντα, κατά το δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το αμερικανικό ΥΠΕΞ.
Οι επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ και της Αιγύπτου «μοιράζονται», αναφέρει η ανακοίνωση, «την ανησυχία για την παρατεταμένη βία και την αστάθεια στη Λιβύη», ενώ «συμφωνούν» ότι είναι «ανάγκη να επιτευχθεί πολιτική λύση στη σύρραξη».
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανέφεραν πως Πομπέο και Σούκρι συζήτησαν επίσης για την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη και για τις κρίσεις στη Συρία και την Υεμένη. Σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό, ο Σούκρι «τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνολική λύση», σύμφωνα με το Κάιρο.
Η Αίγυπτος, όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστηρίζουν τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και τις δυνάμεις του, τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ). Ο ΛΕΣ διεξάγει εδώ και μήνες επιχείρηση ευρείας κλίμακας με στόχο να κυριεύσει την πρωτεύουσα, έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).
Τα όπλα της Τουρκίας
Η Τουρκία προμήθευσε πρόσφατα όπλα σε παραστρατιωτικές οργανώσεις πιστές στην ΚΕΕ, για να τις βοηθήσει να σταματήσουν την επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γασάν Σαλάμε, απηύθυνε τον περασμένο μήνα έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και προειδοποίησε ότι η μαζική προμήθεια όπλων και πυρομαχικών στις αντιμαχόμενες πλευρές από ξένους υποστηρικτές τους – κατά παραβίαση του διεθνούς εμπάργκο όπλων – επιδεινώνει τη σύρραξη.
Η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει χαοτική από το 2011 και την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.
Πηγή: ΑΠΕ
- Ολυμπιακός: Έχουν απομείνει λιγότερα από 800 εισιτήρια – Πάει για sold out και το ματς με τον ΟΦΗ
- Γιατί ύψωσε το μεσαίο δάχτυλο ο Πάντερ στους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα
- Θεσσαλονίκη: Τον ξυλοκόπησε στη μέση του δρόμου για να αποσύρει μήνυση εις βάρος του – Ο δράστης συνελήφθη
- Κακοκαιρία Byron: Πλημμυρισμένοι δρόμοι και διακοπές κυκλοφορίας σε Πιερία, Χαλκιδική και Ημαθία
- Μπιενάλε Βενετίας 2026: Οι συμμετοχές μέχρι στιγμής – Με τον Ανδρέα Αγγελιδάκη θα δώσει το παρών η Ελλάδα
- Αλέξης Γρηγορόπουλος: Λουλούδια στο σημείο που δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια
- Φοροδιαφυγή: AI και ψηφιακούς ελέγχους επιστρατεύει η ΑΑΔΕ
- Χανιά: Νεκρός αθλητής μπάσκετ με αμαξίδιο σε τροχαίο στη Σούδα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-eser-tokas-54876734-25854069-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442