Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Αυτή είναι η Ελλάδα», αλλά ήλθε ο καιρός να αλλάξει

«Αυτή είναι η Ελλάδα», αλλά ήλθε ο καιρός να αλλάξει

H περίπτωση της Σαμοθράκης και οι ευθύνες

Επειτα από την δοκιμασία των πυρκαγιών και τα ομολογουμένως καλά αντανακλαστικά που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός και οι συναρμόδιες υπηρεσίες, το περιστατικό με τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της Σαμοθράκης ήλθε να φανερώσει τις θλιβερές παθογένειες της σύγχρονης Ελλάδας.

«Αυτή είναι η Ελλάδα», θα μπορούσε να πει κάποιος, παραπέμποντας σε εκείνη την ιστορική φράση του Κώστα Σημίτη, η οποία είχε διατυπωθεί και πάλι με αφορμή ένα πολύ πιο τραγικό περιστατικό, το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα».

Δυστυχώς, αυτή είναι η Ελλάδα.

Δυστυχέστερα όμως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί ούτε να το δηλώνει, ούτε να το υπαινίσσεται δια λόγων, πράξεων ή παραλείψεων κάποιος που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης.

Στην περίπτωση της Σαμοθράκης, η κυβέρνηση ενήργησε στην ουσία δίχως τα αναγκαία αντανακλαστικά. Λίγες ημέρες αφότου ένας βουλευτής μετέτρεψε το λιμενικό σε υπηρεσία θαλάσσιου ραδιοταξί προκειμένου να βρεθεί σύντομα στην εκλογική του περιφέρεια όπου μαινόταν η πυρκαγιά, εκατοντάδες ταξιδιώτες εγκλωβίζονταν κατά αδιανόητο τρόπο σε ένα ακριτικό νησί.

Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι, από την προβληματική σύμβαση της ακτοπλοϊκής εταιρείας με το ελληνικό δημόσιο, έως την απαράδεκτη υστέρηση σε υποδομές στο συγκεκριμένο νησί.

Οι ευθύνες είναι πολλές και ανήκουν σε πολλούς. Στην πραγματικότητα κανείς δεν δικαιούται να ομιλεί και να καταγγέλλει για το ίδιο το πρόβλημα. Κανείς δεν το αντιμετώπισε όταν και όσο έπρεπε.

Το θέμα εν προκειμένω έχει και μία άλλη διάσταση.

Λίγες ημέρες αφότου ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, το κράτος αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει επιτελικό, εμφανίστηκε λίγο πολύ παράλυτο. Μπορεί και αυτό να εμπίπτει στο «αυτή είναι η Ελλάδα» και να χρειάζεται κάποιος χρόνος…

Θα μπορούσαν όμως οι συσκέψεις που ανακοινώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν δέκα ημέρες αργότερα, να έχουν γίνει από την πρώτη στιγμή. Θα μπορούσαν να έχουν λείψει τα πολλά λόγια και να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για να απεγκλωβιστούν οι ταξιδιώτες από το νησί.

Θα μπορούσαν να έχουν συνεργαστεί έστω τηλεφωνικώς οι συναρμόδιοι υπουργοί και φορείς. Θα μπορούσε να μην υπάρχει καν ανάγκη σύσκεψης υπό τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για ένα τέτοιο θέμα.

Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί η ανούσια επικοινωνιακή διαχείριση.

Η «είδηση» ότι πραγματοποιείται σύσκεψη στο Μαξίμου δεν αφορά κανέναν.

Τα όσα θα πρέπει από εδώ και στο εξής να γίνουν είναι πολύ σημαντικά. Στο κάτω κάτω, δεν νοείται μία χώρα όπως η Ελλάδα να έχει δαπανήσει τόσα δισεκατομμύρια για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων (και ορθώς), αλλά να εξακολουθεί να έχει λιμάνια και καράβια με προδιαγραφές του προηγούμενου αιώνα.

Η Σαμοθράκη ήταν ένα πρώτο σημείο στο οποίο η νέα κυβέρνηση αστόχησε. Οι αρμόδιοι οφείλουν να το αξιολογήσουν, παρόμοια φαινόμενα δεν θα πρέπει να ξανασυμβούν.

Το γνωρίζουμε, αυτή είναι η Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι έχει περάσει προ πολλού ο καιρός όπου θα έπρεπε να έχει αλλάξει.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024