Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Brexit: Συμφώνησαν να συναντηθούν οι πρωθυπουργοί Βρετανίας - Ιρλανδίας

Brexit: Συμφώνησαν να συναντηθούν οι πρωθυπουργοί Βρετανίας – Ιρλανδίας

Ο Τζόνσον έχει δεσμευτεί ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου ακόμη και χωρίς συμφωνία, μια προοπτική που ενέχει τον κίνδυνο να επανέλθουν τα σκληρά σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και ο ιρλανδός ομόλογός του, Λίο Βαράντκαρ, συνομίλησαν σήμερα τηλεφωνικά για περίπου μία ώρα και συμφώνησαν να συναντηθούν στο Δουβλίνο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Τζόνσον έχει δεσμευτεί ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου ακόμη και χωρίς συμφωνία, μια προοπτική που ενέχει τον κίνδυνο να επανέλθουν τα σκληρά σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει ότι θέλει μια συμφωνία με την ΕΕ, μόνο όμως αν αποσυρθεί το λεγόμενο backstop, η δικλείδα ασφαλείας που είχε διαπραγματευτεί η προκάτοχός του, Τερέζα Μέι, για να αποφύγει τα σκληρά σύνορα.

Σύμφωνα με τις ταυτόσημες ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών μετά το τηλεφώνημα, οι δύο ηγέτες επέμειναν στις προϋπάρχουσες θέσεις τους. Ο Τζόνσον είπε ότι η σημερινή συμφωνία για το Brexit δεν θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο και το backstop πρέπει να αντικατασταθεί από μια εναλλακτική λύση ενώ ο Βαράντκαρ επενάλεβε τη θέση της ΕΕ ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκ νέου διαπραγμάτευση της συμφωνίας.

«Συμφώνησαν οι ομάδες τους να παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες εβδομάδες (…) Συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν στο Δουβλίνο στις αρχές Σεπτεμβρίου» αναφέρουν οι ανακοινώσεις.

Ο Τζόνσον ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η Κοινή Ταξιδιωτική Περιοχή, που επιτρέπει στους Βρετανούς και τους Ιρλανδούς πολίτες να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ των δύο χωρών και να έχουν και άλλα δικαιώματα, δεν θα επηρεαστεί από την κατάργηση του κανόνα περί ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών μετά το Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024