Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απίστευτη ρωσική πρόκληση κατά της Κύπρου

Απίστευτη ρωσική πρόκληση κατά της Κύπρου

Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου άρχισε να λειτουργεί στα Κατεχόμενο

Αυτή τη φορά η πρόκληση εναντίον της Κύπρου έρχεται απευθείας από τη Μόσχα και απειλεί το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου. Προνόμιο που δόθηκε στην κυπριακή εκκλησία από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανό.

Ετσι η «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου», όπως αυτοαποκαλείται, άρχισε να λειτουργεί στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στην Κερύνεια. Οι «λειτουργίες» τελούνται στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου (Πάνω Κερύνεια) και της Παναγίας στο χωριό Κλεπίνη (Arapkoy). Το θέμα με τη ρωσική εκκλησία που λειτουργεί παρανόμως στα κατεχόμενα θα απασχολήσει την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου ενώ ήδη έχει ενημερωθεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» Κύπρου, η «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου» έχει εφημέριο τον π. Αλεξέι Ιβάνοφ, ο οποίος χειροτονήθηκε το 2014 στα κατεχόμενα από τον Μητροπολίτη Οδησσού Αγαθάγγελο (Agafangel Pashkovsky), επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Εξωτερικό. Επίσης, υπάρχει διάκονος και υποδιάκονος. Ο π. Αλεξέι Ιβάνοφ γεννήθηκε το 1973 στη Μόσχα. Έγγαμος, έχει 3 κόρες. Ζει στα κατεχόμενα εδώ και μερικά χρόνια, πριν χειροτονηθεί. Σπούδασε οικονομικά και μετά αποφοίτησε από τα Ανώτατα Θεολογικά Μαθήματα της Ορθοδόξου Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας και το Ανθρωπιστικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας Sholokhov. Έχει ειδικευτεί στις μεθόδους διδασκαλίας της ορθόδοξης θεολογίας.

Η «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου» έχει ιστοσελίδα (https://pravkipr.ru), στην οποία αναφέρεται ότι : «Είναι πολύ ευχάριστο, που μια λειτουργούσα Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εμφανίστηκε στη Βόρεια Κύπρο. Οι Ορθόδοξοι, που ήδη ζουν στη Βόρεια Κύπρο ή σχεδιάζουν να μετακομίσουν εδώ για μόνιμη κατοικία, έχουν μια υπέροχη ευκαιρία να ζήσουν μια πλήρη πνευματική χριστιανική ζωή, επισκεπτόμενοι την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Κερύνεια: Να εξομολογηθούν, να λάβουν κοινωνία. Τα μυστήρια του Χριστού, να βαφτιστούν, να παντρεύονται».

Σημειώνεται ότι «διαμορφώθηκε με βάση τη ρωσόφωνη ορθόδοξη κοινότητα της Βόρειας Κύπρου, η οποία αναζητούσε ευκαιρίες για την οργάνωση μιας πλήρους πνευματικής και λειτουργικής ζωής στη Βόρεια Κύπρο», μετά το πάγωμα σχέσεων ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Προπαγάνδα υπέρ των Κατεχόμενων

Το εκπληκτικό είναι ότι η ιστοσελίδα κάνει και προπαγάνδα υπέρ της «ΤΔΒΚ» (των κατεχομένων), γράφοντας: «Λίγοι γνωρίζουν ότι η Κυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θεωρούν απαραίτητο να υποστηρίξουν τις πολλές χιλιάδες ρωσόφωνων Ορθοδόξων πληθυσμών, που ζουν στη Βόρεια Κύπρο και συχνά δίνουν την εντύπωση ότι οι Χριστιανοί γενικά και οι Ορθόδοξοι, ιδίως, υποβάλλονται σε δίωξη και καταπίεση στη Βόρεια Κύπρο. Ευχαριστώ τον Θεό ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, αφού σχεδόν όλα τα χριστιανικά δόγματα λειτουργούν επίσημα στη Βόρεια Κύπρο: Η Αγγλικανική Εκκλησία, η Καθολική Εκκλησία, διάφορα προτεσταντικά δόγματα και τώρα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έξω από τη Ρωσία».

Η ιστοσελίδα δίνει πληροφορίες για ορθόδοξες εκκλησίες στην Κερύνεια και προσθέτει ότι η Παναγία στο χωριό Κλεπίνη εξυπηρετεί και ορθόδοξους, που ζουν στις περιοχές Αμμοχώστου και Τρικώμου. Η εκκλησία της Παναγίας στο χωριό Κλεπίνη αποκαταστάθηκε από Ρώσους εργολάβους.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024