Μπορεί να δικαιολογηθεί μέχρις ενός βαθμού η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τις κυβερνητικές επιλογές του νέου ΔΣ της ΕΡΤ: κάτι πρέπει να πουν κι αυτοί, να δικαιολογήσουν την παρουσία τους.

Θα μπορούσαν βέβαια να κάνουν και μία μικρή έκπληξη. Και αντί να βγάζουν πολεμικές ανακοινώσεις ασύμμετρες και υπερβολικές να είναι πιο λακωνικοί. Να ευχηθούν απλώς καλή επιτυχία στο νέο διοικητικό δίδυμο και να περιμένουν τα αποτελέσματα.

Στην πραγματικότητα δεν θα δικαιολογούσε κάτι διαφορετικό η παρουσία του Κωνσταντίνου Ζούλα και του Γιώργου Γαμπρίτσου στην Αγία Παρασκευή.

Ο μεν πρώτος, έστω και αν πλέον είναι ένα κομματικό στέλεχος και προέρχεται από το στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού, έχει μακρά θητεία στην τηλεόραση και ειδικότερα στην ΕΡΤ. Ό,τι και αν του καταλογίσει κανείς, η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας ήταν κάτι που τον διέκρινε πάντα.

Ο δε Γ. Γαμπρίτσος είναι ένα στέλεχος με σπάνια κατάρτιση και εμπειρία στον χώρο της τηλεόρασης, έχει περάσει και από την ΕΡΤ στο παρελθόν και εν πάση περιπτώσει διαθέτει τα εχέγγυα για την ανάληψη της δύσκολης θέσης του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ. Δεν πρόκειται για κομματικό στέλεχος, η προηγούμενη θητεία του ήταν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, το 2010.

Όλα αυτά είναι εκτός και μακριά από τις αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ για την δημόσια τηλεόραση. Υποθέτουν στην Κουμουνδούρου προφανώς ότι στους σχεδιασμούς του Μητσοτάκη περιλαμβάνεται η προσπάθεια να συναγωνιστεί την προηγούμενη κυβέρνηση σε μεροληψία, στην μετατροπή της ΕΡΤ σε κομματικό μέσο και σε μηχανισμό υπονόμευσης αντιπάλων. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. «Κοίτα ποιος μιλάει», σκέπτεται κάποιος ακούγοντας και διαβάζοντας τις αντιδράσεις.

Στην πραγματικότητα η νέα διοίκηση και η κυβέρνηση θα κριθούν από το αν και κατά πόσο θα επιτύχουν τα ακριβώς αντίθετα στην ΕΡΤ. Να δημιουργήσουν δηλαδή από τις στάχτες του και πάλι, έναν αξιόπιστο φορέα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, σεβόμενοι τα χρήματα των πολιτών και προσπαθώντας να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες και προκλήσεις της εποχής, όπου ο ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά κανάλια παίρνει διαφορετική μορφή και όπου η ενημέρωση αποτελεί ίσως την σοβαρότερη αποστολή, δεδομένης της διείσδυσης άλλων μέσων (συνδρομητικά, Netflix, Amazontv, κ.ά.) στο πεδίο της διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Το έργο προφανώς και δεν είναι εύκολο. Είναι όμως εφικτό.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμήσει και πάλι να κάνει αντάρτικο με τα άτακτο κομματικό του στράτευμα των δημοσίων ΜΜΕ, είναι δικό του θέμα. Αν θα το επιτύχει, είναι ένα άλλο ζήτημα.

Και πάντως, τώρα στα πρώτα του βήματα ως αξιωματική αντιπολίτευση, καλό θα είναι να σκεφτεί κάπως διαφορετικά και σε αυτό το πεδίο. Η έγκυρη, αξιόπιστη και σοβαρή ΕΡΤ θα είναι και προς το δικό του όφελος.

Γράψτε το σχόλιο σας