Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στα ύψη τα φοιτητικά ενοίκια – Πού είναι πιο «τσιμπημένες» οι τιμές

Στα ύψη τα φοιτητικά ενοίκια – Πού είναι πιο «τσιμπημένες» οι τιμές

Αυξημένα μέχρι και 30% θα είναι φέτος τα ενοίκια για τις φοιτητικές κατοικίες στην Αθήνα ενώ σε νησιά που διαθέτουν πανεπιστήμια όπως η Κρήτη και η Ρόδος η άνοδος μπορεί να αγγίξει και το 50%.

Αυξημένα μέχρι και 30% θα είναι φέτος τα ενοίκια για τις φοιτητικές κατοικίες στην Αθήνα ενώ σε νησιά που διαθέτουν πανεπιστήμια όπως η Κρήτη και η Ρόδος η άνοδος μπορεί να αγγίξει και το 50%.

Η τελευταία έρευνα του δικτύου κτηματομεσιτικών υπηρεσιών της e-real estates για τα σπίτια που διατίθενται σε φοιτητές δείχνουν ότι η μεγαλύτερη άνοδος των τιμών παρουσιάζεται σε περιοχές όπου οι προσδοκίες για έσοδα από τους ιδιοκτήτες μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι υψηλές. Επομένως η έρευνα δείχνει ότι οι τιμές των ενοικίων για φοιτητική στέγαση είναι απολύτως συνδεδεμένες με την τουριστική κίνηση της κάθε περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα στο Κουκάκι για να νοικιάσει ένας φοιτητής ένα στούντιο θα χρειαστεί από 270-400 ευρώ το μήνα ενώ το ενοίκιο για μια γκαρσονιέρα μπορεί να φτάσει και τα 750 ευρώ. Έτσι η ζήτηση έχει στραφεί σε περιοχές που μπορεί να μην έχουν και την πιο εύκολη πρόσβαση στα πανεπιστήμια όπως η Κυψέλη όπου το ενοίκιο για μια γκαρσονιέρα είναι 220-320 ευρώ ενώ στα Πατήσια είναι ακόμα πιο χαμηλά στα 170 – 250 ευρώ.

Πολύ μεγάλη αύξηση παρατηρείται σε Ρόδο και Χανιά όπου εκτός του προβλήματος των λιγοστών προς διάθεση για φοιτητές σπίτια οι τιμές φτάνουν τα 310 – 380 και 300-350 ευρώ αντίστοιχα. Δηλαδή αύξηση της τάξεως του 50% σε σχέση με την περσινή ήδη «τσιμπημένη» από άποψη τιμών χρονιά.

Πιο συγκρατημένα είναι τα πράγματα στις δύο άλλες μεγάλες πόλεις που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό φοιτητών, Θεσσαλονική και Πάτρα στις οποίες παρατηρείται ακόμη και πτώση κατά 10%. Το ενοίκιο για μία γκαρσονιέρα στην περιοχή των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης είναι στα 250 ευρώ κατά μέσο όρο ενώ στο κέντρο της Πάτρας τα ενοίκια κυμαίνονται από 180-270 ευρώ το μήνα. Στο εξωτερικό πάντως η στέγαση φοιτητών αποτελεί ένα από τα πιο περιζήτητα επενδυτικά προϊόντα του κατασκευαστικού και μεσιτικού κλάδου.

Με βάση την έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Savills, τα χρήματα που επενδύθηκαν το προηγούμενο έτος στο προϊόν φοιτητική κατοικία έφτασαν τα 15,3 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτέλεσε το τρίτο συνεχόμενο έτος που οι επενδύσεις ξεπέρασαν σε όγκο τα 14 δισεκατομμύρια.

Πηγή: onetv.gr

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024