Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνει σήμερα έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιτρέψουν την άμεση αποβίβαση 507 ανθρώπων που διασώθηκαν πρόσφατα στην κεντρική Μεσόγειο και παραμένουν εν πλω.
Σύμφωνα με την Υ.Α. πολλοί από αυτούς αναφέρεται ότι έχουν υποστεί φρικτή κακομεταχείριση στη Λιβύη και είναι από χώρες προέλευσης προσφύγων. Έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια και κάποιοι έχουν ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή τους να ζητήσουν διεθνή προστασία.
«Πρόκειται για μάχη με το χρόνο», ανέφερε ο Vincent Cochetel, Ειδικός Απεσταλμένος της Υ.Α. για την κεντρική Μεσόγειο. «Αναμένονται καταιγίδες και οι συνθήκες πρόκειται μόνο να χειροτερέψουν. Το να αφήνεις στην ανοιχτή θάλασσα με τέτοιο καιρό ανθρώπους που διέφυγαν τον πόλεμο και τη βία στη Λιβύη σημαίνει ότι προκαλείς δεινά πάνω στα δεινά. Θα πρέπει να τους επιτραπεί επειγόντως να ελλιμενιστούν και να δεχθούν την τόσο αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια.»
151 άνθρωποι παραμένουν πάνω στο σκάφος της οργάνωσης Open Arms ενώ άλλοι 356 διασώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από το σκάφος Ocean Viking.
Κατά την Υ.Α θα πρέπει να προσφερθεί άμεσα ασφαλές λιμάνι, ενώ τα κράτη θα πρέπει να διαμοιραστούν την ευθύνη για τη φιλοξενία τους μετά την αποβίβασή τους.
Σχεδόν 600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στην κεντρική Μεσόγειο μέσα στο 2019. Σε σύγκριση με την κεντρική Μεσόγειο, στις οδούς της δυτικής και ανατολικής Μεσογείου σημειώνονται πολύ περισσότερες αφίξεις και πολύ λιγότεροι θάνατοι ανθρώπων, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.
Η Υ.Α. τονίζει ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί και να υποστηριχθεί ο ρόλος των σκαφών των Μ.Κ.Ο. Οι προσπάθειές τους σώζουν ζωές και δεν θα πρέπει να στιγματίζονται, ούτε
να ποινικοποιούνται.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο