Αναγκασμένοι να ξηλώσουν έργα και… υποδομές είναι αρκετοί φορείς της Βόρειας Μακεδονίας καθώς έχουν ενσωματώσει ή χρησιμοποιήσει ως κεντρικό σημείο αναφοράς στις κατασκευές τους τον Ηλιο της Βεργίνας, ο οποίος πρέπει να αφαιρεθεί στο πλαίσιο εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν λείπουν από αυτήν την πρωτόγνωρη διαδικασία και τα ευτράπελα…

«Οι πολίτες εξεγέρθηκαν»

«Οι πολίτες εξεγέρθηκαν» μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρεθεί το σύμβολο του Ηλιου της Βεργίνας από όλους τους δημόσιους χώρους και επιπλέον με τις διευκρινιστικές πινακίδες στα μνημεία που τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, και οι οποίες γράφουν ότι ανήκουν στην ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, και ορισμένες τις ξήλωσαν, γράφουν τα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Μακεδονίας.

Η κυβέρνηση έσπευσε να τις επανατοποθετήσει και ανακοίνωσε αυστηρές ποινές. Μάλιστα, το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων θα επιβλέπεται επί 24ωρο από κάμερες ασφαλείας αλλά και από άνδρες ασφάλειας.

Επάνω: Ο Ηλιος της Βεργίνας στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας

Οι πινακίδες στο άγαλμα του Φιλίππου Β’ και στην Ολυμπιάδα θα αποκατασταθούν.

Οι δήμοι περιμένουν εντολές

Τώρα, οι δήμοι βρίσκονται σε αναμονή εντολής από την κυβέρνηση για αφαίρεση του συμβόλου του μακεδονικού ήλιου που απεικονίζονταν στην ασπίδα του Φιλίππου Β’ .

Πολλοί δήμοι αλλά και φορείς όπως η Εκκλησία έχουν ενσωματώσει τον Ηλιο της Βεργίνας σε δημοτικές και θρησκευτικές δομές και θα πρέπει να αφαιρεθεί.

Ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε αυστηρές ποινές σε όποιους δεν υλοποιήσουν τις κυβερνητικές εντολές.

Μοναστήρι/Μπίτολα: Πρέπει να ξηλωθεί το συντριβάνι

Ο δήμος Βίνιτσας θα πρέπει να αλλάξει την πλατεία, όπου κίτρινα και κόκκινα τούβλα σχηματίζουν τον Ηλιο της Βεργίνας, επίσης στον δήμο Στίπ θα πρέπει να αφαιρεθεί από τις δημοτικές δομές το μακεδονικό σύμβολο.

Το σιντριβάνι στο Μοναστήρι/ Μπίτολα που ο δήμος κατασκεύασε με κεντρικό στοιχείο τον Ηλιο της Βεργίνας.

Και στις εκκλησίες…

Το ίδιο και στις εκκλησίες όπου ο Ηλιος της Βεργίνας έχει καταστεί «θρησκευτικό» σύμβολο, όπως στον ναό της Αγίας Τριάδας στο Ράντοβιτς.

Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις για το θέμα αυτό, το οποίο στηρίζει με τη σιωπή της η αντιπολίτευση, όπως γράφουν τα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο δήμαρχος της πόλης Πρίλεπ/Πρίλαπος δήλωσε ότι η πινακίδα που τοποθετήθηκε στο άγαλμα του Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, θα τοποθετηθεί και στο άγαλμα του Αλεξάνδρου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του.

Η δήλωσή του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ένα από τα μηνύματα που στάλθηκαν στον επικεφαλής δήμαρχο, Ιλίγια Γιοβανόφσκι, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα Markukule, αναφέρει:

«Θα σας δώσουμε 10.000 ευρώ»

«Δήμαρχε, σας ζητάμε προσωπικά να καταστρέψετε την πινακίδα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Πρίλεπ που λέει ότι ο Αλέξανδρος ήταν Ελληνας και θα έχετε 10 χιλιάδες ευρώ για τη δημιουργικότητα αυτή!

»Αυτό δεν είχατε υποσχεθεί προεκλογικά όταν πηγαίνατε από σπίτι σε σπίτι;», αναφέρει το μήνυμα προς τον Γιοβανόφσκι.

Ο δήμαρχος προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι θα δίνει δώρο 10 χιλιάδων ευρώ σε κάθε νέα δημιουργική επιχείρηση στο Πρίλεπ. Ενέργεια που θα έδινε, όπως πίστευε, ώθηση στην τοπική οικονομία.

Πηγή: echedoros-a.gr