Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προδρόμου: Η Κύπρος συνεχίζει να δείχνει πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού

Προδρόμου: Η Κύπρος συνεχίζει να δείχνει πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού

Την ελπίδα ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις προκλήσεις και θα αλλάξει στάση, εν μέσω προετοιμασίας για την επανέναρξη του διαλόγου, εκφράζει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου

Την ελπίδα ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις προκλήσεις και θα αλλάξει στάση, εν μέσω προετοιμασίας για την επανέναρξη του διαλόγου, εκφράζει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου. Τονίζει δε ότι η Κύπρος συνεχίζει να δείχνει πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του, μετά ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της Κοινότητας Δυμών, Ιωάννη Τσαγγάρη, απαντώντας σε ερώτηση για τις τουρκικές προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή ο κ. Προδρόμου είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια φάση προετοιμασίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Είναι ευνόητο ότι προχωρώντας σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να δημιουργηθεί και το κατάλληλο κλίμα. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα δείξει στη συνέχεια κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα, διότι η επιβεβλημένη οδός είναι αυτή των διαπραγματεύσεων, μιας συμφωνίας που θα τερματίσει την ανώμαλη κατάσταση, την κατοχή στην Κύπρο και τις εστίες σύγκρουσης τις οποίες δημιουργεί, δυστυχώς, η Τουρκία».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως έχει γίνει συνεννόηση και στην τελευταία συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, περιμένει να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ κα Τζέιν Χολ Λουτ, με στόχο να υπάρξει το κατάλληλο έδαφος και να πειστεί ο ΓΓ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», σημείωσε.

Όσον αφορά το αν οι τουρκικές προκλήσεις γίνονται με στόχο να ασκηθεί πίεση στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να δεχθεί υποχωρήσεις, ανέφερε ότι «οι διαπραγματεύσεις γίνονται στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των ΗΕ και αναζητείται μια συμφωνία που θα μπορεί να είναι αποδεκτή από τους πολίτες πρώτα από όλα, αλλά θα είναι και σύμφωνη με τις αρχές και τους κανόνες της ΕΕ. Από αυτές τις αρχές δεν μπορεί να αποστεί κανείς και η λύση του Κυπριακού νοείται ότι θα δώσει μια ανεξάρτητη χώρα στην οποία θα μπορούν να συμβιώσουν και να συνεργαστούν ειρηνικά όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι. Αυτές είναι οι αρχές μιας επιδιωκόμενης λύσης και δεν μπορεί να τις αλλοιώσει οποιαδήποτε πολιτική μπορεί να ασκεί η Τουρκία ή οποιοσδήποτε άλλος».

Σχολιάζοντας δημοσίευμα περί κοινού κειμένου σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «είναι γνωστό ότι ο ΓΓ των ΗΕ, ο οποίος επιδεικνύει ενδιαφέρον και συνεχίζει να δείχνει πρωτοβουλία για τη λύση του Κυπριακού, και αυτό είναι σίγουρα θετικό, προς αυτή την κατεύθυνση έχει ζητήσει να συμφωνηθεί πώς και σε τι θα γίνει διαπραγμάτευση. Σε αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένει ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει στηριζόμενη πάνω στην κοινή δήλωση με την οποία ξεκίνησαν αρχικά οι διαπραγματεύσεις, πάνω σε όλες τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων, αλλά και σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν μέχρι το δείπνο στο Κραν Μοντανά, όπου είχε προκύψει το αδιέξοδο. Είναι μεγάλης σημασίας να συμπεριληφθεί η συζήτηση που είχε γίνει στο Κραν Μοντανά με τις αρχές εκείνες που είχε θέσει ο ΓΓ για μια πραγματική λύση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς αν υπάρχει εκτίμηση για το πότε θα υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «το θέμα δεν είναι να εκτιμήσουμε ημερομηνίες. Το θέμα είναι η πολιτική βούληση που δείχνει η πλευρά μας να βρει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά και ιδιαίτερα από την Τουρκία, η οποία εδώ και δύο χρόνια κωλυσιεργεί ή και αποτρέπει την επανέναρξη. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι έχει φτάσει η ώρα για να συνεχίσουμε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024