Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αίγυπτος : Συνδέουν τον δράστη του μακελειού στο Κάιρο με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα

Αίγυπτος : Συνδέουν τον δράστη του μακελειού στο Κάιρο με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα

Ο Αμπντελραχμάν Μαχμούντ Αμπντελραχμάν είναι ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στο Κάιρο την Κυριακή, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 47, σύμφωνα με τις αρχές της Αιγύπτου.

Ανακοίνωση για τον δράστη που προκάλεσε το θάνατο 22 ανθρώπων, τραυματίζοντας άλλους 47, εξέδωσε την Πέμπτη το απόγευμα το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, κατονομάζοντας ως υπεύθυνο 24χρονο μέλος της οργάνωσης Χασμ (στα αραβικά σημαίνει αποφασιστικότητα), που συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Πυροδότησε την έκρηξη

Πρόκειται για τον Αμπντελραχμάν Μαχμούντ Αμπντελραχμάν, ο οποίος ζούσε στην περιοχή του Φαγιούμ και πυροδότησε την έκρηξη έξω από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου του Καΐρου την περασμένη Κυριακή.

Πρόκειται για ανακοίνωση η οποία στηρίζεται στις ενδελεχείς έρευνες της αστυνομίας και επιβεβαιώνεται από την αντιστοίχιση του γενετικού αποτυπώματος των υπολειμμάτων του πτώματος που βρέθηκε στη σκηνή της έκρηξης με τα μέλη της οικογένειάς του.

Το 2018, ο Αμπντελραχμάν είχε διαφύγει εντάλματος σύλληψης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου σκότωσαν χθες Πέμπτη «17 τρομοκράτες» κατά τη διάρκεια επιχείρησης εναντίον υπόπτων που οι διωκτικές αρχές θεωρούν ότι συνδέονταν με τη βομβιστική επίθεση που διαπράχθηκε την Κυριακή στο Κάιρο, γνωστοποίησε το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών.

Το «Κίνημα Σταθερότητας»

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, το υπουργείο ανέφερε ότι οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν ανήκαν στη μικρή οργάνωση Χαζμ [σ.σ. Χαρακάτ Χαζμ, «Κίνημα Σταθερότητας»], που σύμφωνα με τις αρχές της Αιγύπτου αποτελεί τον ένοπλο βραχίονα των Αδελφών Μουσουλμάνων, πολιτικού κινήματος που έχει τεθεί εκτός νόμου και χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση».

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αρνούνται ότι έχουν ένοπλο βραχίονα, διατείνονται ότι δρουν με αποκλειστικά ειρηνικά μέσα.

Τη Δευτέρα, ο αρχηγός του Κράτους, Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, επιβεβαίωσε ότι η σύγκρουση αυτοκινήτων και η έκρηξη που ακολούθησε σε παραλιακό δρόμο του Καΐρου ήταν «τρομοκρατική» ενέργεια καθώς ένα από τα αυτοκίνητα ήταν φορτωμένο εκρηκτικές ύλες.

Κατά το υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το όχημα που ήταν παγιδευμένο με τα εκρηκτικά ανέπτυξε ταχύτητα κινούμενο αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας, χτύπησε άλλα τρία αυτοκίνητα και ανατινάχθηκε μπροστά στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Εκκαθαριστική επιχείρηση με 17 νεκρούς

Το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι η Χαζμ βρισκόταν «πίσω από την προετοιμασία του οχήματος» – βόμβας. Χθες, ανέφερε ότι «εξακρίβωσε την ταυτότητα» του καμικάζι που βρισκόταν στο τιμόνι, προσθέτοντας πως ήταν «μέλος της Χαζμ, που συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων».

Κατά την ίδια πηγή, οι δυνάμεις ασφαλείας μπόρεσαν «να εντοπίσουν μέλη πυρήνα της Χαζμ» και σκότωσαν 17 εξ αυτών κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στο Κάιρο και τη Φαγιούμ, όπου αδελφός του καμικάζι συνελήφθη και σκοτώθηκε όταν αποπειράθηκε να αποδράσει.

Δεν έγινε σαφές αν αυτός ο «πυρήνας», οι 17 άνθρωποι που σκοτώθηκαν, είχε άμεση εμπλοκή στην επίθεση της Κυριακής.

Από το 2016, η οργάνωση Χαζμ έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας, κυβερνητικών αξιωματούχων και δικαστικών, κυρίως στο Κάιρο.

Καταγγελίες για εξωδικαστικές εκτελέσεις

Από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους προερχόταν ο πρώην πρόεδρος Μοχάμεντ Μούρσι, που ανέτρεψε το 2013 ο Σίσι, ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού που διορίστηκε αρχηγός του αιγυπτιακού επιτελείου εθνικής άμυνας το 2012.

Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που μεταδόθηκε τον Απρίλιο, παρότι οι αιγυπτιακές αρχές διαβεβαιώνουν πως εκατοντάδες φερόμενοι ως τζιχαντιστές που έχουν σκοτωθεί τα τελευταία χρόνια έπεσαν σε μάχες, οι οικογένειές τους καταγγέλλουν πως ήταν θύματα εξωδικαστικών εκτελέσεων.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι οι αρχές της Αιγύπτου διαπράττουν εξωδικαστικές εκτελέσεις και οδηγούν πολίτες ενώπιον στρατοδικείων στο πλαίσιο εκστρατείας σκληρής καταστολής κάθε αντιπολίτευσης.

Το Κάιρο αντιτείνει πως τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει είναι απαραίτητα για τη σταθεροποίηση της πολυπληθέστερης αραβικής χώρας, μετά την πολύχρονη αναταραχή που ακολούθησε την εξέγερση του 2011 η οποία ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024