Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: Έξι ευρωπαϊκές χώρες θα υποδεχθούν τους μετανάστες του Open Arms

Ιταλία: Έξι ευρωπαϊκές χώρες θα υποδεχθούν τους μετανάστες του Open Arms

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε πως έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να δεχθούν τους περίπου 150 μετανάστες του πλοίου της ισπανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Open Arms

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε πως έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να δεχθούν τους περίπου 150 μετανάστες του πλοίου της ισπανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Open Arms, η αποβίβαση των οποίων εμποδίζεται από την Ιταλία.

Οι μετανάστες παρέμεναν πάνω στο Open Arms, αφότου τους περισυνέλεξε ανοικτά της Λιβύης στις αρχές Αυγούστου. Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ρώμης Ματέο Σαλβίνι αρνήθηκε να τους επιτρέψει να αποβιβαστούν.

Ο Κόντε ανέφερε σε ανοικτή επιστολή προς τον Σαλβίνι πως οι μετανάστες θα κατανεμηθούν ανάμεσα στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και το Λουξεμβούργο.

Νωρίτερα, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να δεχθεί ένα μέρος των μεταναστών του Open Arms, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία κατανομής τους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική πρόκληση με μηχανισμούς συνεργασίας στους οποίους θα συμμετέχουν οι χώρες-μέλη, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν πρόκειται αποκλειστικά για ένα πρόβλημα των γειτονικών χωρών αλλά του συνόλου (της ΕΕ) και το οποίο θα πρέπει άρα να αντιμετωπιστεί από κοινού».

Τη Δευτέρα, ο καπετάνιος του πλοίου κατέθεσε αίτηση ασύλου για 31 ανηλίκους στην πρεσβεία της Ισπανίας στη Μάλτα, αλλά η Μαδρίτη δεν την έκανε δεκτή.

Παράλληλα, Ιταλία και Μάλτα αρνήθηκαν τα αιτήματα για αποβίβαση από το Open Arms, που παρέμεινε σε διεθνή ύδατα με 147 μετανάστες σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, και με τις συνθήκες διαβίωσης να γίνονται όλο και πιο δύσκολες πάνω στο πλοίο.

Χθες Τετάρτη, η ιταλική δικαιοσύνη επέτρεψε τελικά στο Open Arms να κατευθυνθεί προς τη Λαμπεντούζα αναστέλλοντας ένα διάταγμα του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι που απαγόρευε την είσοδό του στα ιταλικά χωρικά ύδατα. Στη συνέχεια ο Σαλβίνι υπέγραψε ένα νέο διάταγμα το οποίο η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας, Ελιζαμπέτα Τρέντα, αρνήθηκε σήμερα το πρωί να υπογράψει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024