Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μήνυμα Λευκωσίας προς Αγκυρα: Αφήστε τις παράνομες ενέργειες που δημιουργούν ένταση

Μήνυμα Λευκωσίας προς Αγκυρα: Αφήστε τις παράνομες ενέργειες που δημιουργούν ένταση

«Θα πρέπει και η Τουρκία να δείξει έμπρακτα ότι εννοεί την επίλυση του Κυπριακού με ειρηνικά μέσα, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, και φυσικά όχι με τέτοιες παράνομες επεμβάσεις με τις οποίες δημιουργεί αποσταθεροποίηση και ένταση» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Η Λευκωσία δεν μπαίνει στη λογική της ρητορικής της έντασης, την οποία φαίνεται να επιλέγει η Τουρκία, και πολιτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αυτή την εποχή είναι επικεντρωμένος στον στόχο να γίνει συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να πάμε ξανά στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα γεωτρύπανα, Πορθητή και Γιαβούζ, και τις ασκήσεις των Τούρκων νότια της Κύπρου και δυτικά του Ακάμα, ο κ. Προδρόμου είπε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς χωρίς να σχολιάζει, και ιδιαίτερα χωρίς να μπαίνει στη λογική της διπλωματίας των μεγαφώνων, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «θα πρέπει και η Τουρκία να δείξει έμπρακτα ότι εννοεί την επίλυση του Κυπριακού με ειρηνικά μέσα, μέσω των ΗΕ, και φυσικά όχι με τέτοιες παράνομες επεμβάσεις με τις οποίες δημιουργεί αποσταθεροποίηση και ένταση».

«Επίτηδες δεν μπαίνουμε στη λογική της ρητορικής της έντασης, την οποία φαίνεται να επιλέγει η Τουρκία, και πολιτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτή την εποχή είναι επικεντρωμένος στον στόχο να γίνει συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να πάμε ξανά στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων», σημείωσε.

«Βεβαίως διαπραγματεύσεις σημαίνει ότι ταυτόχρονα θα υπάρχει και το κατάλληλο κλίμα. Αρα λοιπόν θα πρέπει και η Τουρκία να δείξει έμπρακτα ότι εννοεί την επίλυση του Κυπριακού με ειρηνικά μέσα μέσω των ΗΕ και φυσικά όχι με τέτοιες παράνομες επεμβάσεις με τις οποίες δημιουργεί αποσταθεροποίηση και ένταση», ανέφερε.

Σημείωσε πως «ο ΓΓ των ΗΕ τονίζει κάθε φορά ότι θα πρέπει να αποφεύγονται κινήσεις που δημιουργούν ένταση. Περιμένουμε λοιπόν από την Τουρκία ότι θα ανταποκριθεί σε αυτές τις εκκλήσεις».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια ένδειξη για την κάθοδο της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο, ο κ. Προδρόμου είπε πως μετά τις συνεννοήσεις που έχουν γίνει θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την κ. Λουτ. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε την ημερομηνία. Μόλις διευθετηθεί η συνάντηση θα ανακοινωθεί, ανέφερε.

Υπενθύμισε πως στις αρχές Ιουλίου είχαν γίνει συνεννοήσεις για να ερχόταν η κ. Λουτ στις αρχές Αυγούστου. «Έχουμε μια καθυστέρηση μερικών εβδομάδων αλλά η συνάντηση της 9ης Αυγούστου και η διάθεση που δείχνει και ο Τ/κ ηγέτης για να προχωρήσουμε σε επανέναρξη διαπραγματεύσεων είναι σίγουρα ένα καλό σημάδι, νοουμένου βεβαίως ότι αφού γίνει η προετοιμασία την οποία θέλει και ο ΓΓ, στον δρόμο θα δείξει έμπρακτα και η Τουρκία ότι είναι διατεθειμένη να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για διαπραγματεύσεις», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν υπήρξε οποιαδήποτε νέα επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ακιντζί, ο κ. Προδρόμου είπε πως δεν έχει υπόψη του να υπάρχει άλλη επικοινωνία, σημειώνοντας πως αυτές οι μέρες είναι μέρες αργιών. Είπε πως το επόμενο ορόσημο, κατά κάποιο τρόπο, είναι οι διαβουλεύσεις με την κ. Λουτ.

Κληθείς να πει αν οι διαβουλεύσεις με την κ. Λουτ θα κρίνουν κατά πόσον θα γίνει κοινή συνάντηση των δυο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος παρατήρησε πως οι δυο ηγέτες έχουν δηλώσει ετοιμότητα να συναντήσουν τον ΓΓ από κοινού.

Αυτή ήταν μια πρόταση την οποία είχε υποβάλει στο παρελθόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσπαθώντας ακριβώς να υπερπηδηθούν κάποια εμπόδια τα οποία έμπαιναν στη διαδικασία, σημείωσε.

Επεσήμανε πως ο κ. Γκουτέρες στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χαιρέτισε την ετοιμότητα αυτή. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει πρόσκληση από τον ΓΓ με την ευκαιρία που θα είναι ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ.

Επανέλαβε πως ο Πρόεδρος είναι πάντα έτοιμος να συναντήσει και να συνομιλήσει με τον ΓΓ και με τον Τ/κ ηγέτη για όλα όσα χρειάζονται να γίνουν συνεννοήσεις, «προκειμένου να είναι καλά προετοιμασμένη η επανέναρξη που είναι ο δικός μας στόχος».

Ερωτηθείς αν έχει ολοκληρωθεί η συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Προδρόμου είπε πως αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και πως όταν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα είναι στην Κύπρο θα οριστεί μια ημερομηνία που θα εξυπηρετεί όλους για συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο και να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024