Το κόστος δανεισμού στη Γερμανία υποχώρησε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο σήμερα, Τετάρτη, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση, με την καμπύλη των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων να αντιστρέφεται για πρώτη φορά από το 2007 και τη Γερμανία να ανακοινώνει συρρίκνωση της οικονομίας της για το δεύτερο τρίμηνο.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη επέκτειναν την προηγούμενη πτώση τους, αφού η καμπύλη της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αντιστράφηκε, σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές βλέπουν κινδύνους ύφεσης στις ΗΠΑ.

Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς μειώθηκε οχτώ μονάδες βάσης στο 1,62%, ενώ εκείνη του διετούς μειώθηκε μόνο τρεις μονάδες βάσης στο 1,63%. Η απόδοση του 30ετους ομολόγου είναι επίσης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

«Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές στέλνουν σήμα ότι οι κεντρικές τράπεζες ξεμένουν από επιλογές… καταδεικνύει μια μεγαλύτερη, ευρύτερη εικόνα ότι αιμορραγεί η ανάπτυξη σε μεγάλες βιομηχανοποιημένες οικονομίες όπως η Κίνα και η Γερμανία», σχολίασε ο Στίβεν Γκάλο, από την BMO Markets.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε στο -0,64%, ένα ιστορικά χαμηλό επίπεδο, με την πτώση του από τις αρχές του έτους να φθάνει σχεδόν τις 90 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε επίσης στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του -0,173%.

Ευνοούνται και τα ελληνικά ομόλογα

Ευνοημένα από τη στροφή αυτή των επενδυτών προς τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια» είναι και τα ελληνικά ομόλογα, που είχαν βρεθεί υπό πίεση μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία.

Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας καταγράφει σήμερα πτώση 3,67% ή επτά μονάδων βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 2,05%.

Παρόμοια είναι η εικόνα για τους ιταλικούς τίτλους, με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί κατά έξι μονάδες βάσης, στο 1,56%. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει βεβαίως και η πρώτη ήττα στα σχέδια του Ματέο Σαλβίνι για πρόωρες εκλογές.

Δραστική μείωση στο 0,15% καταγράφει και η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς, ενώ ελαφρώς υψηλότερα, στο 0,18% διαμορφώνεται εκείνη του αντίστοιχου πορτογαλικού.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο